Marius Vlădoianu, procurorul indulgent de la Craiova. Cine se face vinovat de repunerea în funcție a procurorului care l-a eliberat pe asasinul Serghei Gorbunov?

Marius Vlădoianu, procurorul indulgent de la Craiova. Cine se face vinovat de repunerea în funcție a procurorului care l-a eliberat pe asasinul Serghei Gorbunov?

Amănunte despre activitatea infracțională a unui procuror român. care l-a lăsat liber pe infractorul atentatului sângeros din Brașov.

A eliberat din închisoare un asasin, deși legal trebuia să-l acuze. A aranjat achitarea și punerea în libertate a unui proxenet contra sumei de 20.000 de euro (există interceptări aflate în custodia DNA) – un dosar de care nu se mai știe însă nimic. Infracțiuni de trafic de influență și șantaj – acuzații mărunte față de grosul infracțiunilor săvârșite în mandatul de procuror al Parchetului de pe lângă Tribunalul Dolj.

Judecătorii Curții Supreme au hotărât, la sfârșitul săptămânii trecute, ca Marius Vlădoianu, fost procuror al Parchetului de pe lângă Tribunalul Dolj, să fie judecat în continuare în stare de arest preventiv pentru comiterea infracțiunilor de trafic de influență și șantaj. Potrivit anchetatorilor, Vlădoianu ar fi primit mită de la o persoană în beciul casei sale şi ar fi făcut presiuni asupra acesteia, prin intermediul unor persoane de etnie romă.

Procurorul Marius Vladoianu este nimeni altul decât  anchetatorul care, în primavara anului 2008, „a uitat” sa atace cu recurs decizia instantei de a-l elibera din închisoare pe basarabeanul Serghei Gorbunov (principalul suspect în cazul dublului asasinat comis la o casa de schimb valutar din Brasov). Deși avea la activ, ca procuror,  mai multe infracțiuni, Vlădoianu a revenit în 2010 în funcția de procuror al Parchetului de pe lângă Tribunalul Dolj. El a fost reîncadrat la nici un an de la momentul la care Consiliul Superior al Magistraturii a decis sa-l excludă din breasla magistratilor (21 mai 2009), după scandalul “Gorbunov”.

Ne puteți urmări și pe Google News

S-a stabilit că Gorbunov a fost eliberat din închisoare atât din greşeala judecătorilor şi procurorilor doljeni, cât şi a angajaţilor Penitenciarului Craiova, dar sancţiunile s-au… „dezumflat“.

Tribunalul Dolj a fost instanţa care a decis eliberarea pe motive medicale a lui Gorbunov, Parchetul de pe lângă Tribunalul Dolj neatacand această decizie, grație procurorului Vlădoianu. Tribunalul Braşov a fost instanţa de executare în cazul Serghei Gorbunov şi a decis condamnarea la 15 ani de închisoare a acestuia. Două persoane au fost împuşcate, pe 29 ianuarie 2009, şi o alta, rănită, în faţa unei case de schimb valutar din Braşov. Serghei Gorbunov a fost reţinut de poliţişti, pe 31 ianuarie 2009, iar Serghei Gribenco, un alt suspect în acest caz, a fost prins ulterior.

A comis-o din nou! Mita primită în beci

Marius Vlădoianu a fost arestat preventiv pe 5 iunie 2015, la cererea procurorilor DNA, iar, pe 17 iunie, Consiliul Superior al Magistraturii a dispus, din nou, suspendarea acestuia din funcţia de procuror în cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Dolj.

Anchetatorii au reținut că, în perioada iulie 2012 – septembrie 2013, procurorul Vlădoianu a cerut de la un denunțător sume de bani însumând aproximativ 7.000 de euro, dar și un comision de 20% din valoarea unui contract sau 20% din suprafața unui teren aflat în litigiu pe rolul instanței. În schimbul banilor și pământului, Vlădoianu urma să-și exercite „influența asupra magistraților judecători, astfel încât persoana denunțătoare să obțină o hotărâre favorabilă într-o cauză civilă privind reconstituirea dreptului de proprietate, aflată în recurs, iar pe de altă parte, pentru a-i facilita o executare silită“, arată anchetatorii.

În vara anului 2012, procurorul Marius Radu Vlădoianu i-ar fi cerut mită omului de afaceri Ion Zătreanu pentru a interveni în pronunţarea unei hotărâri favorabile de către magistraţilor din completul căruia îi fusese repartizat un dosar civil din 2010, care avea ca obiect recursul declarat de Zătreanu privind reconstituirea dreptului de proprietate. Anchetatorii au stabilit că, pe fondul discuţiilor pentru obţinerea sprijinului în vederea influenţării magistraţilor din completul de judecată, la sfârşitul lunii august - începutul lunii septembrie 2012, Zătreanu i-ar fi remis lui Stoian suma de 1.500 de euro cu titlu de împrumut.

De asemenea, pentru a obţine sprijinul procurorului Marius Vădoianu şi a lui Adrian Stoian, Zătreanu le-ar fi dat celor doi 300 de euro, într-o întâlnire care a avut loc în septembrie 2012, în beciul casei magistratului, se arată în documentele procurorilor.

Tot în luna septembrie 2012, Vlădoianu ar fi pretins şi primit 1.000 de dolari, prin intermediul lui Stoian, pentru efectuarea unui transport de către societatea în care interesat şi procurorul, respectiv Viados Comp SRL.

Trafic de influență și șantaj

Procurorii au mai sabilit că, după pronunţarea deciziei civile prin care Tribunalul Craiova a casat sentinţa pronunţată de Judecătoria Craiova şi a dispus trimiterea cauzei la instanţa de fond pentru rejudecare, în luna noiembrie 2012, Vlădoianu ar fi pretins şi primit 1.000 de euro de la Zătreanu, prin intermediul lui Stoian.

"Pentru a-l convinge pe Zătreanu Ion că este necesar să remită această sumă de bani, Vlădoianu Marius Radu a susţinut pentru a fi convingator că dosarul se va întoarce la preşedinta tribunalului şi că de ea depinde soluţia finală în dosar. Pe baza probelor administrate s-a stabilit că persoana pentru care Vlădoianu Marius Radu a pretins suma de 1.000 de euro este Nedelcu Manuela - preşedinte al Secţiei I Civilă în perioada în care s-a dispus casarea hotărârii instanţei de fond", conform documentelor citate.

De asemenea, în noiembrie 2012, procurorul Marius Vlădoianu i-ar fi cerut 3.300 de lei lui Zătreanu, pentru a-i rezolva o problemă legată de evacuarea prin executare silită a unor persoane care îi ocupau abuziv un teren, banii fiind daţi ulterior, prin intermediul lui Adrian Stoian.

Anchetatorii susţin că, pentru a-l convinge pe Zătreanu să îi dea banii ceruţi, procurorul Marius Vlădoianu i-ar fi promis că îşi va exercita influenţa asupra magistraţilor din complet, pentru a-i obţine o sentinţă favorabilă, precum şi că îşi va exercita autoritatea asupra unui avocat, pentru ca acesta să îi restituie suma de 2.000 de euro.

În vara anului 2013, în cadrul unor discuţii care ar fi avut loc în beciul locuinţei lui Vlădoianu, procurorul şi avocatul i-ar fi cerut lui Zătreanu un comision de 20 din valoarea terenului sau 20 la sută din suprafaţa de teren care făcea obiectul litigiului, pentru a-i obţine o hotărâre favorabilă.

În documentele anchetatorilor se mai arată că, având în vedere că, în 26 mai 2014, Tribunalul Dolj a respins ca nefondat recursul formulat de Zătreanu, în calitate de împuternicit, pentru a justifica primirea banilor, în luna august 2014, Vlădoianu i-ar fi promis lui Zătreanu că îi va asigura susţinerea necesară la DIICOT Bucureşti, în vederea formulării unei plângeri penale faţă de funcţionarii Primăriei Craiova, care i-ar fi fost utilă într-o contestaţie în anulare.

"În acest sens, în data de 29.08.2014, Vlădoianu Marius Radu i-a înlesnit lui Zătreanu Ion o întâlnire cu procurorul Tudosan Ionel, întâlnire ce a avut loc la Caracal. Vlădoianu Marius Radu i-a redactat o plângere faţă de funcţionarii primăriei Craiova şi i-a stabilit o întrevedere la DIICOT Bucureşti pentru data de 04.09.2014. Întâlnirea nu a mai avut loc întrucât Zătreanu Ion nu a data curs acestei întrevederi", potrivit documentelor citate.

Judecat în arest preventiv

În luna septembrie 2014, la solicitarea lui Zătreanu de a-i restitui sumele de bani remise, procurorul Vlădoianu ar fi recunoscut primirea banilor, intervenţia la magistraţii de la Tribunalul Craiova şi faptul că a girat solicitările lui Stoian. Procurorul i-ar fi promis că îi restituie sumele de bani, deşi a arătat că nu a fost beneficiarul acestora.

"Concomitent, pentru a-l determina pe Zătreanu Ion să renunţe la solicitarea sumelor de bani, Vlădoianu Marius Radu a efectuat presiuni asupra acestuia prin intermediul unor cetăţeni de etnie romă", au mai arătat anchetatorii.

Din probele procurorilor mai rezultă că Adrian Stoian a preluat părţile sociale la SC Viados Comp SRL de la soţia magistratului.

Vlădoianu și Tudosan au fost trimiși în judecată la sfârșitul lunii iunie 2015, fiind acuzați de trafic de influență și șantaj, respectiv complicitate la șantaj. Tot la sfârșitul lunii iunie, Curtea Supremă a respins cererea de înlocuire a arestului preventiv cu controlul judiciar formulată de Vlădoianu. Hotărârea instanței a fost contestată de inculpat, iar joi, 9 iulie, instanța i-a respins acțiunea. Astfel, Marius Vlădoianu va fi judecat în continuare în stare de arest preventiv. Celălalt inculpat, Ionel Tudosan, este judecat sub control judiciar.

Asasin eliberat cu avizul procurorului Vlădoianu

Un judecator, un procuror si patru medici au fost găsiși vinovati pentru eliberarea unui criminal din închisoare -  pe basarabeanul Serghei Gorbunov (principalul suspect în cazul dublului asasinat comis la o casa de schimb valutar din Brasov).

Asasinul din Brasov a fost eliberat de un judecator cu probleme psihice, un procuror suspectat de acte de coruptie si de trei medici neglijenti sau incompetenti.

Procurorul indulgent

Procurorul Marius Vladoianu este cel care, spre deosebire de alti doi colegi de-ai sai, nu a facut recurs impotriva cererii lui Serghei Gorbunov de a fi eliberat pentru efectuarea unei interventii medicale. Desi alte doua cereri de-ale detinutului fusesera respinse pe motiv ca reprezinta pericol social, de data aceasta nici procurorul si nici judecatorul nu au considerat acelasi lucru. Gorbunov a fost judecat şi condamnat de Tribunalul Braşov la 15 ani de închisoare pentru tentativă de omor deosebit de grav și jaf armat. El a fost eliberat în condiții dubioase, în mai 2008, din motive medicale puerile, pentru o perioadă de trei luni. El nu a mai revenit însă la locul de detenţie.

În plus, moldoveanul mai avea de executat, la acea dată, o pedeapsă de 12 ani de închisoare, în Republica Moldova, acesta adunând în total 27 de ani de închisoare. În cei doi ani cât a stat închis la Codlea, Gorbunov s-a dovedit unul dintre cei mai recalcitranţi deţinuţi. A fost sancţionat disciplinar de şase ori pentru nerespectarea regulamentului de ordine interioară, nesupunere la percheziţie şi deţinere de obiecte interzise. Cu toate acestea, procurorul Vlădoianu l-a lăsat liber. În noiembrie 2011, Gorbunov a primit 16 ani de inchisoare. Culmea, nu pentru că a omorât doi oameni și a ranit unul, ci pentru o talharie mai veche, comisa la Deva.

Alte infracțiuni neelucidate

De altfel, numele procurorului Marius Vladoianu a fost asociat in urma cu cativa ani cu un alt scandal de coruptie si trafic de influenta intr-un dosar ce-l privea pe interlopul craiovean Ion Dragusin, zis Sile Zapp.

Inalta Curte de Casatie si Justitie l-a condamnat pe Dragusin la sapte ani de puscarie pentru comiterea infractiunii de trafic de influenta. Oamenii legii au stabilit ca interlopul a cerut si primit suma de 20.000 de euro pentru a aranja achitarea si punerea in libertate a lui Ghita Radulean, arestat pentru proxenetism.

El ar fi intervenit pe langa procurorul Marius Vladoianu pentru a pune concluzii favorabile invinuitului Radulean. Vladoianu ar fi trebuit sa aranjeze achitarea si punerea in libertate a proxenetului contra sumei de 20.000 de euro. Procurorul ar fi trebuit sa intervina pe langa judecatorul Doru Filimon, pentru a-l convinge sa dispuna cercetarea in stare de libertate si achitarea lui Ghita Radulean. DNA-ul a intrat pe fir si a interceptat convorbirile dintre procuror si intermediar.

Dragusin a facut afirmatia ca suma de 20.000 de euro a fost data in totalitate procurorului Vladoianu, precizand ca nu-i poate cere banii inapoi pentru ca „nu vreau sa stric relatia cu el“, mai ales ca acest magistrat l-a ajutat sa faca afaceri din care a castigat peste 20.000 de euro. În momentul de față, nimeni nu mai știe nimic de soarta acestui dosar.