Marius Oprea: Trăiesc un paradox: fericirea de a găsi un mort | POVESTEA UNEI FOTOGRAFII

Marius Oprea: Trăiesc un paradox: fericirea de a găsi un mort | POVESTEA UNEI FOTOGRAFII

Istoricul Marius Oprea caută de mai bine de 10 ani prin munţii țării resturile pământeşti ale românilor care s-au opus cu arma în mână ideologiei comuniste care ne invada de la est în anii 40-50.

A identificat, alături de echipa sa, până acum, resturile pământeşti ale aproape 40 de foşti luptători ai rezistenţei şi spune că cea mai mare satisfacţie este că le poate oferi o înmormântare creştinească şi urmaşii acestor oameni au unde aprinde o lumânare.

„Am ajuns să trăiesc un paradox: fericirea de a găsi un mort căruia i se poate face, astfel, o înmormântare creştinească”, spune istoricul.

Fotografia prezentată astăzi este de la acţiunea de căutare a rămăşiţelor pământeşti ale doi luptători, Ioan Măhălean şi Ioan Moldovan, care au activat în regiunea oraşului Gherla, Cluj, într-o organizaţie cunoscută sub denumirea „Partizanii Regelui Mihai”. Cei doi au fost executaţi de Securitate în pădurea de lângă satul Sântejude-Vale în octombrie 1949.

Ne puteți urmări și pe Google News

„Pe ce stradă locuieşte comunismul?”

Dar cum ajuns istoricul la acest mod cel puţin inedit de a-şi petrece verile, căutând resturile pământeşti ale unor oameni? „Imediat după Revoluţie eu am început să susţin că trebuie condamnat comunismul. La sfârşitul anilor ’90 am avut o discuţie cu un procuror militar, Mircea Levanovici, căruia îi reproşam că procurorii nu fac nimic pentru a incrimina comunismul. Răspunsul lui mi-a dat cheia acţiunilor pe care le fac acum. Mi-a spus: „Cine este comunismul. La ce adresă locuieşte? Unde îi putem trimite o citaţie pentru audieri? Şi apoi nu putem face investigaţii fără victime, nu există resturile pământeşti”.

Avea dreptate. Crimele comunismului au fost făcute de nişte oameni. Ei trebuie traşi la răspundere. Dar pentru asta aveam nevoie să găsesc victimele, îşi aminteşte istoricul.

Face săpături alături de alţi trei arheologi

Aşa a apărut în decembrie 2005 Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului, transformat astăzi în Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului și Memoria Exilului Românesc (IICCMER), unde Marius Oprea conduce Compartimentul de Investigaţii Speciale. Împreună cu alţi trei colegi arheologi – Gheorghe Petrov, Paul Scrobotă şi Horaţiu Groza - în fiecare vară, începând cu anul 2006, încearcă să afle unde sunt înmormântaţi cei executaţi de Securitate, atât în munţi, cât şi în închisorile comuniste.