Mărire după decădere: Dominique Strauss-Kahn se reinventează politic

Mărire după decădere: Dominique Strauss-Kahn se reinventează politic

Fostul director al FMI poate redeveni un adversar redutabil al lui Nicolas Sarkozy la prezidenţialele din Franţa de anul viitor, dacă va fi achitat între timp de justiţia americană.

Dominique Strauss-Kahn (DSK) are toate şansele să revină puternic în viaţa politică franceză dacă este achitat de justiţia americană de acuzaţiile care i se aduc într-un scandal sexual ce prinde pe zi ce trece un iz de conspiraţie.

Fostul director al FMI era favorit în alegerile prezidenţiale din Franţa, programate pentru luna mai a anului viitor, înainte să fie arestat de poliţia new-yorkeză sub acuza ţiie de agresiune sexuală.

Strauss-Kahn a fost eliberat vineri din arestul în care se afla la domiciliu după ce procurorii au descoperit noi indicii care pun sub semnul îndoielii credibilitatea cameristei care l-a acuzat pe fostul oficial de tentativă de viol. El nu poate însă părăsi teritoriul american.

Zâmbitor şi încrezător, Strauss-Kahn, care acum câteva luni apărea încătuşat şi crispat, a luat masa în oraş vineri seara împreună cu soţia lui.

Noi calcule pentru socialişti

Turnura pe care a luat-o cazul i-a prins nepregătiţi pe socialiştii francezi care erau convinşi că şansele lui Strauss-Kahn de a-l mai înfrunta cu succes pe Nicolas Sarkozy anul viitor erau nule. Cu doar câteva zile înainte de eliberarea fostului director FMI din arestul la domiciliu, Partidul Socialist demarase deja procesul de selecţie a unui alt candidat pentru scrutinul din mai.

Termenul limită pentru înscrierea candidaturilor este însă 13 iulie iar următoarea audiere a lui Strauss-Kahn este programată pe 18 iulie. Apelurile din partea membrilor partidului care au întrezărit imediat şansele de succes ale fostului director FMI l-au determinat pe secretarul-general al formaţiunii, Francois Hollande, să declare că poate schimba termenul limită pentru înscri erea candidaturilor spre sfârşitul lunii august.

Pentru moment, discuţia despre posibila revenire în forţă a lui Strauss-Kahn în cursa pentru prezidenţialele din Franţa îi şubrezeşte poziţia lui Martine Aubry, cea care şi-a anunţat săptămâna trecută candidatura pentru scrutin.

Unii lideri ai Partidul Socialist, precum preşedintele interimar Harlem Desir, au strâmbat din nas şi au subliniat că nu există niciun motiv pentru prelungirea perioadei de înscriere a candidaturilor, în lipsa, probabil, a unei certitudini că justiţia americană va retrage toate acuzaţiie împotriva lui Strauss- Kahn pe 18 iulie.

Alte voci au avertizat că, indiferent de deznodământul acestui caz, politica franceză a rămas pătată în urma acestui scandal. Mai mult, susţin contestatarii săi, dezvăluirile despre viaţa privată a lui DSK şi atitudinea lui "libertină" faţă de femei care au fost făcute în acest context nu fac cinste unui eventual candidat la prezidenţialele din Franţa, scrie ziarul britanic "The Guardian".

Susţinere populară

Un sondaj publicat ieri de ziarul "Le Parisien" pune în plan secund reticenţa unora dintre colegii de partid ai fostului director FMI. Aproape jumătate dintre francezi (49 la sută) se declară în favoarea revenirii în viaţa politică a lui Dominique Strauss- Kahn în timp ce 45 la sută dintre cei chestionaţi s-au declarat împotriva unei asemenea posibilităţi, potrivit studiului citat.

Dintre simpatizanţii de stânga, 60 de procente au afirmat că sunt pentru întoarcerea lui DSK în vederea alegerilor prezidenţiale din 2012 şi doar 38 la sută au spus că sunt contra.

Sondajul mai arată însă că doar 43 la sută dintre socialişti agreează ideea modificării calendarului pentru alegerile primare din partid, 49 de procente susţinând menţinerea termenului limită iniţial. Analiştii subliniază însă că o eventuală achitare a lui DSK i-ar creşte substanţial popularitatea.

Presa franceză s-a pliat pe curentul popular de susţinere a fostului director FMI. Ziarul "Le Parisien" a comentat că DSK a fost "linşat" de "susţinătorii minorităţilor" din SUA. Mai exact, Strauss-Kahn a fost considerat automat vinovat doar pentru că era o persoană influentă, în timp ce victima sa era "o imigrantă săracă".

Un DSK reabilitat va fi văzut de francezi drept "un erou" care a fost "umilit" de sistemul judiciar american, scrie şi publicaţia "Le Point". Rămân însă multe de făcut pentru ca Dominique Strauss-Kahn să convingă electoratul de stânga că el poate fi "mântuitorul" de Nicolas Sarkozy, mai comentează ziarul amintit.

"Da, Dominique Strauss-Kahn va participa la campania electorală dacă justiţia americană îl va elibera şi îl va reabilita şi îi va reda onoarea şi demnitatea.“ JEAN-MARIE LE GUEN, deputat socialist

SUSPICIUNI

Care sunt teoriile conspiraţiei

Eliberarea lui DSK din arestul la domiciliu reaprinde teoriile conspiraţiei. Ideea unui complot aflat în spatele arestării fostului şef al FMI a fost lansată pe Internet încă de la debutul acestui scandal, scrie ziarul "France Soir".

La rândul său, ziarul american "New York Post", extrem de critic la adresa politicianului francez, crede că există câteva scenarii aflate la baza arestării oficialului francez. Cel mai plauzibil ar fi un complot pus la cale de cameristă pentru a stoarce bani de la presupusul său agresor.

În spatele scandalului s-ar putea afla şi partidul lui Sarkozy, Uniunea pentru o Mişcare Populară, care, ameninţat de popularitatea de care se bucura DSK în sondajele de opinie, ar fi orchestrat totul pentru a se debarasa de politicianul socialist.

În acelaşi context, presa a relatat despre amiciţia mai mult decât suspectă dintre liderul de la Elysee şi şeful poliţiei din New York, însărcinat cu ancheta în cazul DSK. În plus, americanul a fost invitat chiar să asiste la o ceremonie specială, în Franţa, de către Sarkozy.

Americanii, grecii şi ruşii

Altă teorie ar fi că liderii greci, obligaţi de FMI să ia măsuri economice dure, ar fi contribuit la înlăturarea lui DSK prin acest scandal, în speranţa că noul şef al instituţiei financiare va fi mai îngăduitor cu statul elen.

Americanii au fost suspectaţi în permanenţă că ar fi orchestrat scandalul. Scopul lor ar fi fost scoaterea din joc a francezului, după ce acesta s-a arătat sceptic faţă de dominaţia americană în economia mondială.

Partidul lui DSK este suspectat şi el de complot, încercând să îşi facă publicitate şi, spun unele voci, să împiedice alegerea la Elysee a unui personaj al cărui mod de viaţă nu ar corespunde adevăratelor valori de stânga.

De pe listă nu putea lipsi Rusia. Chiar înainte de arestare, Strauss Kahn ar fi mărturisit că se teme de o eventuală alianţă între Franţa şi Rusia pentru debarcarea sa de la şefia FMI, dar şi pentru a fi împiedicat să candideze la preşedinţie. Premierul rus Vladimir Putin ar fi fost de acord cu acest plan. CITIŢI ŞI:

  • Dominique Strauss Kahn ar putea reveni în politică
  • Răsturnare de situație în procesul lui Strauss-Kahn
  • Un nou proces pentru Strauss-Kahn? O tânără vrea să-l dea în judecată în Franţa
  • Dominique Strauss-Kahn a fost eliberat. Camerista s-ar fi prostituat în hotel | VIDEO

Ne puteți urmări și pe Google News