MARIN CEAUȘESCU, misterul morții. S-a sinucis sau a fost ASASINAT după ce i-a fost smuls secretul CONTURILOR în VALUTĂ ale României comuniste?

MARIN CEAUȘESCU, misterul morții. S-a sinucis sau a fost ASASINAT după ce i-a fost smuls secretul CONTURILOR în VALUTĂ ale României comuniste?

Marin Ceaușescu, fratele mai mare cu doi ani al dictatorului Nicolae Ceaușescu, a fost, timp de 16 ani, șeful Agenției Economice a României la Viena (1973-1989)

În timpul Revoluției din decembrie 1989, Marin Ceaușescu se afla, potrivit istoricului Adrian Cioroianu, la Viena, în sediul Agenției Economice a României. „Această instituție, desigur, se ocupa și cu probleme economice, dar și cu dosare de cu totul altă natură, cum ar fi spionajul. În condițiile Războiului Rece, acest lucru era de la sine înțeles (...) În dimineața zilei de 28 decembrie, Marin Ceaușescu a fost găsit spânzurat într-o cameră de la subsolul acelei clădiri. De atunci și până astăzi, misterul morții sale rămâne intact: a fost moartea lui Marin Ceaușescu o reală sinucidere sau el a fost ajutat să se sinucidă, pentru ca cineva să pună mâna pe unele dintre conturile statului român în străinătate?”.

Despre bani negri din vânzările de armament. Apare și Ion Iliescu

În rândurile care urmează, profesorul Adrian Cioroianu va încerca să răspundă acestei dileme.

Ne puteți urmări și pe Google News

El știa multe despre banii pe care România comunizată îi obținea din tranzacții comerciale - cele desfășurate la vedere sau altele mai discrete, cum ar fi vânzările de armament. Unii istorici și memorialiști presupun că moartea sa ar avea legătură cu toate acestea. Astăzi știm că Marin Ceaușescu a revenit în țară în noiembrie 1989, pentru cel de-al XIV-lea congres al partidului. După mărturiile familiei sale (cartea fiicei sale, Mihaela M. Ceaușescu - „Nu regret, nu mă jelesc, nu strig”, Editura Meteor Press, 2004), Marin Ceaușescu l-ar fi sfătuit pe fratele său mai mic, Nicolae, să cedeze atunci puterea și chiar să-l nominalizeze ca succesor pe Ion Iliescu. Evident, Nicolae Ceaușescu nu a acceptat acest sfat”, dezvăluie Adrian Cioroianu în cartea sa - „Nu putem evada din istoria noastră. Cea mai frumoasă poveste (II), apărută anul trecut la Editura Curtea Veche Publishing.

Spînzurarea. „Există și ipoteza că el ar fi putut fi obligat să spună unele secrete, înainte de moartea sa”

 

„Reîntors la Viena, Marin Ceaușescu era acolo când a început revoluția la Timișoara. Mai puțină lume știe că pe 22 decembrie, imediat după fuga soților Ceaușescu din Comitetul Central de la București, Marin Ceaușescu a fost și el arestat, în sediul reprezentației economice din Viena. A stat izolat în arest cinci zile, până în dimineața zilei de 28 decembrie, când a fost găsit spânzurat. Multe dintre secretele financiare ale României comunizate au dispărut odată cu el, s-ar zice, dar nimic nu ne conduce spre concluzia că el ar fi fost singurul deținător al acelor secrete. După cum există și ipoteza că el ar fi putut fi obligat să spună unele secrete, înainte de moartea sa”.

Lunga scrisoare către familie

În încheiere, istoricul Adrian Cioroianu îndeamnă la luciditate: „Din punctul meu de vedere, cea mai credibilă variantă privind moartea lui Marin Ceaușescu rămâne sinuciderea (...) După căderea fratelui său și mai ales după executarea acestuia, se poate presupune (conform celor care-i știau firea) că Marin Ceaușescu a căzut într-o depresie cruntă. A lăsat familiei o lungă scrisoare, în care vorbea despre sinucidere. Despre sinuciderea reală sau trucată a lui Marin Ceaușescu se va mai vorbi. Ca și despre conturile României aflate în străinătate atunci, în 1989”.