Novak Djokovici (33 de ani), unul dintre cei mai importanți jucători de tenis din istorie, a avut un moment decisiv în viață, care i-a schimbat radical traseul profesional.
Sârbul a decis, la un moment dat, să-și radicalizeze dieta și să elimine cu desăvârșire glutenul, laptele și zahărul din alimentație. Până să atingă marea performanță, „Nole” avea probleme fizice și claca din această cauză în multe partide. A căutat soluții și a schimbat metode de pregătire și antrenori. Până în momentul în care a aflat că organismul său nu tolerează glutenul.
A renunțat la alimentele care conțin această proteină, iar rezultatele au fost remarcabile. Sârbul a scris o carte pe această temă - „Dieta câștigătoare - în care vorbește despre boala celiacă (intoleranța la gluten) și modul în care i s-a schimbat viața și cariera.
Până acum, Novak Djokovici a câștigat de opt ori Australian Open, o dată turneul Roland Garros, s-a impus de cinci ori la Wimbledon și de trei ori la US Open.
Cum eviți alimentele cu gluten
În cartea sa, sportivul oferă sfaturi utile pentru oamenii de rând, care nu intră pe un teren de tenis pentru a-i înfrunta pe Rafa Nadal sau Roger Federer. În ceea ce privește mâncarea, la finalul volumului se găsește capitolul „Ghidul alimentelor sănătoase”.
„Cum eviți alimente fără gluten? Sunt pretutindeni”! Este întrebarea pe care Djokovici o aude tot timpul. „Cumva au dreptate. Atunci când consumi alimente care sunt ambalate în cutii și pungi, este aproape imposibil să eviți aditivi alimentari pe care nu-i vrei în dieta ta. Soluția constă în a elimina din dietă alimentele procesate și conservate și să citești eticheta cu mare grijă”, spune tenismenul.
Iată o listă cu alimentele pe care le consumă Djokovici:
Proteine
Îmi plac puiul, curcanul și toate tipurile de pește. Mănânc cel puțin o dată pe zi câte unul dintre aceste alimente.
Ouă
Nu prea mănânc ouă datorită (n.r - din cauza) faptului că nu obișnuiesc să consum proteiene dimineața. Dar la sfârșitul zilei pot reprezenta o masă sănătoasă, dacă nu ai chef să mănânci carne. Ouăle sunt pline de nutrienți (...).
Pui (carne albă)
100 de grame de piept de pui fără piele și oase conține 24 de grame de proteine de primă calitate, complexul de vitamine B pentru energie și aproximativ 125 de calorii. Încerc, pe cât posibil, să găsesc pui crescuți la curte, deoarece aceștia au mai multe grăsimi omega 3 și un gust mai bun. Atunci când cumpărați pui, atenție la cantitatea de sare pe care o conțin.
Curcan (carne albă)
Pieptul de curcan are cam aceeași valoare nutrițională ca cel de pui - 100 de grame de piept de curcan conține 28 de grame de proteine, 125 de calorii și complexul de vitamine B.
Vită
Nu mă dau în vânt după carnea roșie deoarece este o mâncare grea pentru mine, dar îmi face plăcere să mănânc ocazional carne de vită. Este plină de proteine, dar și de grăsimi monosaturate, zinc, complexul de vitamine B și fier. Vita hrănită cu iarbă are un raport de grăsimi omega 3 versus omega 6 mult mai echilibrat decât în cazul vitei hrănite cu grăunțe de porumb.
Somon
Evitați somonul de piscicultură (sau cel „atlantic”). Are mult mai puțini nutrienți decât cel sălbatic și este hrănit cu pigmenți artificiali pentru a face carnea să aibă nuanță portocaliu-roz. Bleah. Dar, o porție de 100 de grame de somon adevărat este o minune. Multe vitamine B și seleniu, 24 de grame de proteine și 175 de calorii. În plus, e plin de grăsimi sănătoase care ridică nivelul colesterolului bun HDL.
La capitolul „pește”, Djokovici mai consumă: ton, sardine, macrou, păstrăv de râu și păstrăv arctic.
Crustacee
Creveți, homarul și scoicile sunt bogate în proteine și au un conținut scăzut de calorii. Doar să nu le consumați prăjite în unt.
Legume
Da, legumele reprezintă sursa primordială pentru orice tip de nutrient de care organismul uman are nevoie: vitamine, minerale, fibre și antioxidanți. Dar nu toate legumele sunt la fel. Unele - în mod particular rădăcinoasele și cele de sezon de iarnă - sunt bogate în carbohidrați și amidon, și eu cum eu încerc să consum carbohidrați doar în timpul zilei, pentru mai multă energie, evit în mod normal să consum legume la cină, când mă concentrez îndeosebi pe proteine.
Legume neutre
Toate aceste legume sunt bogate în fibre, conțin vitaminele A, B, C și K și au un conținut scăzut de calorii, așa că le pot consuma oricând: sparanghel, varză de Bruxelles, anghinare, varză, broccoli, conopidă, salată chinezească, spanac, frunze de sfeclă, tulpini de păpădie, salată kale, năsturel, zuchini, dovlecel, ardei roșu (are mai mulți nutrienți decât cel verde), salată verde, radicchio și ștevie.
În timpul zilei, sârbul consumă legume cu un conținut ridicat de carbohidrați: porumb, cartofi, ceapă, cartof dulce, păstârnac, morcovi, sfeclă, mazăre, nap și dovleac. De asemenea, măslinele sunt un aliment anti-inflamator și au efect benefic.
În ceea ce privește fasolea, sportivul spune că este de evitat sub orice formă cea la conservă, pentru că este plină de sodiu.
Fructe
Organismul tău are nevoie de zaharul sănătos - fructoză - care provine din fructe. Mănânc multe fructe în timpul zilei, dar arareori la cină, repet, seara îi spun organismului meu să proceseze proteine și nu vreau să-l dau peste cap cu prea multe calorii și carbohidrați. Fructele consumate de Djokovici sunt: mere, pere, struguri, cireșe, piersici, nectarine, caise, prune, căpșune, zmeură, mure și afine. Sârbul recomandă consumul cu moderație a bananelor, smochinelor și a papayei, pentru că au un nivel ridicat al zaharurilor.
Citrice și alte fructe acidulate
Deoarece în mod normal nu consumăm coaja acestora, nu e necesar să cumpărăm portocale, grapefruit, lămâi, limes, ananas, mango, guave, kiwi, fructul pasiunii și rodii organize. Atenție doar la faptul că aceste fructe sunt foarte bogate în nutrienți (în mod special vitamina C) și în calorii. Evitați și sucurile din aceste fructe - sucul de portocale are mai multe calorii decât o portocală și nu conține deloc fibre.
La capitolul cereale alternative pentru grâu, „Nole” enumeră: quinoa, ovăzul, orezul brun, hrișca, meiul, muesli, noodles shirataki, știr, tess sau cereala africană și spaghetii de dovleac.