Marii producători din industrie rămân fără contracte de furnizare a gazelor începând din octombrie. Ministrul Economiei avertizează

Marii producători din industrie rămân fără contracte de furnizare a gazelor începând din octombrie. Ministrul Economiei avertizează Sursa foto: arhiva EVZ

Marile companii din industrie nu vor mai avea contracte valabile în ceea ce privește furnizarea de gaze începând cu luna octombrie. Ministrul Economiei, Florin Spătaru spune că, dacă situația nu se va schimba, se va ajunge la concedieri și toată economia va fi afectată.

Ministrul Economiei a declarat că a avut mai multe întâlniri cu marii producători din industrie şi că aceștia i-au sesizat faptul că, începând cu luna octombrie, nu vor mai avea contracte valabile în ceea ce privește furnizarea gazelor naturale.  

Se poate ajunge la concedieri

Florin Spătaru spune că trebuie luate urgent măsuri, deoarece marile companii își definitivează deja bugetele pe anul viitor și ar trebui să știe care este situația cu contractele la gaze. În funcție de aceste informații firmele urmează să ia decizii importante. S-au putea ajunge și la concedieri.

„Mi-a fost semnalat faptul că aceşti mari producători din industrie nu au contracte în vigoare, începând cu luna octombrie în special, pentru furnizarea de gaze. Am transmis Ministerului Energiei, dar şi Guvernului faptul că aceşti mari consumatori reprezintă 80% din consumul de gaz industrial din ţară, aproximativ trei miliarde de metri cubi de gaz pe an.

Ne puteți urmări și pe Google News

Ei sunt puși acum în mare dificulte neavând contracte. Sunt în situația în care își finalizează bugetele de venituri şi cheltuieli pentru anul 2023. Autoritățile trebuie să le transmită dacă vor avea în continuare contracte sau dacă vor trebui să ia măsuri suplimentare, eventual de reducere a forţei de muncă”, a explicat Florin Spătaru, joi seara la Antena 3.

Prioritate economică

Ministrul Economiei a mai spus că de acești mari producători industriali depind mii de alte firme mai mici. Practic, trebuie să fie asigurată funcţionarea industriei pentru a avea sustenabilitate economică, mai ales în contextul crizei la energie.

„Un mare consumator, o mare platformă industrială, are în jurul ei sute de companii mici şi anume întreprinderile mici şi mijlocii. Ei sunt furnizorii de materii prime pentru aceste companii şi tocmai de aceea este important să ne asigurăm că industria mare funcţionează. Trebuie să ţinem cont că aceste preţuri mari la gaz, la energie, suprapuse peste disfuncţionalităţile pe linia de aprovizionare reprezintă o ameninţare potenţială pentru economia românească”, a mai precizat ministrul Economiei, potrivit news.ro.