România, prinsă în menghina crizei gazelor. Ce strategie a anunțat ministrul Economiei

România, prinsă în menghina crizei gazelor. Ce strategie a anunțat ministrul Economiei Sursa foto: Dreamstime.com

Ministrul Economiei, Florin Spătaru, a declarat că o parte din industrie a redus consumul de gaze pe fondul diminuării producţiei din considerente de piaţă. El a garantat că România are suficient gaz pentru la iarnă.

O parte din industrie a redus consumul de gaze pe fondul diminuării producţiei din considerente de piaţă, din cauza reducerii comenzilor, a spus ministrul Economiei, Florin Spătaru, în contextul unei întrebări referitoare la măsura de reducere voluntară a consumului de gaze la nivelul UE cu 15%.

Ministrul Economiei a precizat și ce sectoare vor fi afectate de o eventuală decizie de reducere a consumului de gaze, dar și de ce unele companii au luat această decizie fără să aibă probleme.

„La nivelul CE s-a discutat despre posibilitatea reducerii voluntare cu 15% a consumului de gaze. Industria, în general industria grea, conform definiţiilor în vigoare, nu este inclusă în categoria industriilor esenţiale. (...) Există o definiţie foarte clară la nivel european, vorbim de sectoare critice şi ştim că populaţia şi producţia de energie sunt sectoare critice unde nu se va acţiona. Pentru celelalte sectoare industriale, din câte ştiu, există un ordin al ministerului Energiei care spune cum se va acţiona în situaţii de criză. Un ordin care a fost publicat în luna aprilie a acestui an”, a declarat Florin Spătaru.

Ne puteți urmări și pe Google News

Sursa foto: Razvan Valcaneantu/EEC

Ministrul Spătaru a mai spus că nu există o iniţiativă a statului de a reduce livrările de gaze către industrie.

Ce se va întâmpla cu livrările de gaze

„Am avut discuţii la Ministerul Economiei cu asociaţiile mediului de afaceri şi cu companiile pentru a identifica aceste provocări şi, de asemenea, am invitat Ministerul Energiei să clarifice modalitatea prin care vor fi cu companiile, modalitatea în care vor fi continuate contractele de furnizare de gaze. În acest moment sunt discuţii în derulare, o bună parte din aceste companii din considerente obiective şi-au redus acest consum, dar şi-au redus consumul din considerente de piaţă, disponibilitate de materii prime şi disponibilitatea pieţei de livrare şi nu avem în acest moment un obiectiv clar în reducerea consumului de gaze pentru aceste companii. Bineînţeles, fiecare îşi va analiza şi îşi va optimiza procesele de producţie, pentru a avea totuşi costuri optimizate. Dar nu vorbim acum de o iniţiativă a statului român de reducere a livrărilor de gaze către industrie. (...) Discuţiile vor continua şi eu sper că industria va avea contracte de furnizare de energie şi furnizare de gaz care să le dea o anumită predictibilitate. Nu pot să vă dau un orizont de timp asupra finalizării acestor discuţii”, a adăugat ministrul Economiei.

El a explicat și de ce industria metalurgică a redus consumul de gaze.

"Noi am avut discuţii cu industria metalurgică, cu industria producătoare de materiale de construcţii, care ne-au expus provocările pe care le au, o parte din ele, da (au redus consumul n.r.), dar din considerente de piaţă, nu din considerente de disponibilitate a gazului. O parte din industria metalurgică a redus capacitatea de producţie pentru că li s-a redus numărul de comenzi, atunci e normal, atunci consumul scade", a mai spus ministrul, potrivit Agerpress.