Marian Vanghelie vrea să scape de condamnarea pentru luarea de mită. Proba pe care o aduce în instanță: „În baza acestui înscris urmează să facă apărările”

Marian Vanghelie vrea să scape de condamnarea pentru luarea de mită. Proba pe care o aduce în instanță: „În baza acestui înscris urmează să facă apărările” Sursa foto: EVZ

Fostul primar al Sectorului 5, Marian Vanghelie, vrea să scape de condamnarea de aproape 12 ani, primită, în primă instanță, pentru luare de mită, invocând o decizie a Înaltei Curți. Proba a fost acceptată de Curtea de Apel care judecă apelul în dosarul de luare de mită și urmează să fie dezbătută la termenele viitoare ale procesului.

Marian Vanghelie a fost condamnat, de Tribunalul București, la 11 ani și 8 luni de închisoare pentru luare de mită, în 2021. Sentința a fost atacată la Curtea de Apel București, iar acum se află pe rolul acestei instanțe.

Fostul primar al Sectorului 5 a fost trimis în judecată pentru corupție, în anul 2015, pentru 26 de infracțiuni de corupție, Prejudiciul estimat de procurori se ridică la peste 60 de milioane de euro, din care peste 30 de milioane de euro ar fi reprezentat mita primită de fostul primar.

Acum, Marian Vanghelie încearcă să întoarcă decizia de condamnare prezentând o nouă probă în fața judecătorilor. Este vorba despre o decizie definitivă a Înaltei Curți de Casație și Justiție prin care Marian Vanghelie a fost achitat în procesul pe care l-a avut cu Agenția Națională de Integritate (ANI). Procesul viza suma de 787.246,45 lei (aproximativ 180.000 de euro), despre care inspectorii de integritate au afirmat că nu poate fi justificată.

Ne puteți urmări și pe Google News

Pe 7 aprilie, ICCJ a respins recursul ANI, iar decizia este definitivă. Judecătorii au stabilit că suma respectivă nu poate fi confiscată și că nu se poate vorbi, în acest caz de o avere ilicită și nejustificată. Dosarul ANI a stat la baza acuzațiilor de luare de mită formulate de Direcția Național Anticorupție.

Sursa: arhiva EVZ

Proba a fost admisă de judecători

Proba depusă de avocatul lui Marian Vanghelie a fost admisă de Curtea de Apel București, în ședința din 7 septembrie.

„Această cauză (decizia ÎCCJ – n. red.) are legătură cu prezentul dosar pentru că este vorba despre acţiunile pe care inculpatul le deţine la SC București SA şi în legătură cu mai multe împrumuturi cu sume considerabile de bani, sume cu privire la care apreciază că au legătură cu infracţiunea de spălare a banilor reţinută de DNA prin actul de inculpare în anul 2015 şi în baza acestui înscris urmează să facă apărările pe fondul prezentei cauze”, a arătat avocatul fostului primar, conform Fanatik.ro.

Judecătorii au acceptat decizia ICCJ și au transmis-o procurorilor, spre cunoștință, urmând să fie analizată la următoarele termene.

Președintele PNL Neamţ, Corneliu-Mugurel Cozmanciuc, achitat de ICCJ: Fapta nu există

Sursa: arhiva EVZ

Marian Vanghelie trimis în judecată pentru mită

Marian Vanghelie a fost anchetat de procurorii DNA în baza unei sesizări transmise de directorul ANI, Horia Georgescu. La această primă sesizare s-au mai adăugat și alte denunțuri, formulate împotriva sa în perioada 2014 – 2015. Acestea au fost depuse de omul de afaceri Marian Dumitru. În acelaşi dosar, au fost trimişi în judecată și Mircea-Sorin Niculae (vărul lui Marian Vanghelie), Sorin Ştefan Ciocan, Laura Ciocan, director al SC Economat Sector 5 SRL, şi omul de afaceri Marin Dumitru.

„În perioada 2006 – 2014, inculpatul Vanghelie Marian-Daniel, în calitate de primar al Sectorului 5 din București, ajutat de inculpatul Niculae Mircea-Sorin și parțial de inculpata Ciocan Laura, a solicitat și primit de la inculpatul Dumitru Marin foloase materiale necuvenite în cuantum de aproximativ 30.403.000 de euro (reprezentând un «comision» de 20% din încasări).

Aceste foloase au fost pretinse și primite de inculpatul Vanghelie Marian-Daniel pentru a-și exercita atribuțiile de serviciu atât în vederea atribuirii de către Primăria Sectorului 5 și serviciile publice de interes local din subordinea Consiliului local al Sectorului 5, cu nerespectarea prevederilor legale, de contracte de achiziții publice firmelor controlate de omul de afaceri, cât și pentru a dispune efectuarea plății lucrărilor aferente acestor contracte (valoarea totală a acestor contracte este de aproximativ 738.019.000 de lei)”, aratau procurorii DNA.

Fostul primar a prmit o condamnare pe fond, de Tribunalul București, la 11 ani și opt luni de închisoare cu executare.