Verdictul final în cazul Mariei Schutz şi al celorlalte două persoane condamnate în acelaşi dosar va fi dat de judecătorii de la Curtea de Apel Oradea. Aici urmează să se judece, din nou, dosarul, după ce magistraţii au invocat vicii de procedură comise de colegii lor de la Tribunalul Bihor. Chiar şi dacă vor scăpa de închisoare, cei care sunt acuzați că au falimentat serele bihorene vor fi obligaţi să plătească pagubele provocate, care se ridică la 13 milioane de euro, potrivit Digi24.

Minuta pe site-ul instanței

În primă instanţă, Maria Schutz a fost condamnată de Tribunalul Bihor la 12 ani de detenţie.

Maria Schutz a fost trimisă în judecată în ianuarie 2008 de procurorii DNA pentru trei infracţiuni de înşelăciune şi două de bancrută frauduloasă, în formă continuată.

 

Stenogramele cu Mircea Geoană

Numele Mariei Schutz şi al lui Mircea Geoană sunt menţionate în stenogramele interceptărilor convorbirilor dintre Cătălin Voicu şi Alexandru Mazăre, în legătură cu intermedierea unei întâlniri între Voicu şi Schutz. Voicu ar fi intervenit în dosarul vicepreşedintelui PSD Dolj, Maria Schutz, trimisă în judecată de DNA.

"Băga-mi-aş p… în Geoană şi cu toţi americanii lui, care ni i-a adus la Curtea Supremă, că mulţi au dosare. Şi cu toate golăncile, cu şeful organizaţiei PSD de la Dolj (Maria Schutz – n.r.). Şuţa aia cu serele, cu tot…", spunea Voicu într-o conversaţie cu Alexandru Mazăre.
Maria Schutz a fost trimisă în judecată în ianuarie 2008 de către DNA pentru trei infracţiuni de înşelăciune având consecinţe deosebit de grave şi două infracţiuni de bancrută frauduloasă, în formă continuată. Alături de ea au mai fost judecaţi Corneliu Popa, fost director general al Agenţiei Domeniilor Statului, Mihai Ciobanu, fost director al Direcţiei Urmărire Contracte din cadrul ADS şi Ion Dascălu, asociat la SC Sere Codlea SA.

 

Afacerea Sere Codlea

Potrivit interceptărilor telefonice anexate la dosarul instrumentat de DNA Oradea, în 2006, Maria (Lili) Schutz i-a solicitat lui Mircea Geoană sprijin, pe telefonul acestuia de la Senat, în timp ce era cercetată de procurorii anticorupţie pentru săvârşirea a trei infracţiuni de înşelăciune prin care ar fi păgubit statul român cu circa cinci milioane euro. Ancheta judiciară viza preluarea şi derularea contractelor de privatizare a societăţilor Sere Codlea şi Orser Oradea de la Agenţia Domeniilor Statului (ADS).

 

SMS-urile cu Geoană

Mircea Geoană a ajutat-o pe Schutz, nu cu o vorbă bună, ci cu o recomandare la colegul Cătălin Voicu, asigurând-o că "te ajută cu ce ai nevoie". Mai mult, Geoană i l-a recomandat lui Schutz pe Voicu nu ca pe un avocat pe care să-l angajeze, ci în calitatea lui Cătălin Voicu de general, conform interceptărilor.

Astfel, pe 6 septembrie 2006, Maria Schutz îl înştiinţa prin SMS pe Mircea Geoană că a fost chemată la DNA Oradea, că înaintea ei mai fusese chemat şi fostul şef al ADS Corneliu Popa, pe care procurorii îl suspectau că ar fi ajutat-o pe Maria Schutz să păgubească agenţia pe care o conducea.
În replică, fostul lider PSD i-a transmis lui Schutz să vină la Bucureşti. A doua zi, Mircea Geoană a sunat-o pe "Lili", aşa cum i se adresa în particular acesteia, spunându-i textual: "Te rog să îţi notezi un număr de telefon… O secundă, ca să-l scot din memorie… Domnul general Voicu Cătălin. (…) Sună-l acum, te întâlneşti cu el şi te ajută cu ce ai nevoie".

 

Prejudiciu: peste 5 milioane de euro

Din probele administrate de procurori a rezultat că "Maria Schutz, cu sprijinul lui Popa Corneliu şi Ciobanu Mihai, a indus în eroare Agenţia Domeniilor Statului cu ocazia încheierii şi derulării contractelor de privatizare a societăţilor comerciale ORSER SA Oradea şi SERE CODLEA SA Braşov". "S-a stabilit că inculpata nu avea la dispoziţie mijloacele financiare necesare derulării contractului şi nu a respectat clauzele contractuale referitoare la investiţiile asumate prin contracte. De asemenea, beneficiind de concursul inculpaţilor Popa Corneliu şi Ciobanu Mihai din cadrul A.D.S, inculpata a raportat unele date şi investiţii fictive. Fiind ajutată de inculpatul Dascălu Ion, inculpata Schutz Maria a determinat conducerea celor două firme scoase la privatizare să înregistreze cheltuieli şi servicii fictive, situaţie de natură să ducă la declararea stării de insolvenţă", se arată într-un comunicat al DNA. În total, prejudiciul creat Agenţiei Domeniilor Statului prin fraudele comise de cele patru persoane este de peste 5 milioane de euro.

 

Declaraţia de avere

Afacerista a candidat la alegerile parlamentare de la Dolj pe Colegiu 4 Senat din partea PP-DD. Ea a fost achiziţionată de la PSD chiar în ziua depunerii candidaturilor la BEJ. Potrivit declaraţiei de avere, Maria Schutz are trei terenuri, o casă, două apartamente, un autoturism Renault şi acţiuni la trei societăţi. Ea a părăsit Partidul Social Democrat pe listele căruia a candidat în anul 2008 şi s-a înscris în PP-DD pe listele căruia a încercat, fără succes,