Maria Obrenovici, femeia care i-a adus lui Alexandru Ioan Cuza pierirea. Amanta a jucat un rol important în abdicarea domnitorului Principatelor Unite
- Ramona Rotaru
- 1 ianuarie 2023, 08:44
Alexandru Ioan Cuza a fost, dacă mai este nevoie de vreo precizare, primul domnitor al Principatelor Unite. A fost căsătorit cu Elena Rosetti, însă dragostea pentru aceasta s-a stins repede. Timpul liber și-l ocupa cu petreceri și diverse siluete feminine, una dintre ele fiind Maria Obrenovici, amanta care se afla în patul domnitorului în noaptea abdicării. Frumusețea ei l-a fermecat și i-a oferit doi băieți, care au fost crescuți de soția acestuia.
Alexandru Ioan Cuza, primul domnitor al Principatelor Unite
Pe 20 martie 1820, la Bârlad, s-a născut Alexandru Ioan Cuza. Primii ani de școală au fost la Iași, ulterior plecând la Paris, unde a obținut diploma de bacalaureat. Studiile universitare le-a început la Sorbona, însă a fost nevoit să se întoarcă în țară.
În perioada noiembrie 1837 - aprilie 1938, Alexandru Ioan Cuza a urmat cursuri în științele războiului, la Paris. Studiile în acest domeniu, însă și faptul că aparținea clasei de boieri, l-au ajutat să devină colonel. A participat activ la mișcarea revoluționară din 1848 și a luptat pentru unirea Principatelor. A fost arestat și trimis ca prizonier la Viena.
Revine în Moldova și este numit ministru de război în 1858, în timpul domniei prințului Grigore Alexandru Ghica. Pe 17 ianuarie 1859 este ales domn al Moldovei, iar pe 24 ianuarie 1859 este ales și în Țara Românească.
Maria Obrenovici, amanta a cărei copii nelegitimi au fost crescuți de Elena Cuza
Arta fotografică era abia la început în timpul domniei lui Cuza, așa că nu există o imagine care să ne arate exact cum arăta principele. Potrivit descrierilor, era un bărbat de înălțime medie, cu ochi căprui și părul blond. Tenul era deschis la culoare și purta mustață și barbă. Avea un aspect fizic plăcut, iar majoritatea portretelor îl prezintă în uniformă.
„Era un om simpatic și inteligent, având replica promptă și ascuțită. Chiar și slăbiciunile sale - nu disprețuia, mai ales nu disprețuiseră în tinerețile sale, un pahar de vin bun și omagia frecvent sexul frumos - erau din acelea pe care contemporanii le priveau cu îngăduință. Pe de altă parte, nu era nici un ambițios doritor de a face, cu orice preț, carieră și nici nu umbrea pe ceilalți prin mari însușiri de orator - ca M. Kogalniceanu, de talent - ca Alecsandri sau de prestigiu - ca Negri. I se cunoștea firea dezinteresată: nu se folosise niciodată de slujbe spre a face avere, ca altui", l-a descris istoricul C. C. Giurescu.
Despre plăcerile lui Alexandru Ioan Cuza ne vorbește autoarea Lucia Bors. Aceasta scrie că domnitorul era „cuceritor când voia, prietenos cu cei de aproape, lua parte la mai toate petrecerile, unele din ele destul de scandaloase pentru cei care țineau la buna lor faimă. După obiceiul deprins de la Paris, unde fusese lăsat fără nici un control în timpul vârstei critice, Alexandru Cuza își petrecea multe nopți cu prieteni ușuratici, care-i speculau firea nepăsătoare, gata să le împartă tot ce avea și să le mai rămână și dator. Pătimaș la jocuri de cărți, își pierdu mai târziu multe proprietăți moștenite de la părinți”.
Alexandru Ioan Cuza s-a căsătorit cu Elena Rosetti în 1844. Ea era cu șase ani mai tânără decât domnitorul, însă lipsită de farmec fizic. Elena avea ochii căprui și păr șaten închis, o talie medie, iar corpul nu îi era prea bine proporționat. Era o femeie cuminte și ocrotitoare, însă nu a putut să ofere moștenitori, fapt care l-a îndepărtat pe domnitor de ea.
Cei doi soți nu au putut să își întregească familia, însă Elena Cuza i-a fost extrem de fidelă și devotată soțului său, crescând cei doi băieți pe care acesta ia avut cu amanta sa, Maria Obrenovici.
Amanta care l-a sedus pe domnitorul Principatelor Unite și a visat la tron
Alexandru Ioan Cuza și Maria Obrenovici s-au întâlnit pentru prima dată la o petrecere. Fiica boierului Costin Catargiu era de o frumusețe rară și a cucerit imediat inima domnitorului. Relația dintre cei doi nu a fost ținută în secret, mai ales că ea avea deja o reputație după mai multe relații avute cu bărbați de rang înalt.
Maria Obrenovici s-a căsătorit de tânără cu un general sârb, căruia i-a dăruit un fiu. Căsătoria lor a durat doar câțiva ani, frumoasa femeie devenind soția principelui Miloş Obrenovici. A dat naștere unui alt fiu, care avea să devină viitorul rege al Serbiei. Alexandru Ioan Cuza este cea de-a treia mare cucerire, alături de care a avut doi copii.
Relația cu domnitorul Principatelor Unite nu a avut ca scop doar o iubire pătimașă. Se pare că Maria Obrenovici dorea să o înlocuiască pe Elena Cuza și pe tron. A apelat la toate trucurile femeiești și s-a folosit chiar și de cei doi copii, însă nu a reușit să o înlăture pe soția principelui.
„Maria Obrenovici n-a izbutit în planurile ei ambiţioase. A fost însă pricina unor mari suferinţe sufleteşti pentru doamna Elena, care a avut totuşi tăria să se stăpânească, să nu lase să se vadă decât foarte rar şi numai rudelor de aproape”, a spus istoricul Giurescu.
Alexandru Ioan Cuza nu a văzut doar frumusețea în ceea ce o privește pe Maria Obrenovici. A avut mult aventuri, însă aceasta era o bună cunoscătoare a lumii politice, vorbea mai multe limbi străine și trăise un timp la Curtea Sârbă. Amanta a reușit să îi sucească mințile domnitorului, încât i-a cumpărat o casă, însă nu s-a oprit aici. Cei doi iubiți petreceau nopți împreună la palat, acolo unde locuia și Elena Cuza.
Omul de încredere a lui Cuza, confidentul amantei
Chiar dacă avea soție și o amantă cunoscută de toată lumea, Cuza nu renunța la aventurile amoroase. Era un client fidel al bordelurilor din București. Nici Maria Obrenovici nu i-a fost fidelă domnitorului. Potrivit zvonurilor, femeia ar fi dat naștere mai multor copii, rodul legăturilor cu alți bărbați.
Cesar Librecht, unul dintre prietenii cei mai buni ai domnitorului, i-a oferit amantei toate detaliile necesare pentru a-și păstra relația amoroasă. Mai mult, acesta a inclus-o pe iubita lui Cuza în cercurile afaceriștilor și corupților. Istoricul Giurescu spunea că Librecht „știuse să câștige și simpatia și încrederea frumoasei Maria Obrenovici, prietena lui Cuza. Devenise confidentul ei; o îndatora prin diferite servicii personale; cumpără de pildă, pentru ea, în 1865, cai în valoare de 202 galbeni; achita, de asemenea, diferitele taxe de întreținere privind atelajele ei. O împrumuta chiar și cu bani".
Apropiații domnitorului Principatelor Unite l-au sfătuit să renunțe la amantă sau să păstreze relația cu aceasta cât mai discretă. Ideea nu a fost deloc pe placul lui Cuza, ba mai mult, a dus-o pe Maria Obrenovici la palat. Acțiunile domnitorului au dus la distanțarea acestuia de familie și apropiați. Doamnele din înalta societate evitau balurile organizate la curte. Anturajul lui Alexandru Ioan Cuza nu era văzut cu ochi buni, chiar și politicienii refuzând întrevederile cu domnitorul.
„Nu mai găsea aproape figuri sincere, decât în sânul familiei, în colțul intim de lângă principesa și fiul său Sașa, cu care se juca deseori ca un frate de aceeași vârstă. Numai acolo, Alexandru Cuza, bolnav și plictisit de oameni, cu încrederea pierdută în prieteni și rude, sfidând totuși moartea în fața celor ce-l urau, găsea alinare și mângâiere, o vorba bună sau un sfat cuminte fără socoteli”, consemna istoricul.
Maria Obrenovici, complice la căderea lui Alexandru Ioan Cuza
Domnitorul Principatelor Unite era vrăjit de frumusețea amantei sale. Aceasta l-a înnebunit astfel că el avea încredere deplină în ea. Oricine încerca să o pună într-o lumină proastă, era înlăturat de către Cuza. Chiar și după abdicarea forțată, principele a continuat să creadă în iubirea și loialitatea amantei sale.
Maria Obrenovici era o personalitate cunoscută pe scena politică și făcea parte din grupurile anti-Cuza. Pretinsa ei iubire și devotamentul față de domnitor au fost date la o parte, amanta cunoscută de toată lumea trădându-l. Ea a jucat un rol important în noaptea de 10 spre 11 februarie, prind misia de a ține domnitorul ocupat la Palat.
În acea seară, Alexandru Ioan Cuza și soția sa aveau programată o cină liniștită la palat. Maria Obrenovici a apărut inopinat, spre miezul nopții, însoțită de grecul Sachelaridis. Acesta l-a provocat pe domnitor la un joc de whist, care s-a întins până la ora 2 dimineața. Cuza și amanta sa s-au retras împreună într-o cameră, alăturată celeia în care se afla Elena Cuza și copii. Frumoasa domniță a avut grijă să „uite” ușa dormitorul descuiată.
După o noapte de amor, atunci când zorii zilei de 11 februarie 1866 se iveau, militarii au intrat în camera unde se aflau cei doi amanți. Un pistol a fost pus la tâmpla domnitorului înainte ca acesta să se trezească, astfel ca el să nu poată ajunge la revolverele sale de pe noptieră. Amanta a fost acoperită cu o pelerină și condusă acasă, pe jos. Alexandru Ioan Cuza a fost obligat să abdice.
După două zile de la abdicare, Cuza a plecat în exil. Unele persoane susțin că domnitorul și-a părăsit soția și cei doi copii și a plecat alături de Maria Obrenovici. Cei doi s-ar fi stabilit la Viena, însă amanta nu s-a mulțumit cu un domnitor fără țară și putere. La scurt timp l-a părăsit și a plecat la Berlin, făcând parte din suita împărătesei Augusta, soția împăratului Wilhelm I.
Povestea aceasta nu era una susținută de toată lumea. Unii spun că alături de domnitor a fost soția sa și cei doi fii, care i-au rămas devotați până la finalul vieții. Nicolae Iorga scria că Elena Cuza „i-a păstrat memoria cu o extraordinară devoţiune, neîngăduind să se rostească un singur cuvânt despre slăbiciunile pe care le cunoştea, le îngăduise şi-o spunea cu mândrie-le iertase, ca singura care pe lume putea să aibă acest drept”.
Pe 15 mai 1873, Alexandru Ioan Cuza a murit la Heidelberg, din cauza bolilor de inimă și de plămâni. Trei ani mai târziu, Maria Obrenovici află că are cancer și decide să își pună capăt zilelor.
Maria Obrenovici, personaj din istorie
Amanta lui Alexandru Ioan Cuza s-a dovedit a fi o femeie care cunoștea în detaliu taina seducției. Frumusețea și inteligența ei au reușit să cucerească bărbații încă de când avea o vârstă fragedă. S-a învârtit mereu în cercurile politice înalte, având parteneri plasați în funcții importante. A avut mai mulți copii, de care nu s-a ocupat personal. Primul său fiu a fost Rudi Catargi, rodul iubirii dintre ea și primul său soț. Băiatul nu a fost recunoscut de tată, însă nici de la mamă nu a avut parte de iubire, fiind crescut de sora Mariei Obrenovici. Rudi a aflat cine este mama sa naturală abia după ce aceasta a murit.
Cel de-al doilea copil, tot un băiat, a fost conceput în timpul căsătoriei cu prințul Milos Obrenovici. Acesta a avut puțin mai mult noroc comparativ cu primul, ajungând regele Milan al Serbiei, în perioada 1882-1889. Iubirea dintre Maria Obrenovici și prințul Milos nu a durat mult timp. Cei doi au divorțat, motivele nefiind clare.
Frumoasa domniță a devenit amanta lui Alexandru Ioan Cuza și a luptat din răsputeri să o înlăture pe soția acestuia, însă fără succes. A dat naștere altor doi băieți, pe care i-a crescut Elena Cuza. A fost introdusă în cele mai înalte cercuri politice, iar domnitorul nu a ținut-o ascunsă. Relația lor s-a sfârșit în noaptea de 10 spre 11 februarie 1866, atunci când amanta l-a trădat pe Cuza.