Maria Filotti - steaua actoriei brăilene. Cum a ajuns o tânără îndrăgostită de istorie să urmeze o carieră artistică

Maria Filotti - steaua actoriei brăilene. Cum a ajuns o tânără îndrăgostită de istorie să urmeze o carieră artistică Sursa foto: Wikipedia

Maria Filotti - îndrăgostită de istorie, a ales Literele și Conservatorul de Artă Dramatică. În acea vreme, în teatru, conta nu doar talentul nativ sau șlefuit, ci și zestrea intelectuală.

Maria Filotti a văzut lumina zilei la 9 octombrie 1883, în localitatea Batogu din județul Brăila. În 1895, Maria Filotti  a absolvit școala primară, la Brăila, perioadă în care ia contact cu lumea teatrului prin spectacolele ambulante desfășurate de către artiști amatori și itineranți.

S-a înscris apoi la ”Școala secundară de fete”, instituție privată condusă de un grec și un italian. Aici s-a apropiat de teatrul clasic, grecesc, dar și de studiul limbilor greacă și latină. Așadar, având o perfectă cunoaștere a literaturii, a marilor clasici, ea putea să se încumete să joace pe scenă mari personaje ale  dramaturgiei universale. În acea vreme, în teatru, conta nu doar talentul nativ sau șlefuit, ci și zestrea intelectuală.

Îndrăgostită de istorie, a ales Literele și Conservatorul de Artă Dramatică

Bacalaureatul l-a absolvit prezentând o lucrare despre viața și opera lui Dimitrie Cantemir, la Liceul I.C.Massim. Ștefan Sihleanu, șef de comisie, care era profesor universitar și director al Teatrului Național din București a observat dicția perfectă, modul de declamare, memoria tinerei, recomandându-i să se orienteze spre Conservatorul de Artă Dramatică. Inițial, Maria Filotti, la sfatul tatălui său s-a înscris la Facultatea de Litere, din București, urmând și actoriala Conservator, sub îndrumarea Aristizzei Romanescu. Marea profesorară a reușit să îl convingă pe tatăl Mariei că fata are un talent real, cu ocazzia turneului de la Craiova în 1905.

Ne puteți urmări și pe Google News

Așadar, talentul și cultura peste medie, dublate de un fizic impresionat, o fac pe Maria Filotti să urce cu forță pe scena unui teatru național în zorii secolului XX:

Maria Filotti - vedeta „Naționalelor” din Iași și București

Din 1906, a semnat contractul cu Teatrul Național din Iași. În 1907, după mai multe ezitări, a acceptat să intre în echipa Teatrului Național din București. Cariera Mariei Filotti numără 167 piese, 45 roluri principale, fiind timp de trei decenii profesoară la instituția unde s-a format, asemeni Aristizzei Romanescu.

Maria Filotti reprezentat România în Societatea Universală de Teatru, ca membră a Comitetului Internațional, a fost lideră a Sindicatului Artiștilor Lirici și Dramatici. A primit distincții, premii.

Maria Filotti a decedat la 5 noiembrie 1956. Azi, Teatrul din Brăila se numește ”Maria Filotti”, denumire dată în 1969.