Margaritis Schinas în misiune în trei țări din Africa

Margaritis Schinas în misiune în trei țări din Africa

Margaritis Schinas în misiune în trei țări din Africa. Este vorba despre Coasta de Fildeș, Senegal și Noua Guinee.

Vicepreședintele Comisiei Europene, Margaritis Schinas, se află în aceste zile în trei țări vest-africane, pentru a se ocupa de problema migrației ilegale, care a căpătat proporții explozive, mai ales în ultimul timp în Italia, scrie Kathimerini.

Mai exact, după cum a anunțat Comisia cu puțin timp în urmă, Schinas va vizita Coasta de Fildeș, Senegal și Noua Guinee, la doar câteva zile după dispoziția primită în acest sens de la președinta Comisiei, Ursula von der Leyen, de a accelera procedurile de repatriere a celor care nu au drept de azil.

În timpul vizitei sale recente pe insula italiană Lampedusa, Ursula von der Leyen a prezentat un plan în 10 puncte pentru combaterea migrației ilegale.

Ne puteți urmări și pe Google News

Africa și migrația ilegală

Planul în cauză prevede – printre altele – o mai bună înregistrare a sosirilor cu ajutorul Frontex și al Serviciului European pentru Azil, acordarea unui sprijin mai mare pentru transportul migranților în afara Italiei, pe baza solidarității statelor membre, dar și asistență din partea Frontex pentru repatrierea celor care nu au dreptul de a rămâne în Europa.

„Voi cere vicepreședintelui Margaritis Schinas să negocieze cu țările de origine pentru a facilita acest proces”, a declarat atunci președinta Comisiei.

Țările din Africa de Vest, pe care Schinas le vizitează în aceste zile, sunt principalele țări de origine pentru migranții nou-sosiți din Africa, în principal în Italia, iar UE își propune o îmbunătățire a cooperării cu liderii lor politici, astfel încât să faciliteze repatrierile. Potrivit informațiilor, misiunea lui Schinas în țările africane este prima, dar vor urma și altele în curând.

Implementarea imediată a acordului cu Tunisia

Migrația și recentul acord UE-Tunisia vor fi în centrul reuniunii miniștrilor de interne de joi. Este de așteptat ca miniștrii să solicite punerea imediată în aplicare a acordului.

Președinția spaniolă a UE va prezenta cele mai recente evoluții cu privire la această problemă critică, în principal cu referire la Pactul privind azilul și migrația, după ce negocierile cu Parlamentul European au „înghețat” săptămâna trecută.

Cu scopul aparent de a face presiuni asupra Consiliului și asupra actualei președinții spaniole a UE, Parlamentul European a decis să suspende parțial discuțiile, exprimându-și astfel nemulțumirea pentru faptul că liderii statelor membre nu au ajuns la un acord, mai exact cu privire la propunerea de regulament pentru gestionarea crizelor, în contextul situației extraordinare existente la Lampedusa.

De notat că reglementările fac parte din Pactul general pentru migrație și azil pentru care sunt în desfășurare negocieri între Parlament și Consiliu. Obiectivul inițial este ca pactul să fie adoptat până în aprilie, așa cum s-a convenit anul trecut între Parlament și președințiile UE. În orice caz, ar trebui să fie finalizat înainte de alegerile europene din 2024. Deputații europeni constată deja o întârziere de 2,5 luni din partea Consiliului cu privire la regulamentele în cauză.

(Traducerea: Carolina Ciulu, RADOR RADIO ROMÂNIA)