Mai mulți savanți ruși se plâng, într-o scrisoare deschisă adresată unei pestigioase reviste științifice, că au avut loc “încălcări grave” ale procedurilor și că, desi Rusia a lansat campanii de vaccinare în masă cu Sputnik V, nu au fost oferite date concludente cu privire la siguranța și eficiența acestuia.
Experții afirmă că Institutul de Cercetare de Stat Gamaleya din Rusia, care a dezvoltat vaccinul, a ignorat cererile de a pune la dispoziția comunității științifice internaționale datele studiilor clinice - în ciuda angajamentelor publice pe care și le-a luat. Această atitudine, susțin savanții ruși, ridică întrebări atât cu privire la amestecul politicului în activitatea celor care au dezvoltat vaccinul, cât și în legătură cu eficiența și siguranța Sputnik V.
Primele îngrijorări au fost ridicate în vară, în timpul studiilor de fază 2 din Rusia – dat fiind că a fost vorba de o cercetare restrânsă care a implicat numai 76 de voluntari. Îngrijorările s-au accentuat pe măsură ce Rusia a trecut la studiile de fază 3 și a lansat vaccinări în masă,
Vaccinare în masă cu un vaccin aflat încă în cercetare?
Grupul a criticat puternic decizia Rusiei de a începe un program de vaccinare în masă - care este deschis oficial doar lucrătorilor din domeniul sănătății și profesorilor sănătoși sub vârsta de 60 de ani, în timp ce studiile medicale la scară largă erau încă într-un stadiu atât de timpuriu.
Teribila profeție a celor doi papi și a urgiei care se va abate asupra Europei
„Această acțiune politică complet inacceptabilă - chiar ridicolă – care are rolul de a crea o competiție între vaccinuri- încalcă cele mai importante standarde de testare”, au scris oamenii de știință conduși Vasiliy Vlassov, un epidemiolog de la Școala Superioară de Economie din Moscova, fost consilier al Ministerul Rus al Sănătății și al Organizației Mondiale a Sănătății.
Conform oamenilor de știință amintiți, dezvoltatorii de vaccinuri au devenit „ostaticii” obiectivelor politice ale Rusiei, iar vaccinul reprezintă “o amenințare pentru sănătatea rușilor.”
AstraZeneca vrea să testeze combinarea celor două vaccinuri
În ciuda criticilor venite de partea oamenilor de știință din Rusia, reprezentanții AstraZeneca au anunțat că „în curând va începe explorarea comună cu Institutul de Cercetare Gamaleya din Rusia pentru a vedea dacă cele două vaccinuri pot fi combinate cu succes”.
Mărturia-șoc a ziaristei care știe secretele familiei regale: “Prințul Harry e terorizat”
„Evaluarea diferitelor tipuri de vaccinuri COVID-19 în combinație ar putea ajuta la deblocarea sinergiilor în protecție și la îmbunătățirea accesibilității vaccinului. Mai mult, ar putea oferi o abordare suplimentară pentru a ajuta la depășirea acestui virus mortal”, a spus acesta.
AstraZeneca și Universitatea Oxford, dezvoltatorii vaccinului AZD1222, sunt primii dezvoltatori ai unui vaccin Covid-19 care publică într-o revistă științifică datele studiilor clinice în faza.
Studiul lor susține că vaccinul funcționează în aproximativ 70% din cazuri. Vaccinul AZD1222 este văzut ca o alternativă mai ieftină și mai ușor de transportat, dat fiind că pentru a nu se inactive poate fi ținut chiar și într-un frigider obișnuit.