Maree în creștere de antisemitism, în Europa

Antisemitism, socialism, stânga / Sursa foto: Inna Zakharchenko | Dreamstime.com

Comunitatea evreiască a Europei se confruntă cu o „maree în creștere de antisemitism”, dat fiind că conflictul din Orientul Mijlociu „erodează” progresul realizat în privința combaterii lui, a transmis joi Agenția Drepturilor Fundamentale (FRA) a UE, cu sediul la Viena.

Evreii, mai înspăimântați decât au fost vreodată

„Efectul de contaminare al conflictului din Orientul Mijlociu erodează progresul pentru care s-a luptat din greu”, a declarat directoarea FRA, Sirpa Rautio. Acest fapt periclitează eficiența primei strategii de combatere a antisemitismului adoptate în 2021 de UE, o premieră istorică, a adăugat ea.

„Evreii sunt acum mai înspăimântați decât au fost vreodată”, a avertizat ea cu ocazia publicării unui nou raport FRA privind antisemitismul în Europa. Chiar și înainte de atacul Hamasului din 7 octombrie care a provocat războiul din Gaza, a constatat raportul, 96% din evreii europeni avuseseră de-a face cu antisemitismul în cursul anului anterior.

Pentru a evalua impactul războiului antiterorist din Gaza asupra antisemitismului din Europa raportul s-a bazat pe informații colectate în 2024 de 12 organizații evreiești.

Antisemitism în creștere îngrijorătoare, în Europa

„Consultările FRA cu confederațiile evreiești naționale și europene la începutul lui 2024 denotă o explozie spectaculoasă” a atacurilor antisemite, a declarat Rautio. 74% din evreii francezi își percep securitatea ca fiind afectată de conflict, acesta fiind cel mai mare procent dintre toate țările examinate.

În întreaga Europă, 76% din evrei au spus că își ascund identitatea evreiască „măcar ocazional”, iar 34% evită evenimentele și siturile evreiești „din cauză că nu se simt în siguranță”, se afirmă într-un comunicat de presă publicat împreună cu raportul.

Antisemitism / Sursa foto: Dreamstime.com

Cea mai mare parte a raportului FRA se bazează, în afară de datele din 2024, pe un sondaj online realizat în ianuarie-iunie 2023, deci înainte de războiul din Gaza. 80% din evreii care au răspuns consideră că antisemitismul s-a agravat în ultimii ani.

„Stereotipurile negative” întâlnite cel mai des de respondenți sunt acuzațiile cum că evreii ar „deține puterea și controlul asupra finanțelor, presei, politicii și economiei”.

Atacuri fizice motivate de antisemitism

Mulți dintre ei au întâlnit și negarea dreptului la existență al statului Israel.

În total 4% din respondenții din 2023 au afirmat că au suferit atacuri antisemite fizice în anul anterior; cifra e dublă față de 2018.

Cam 60% au declarat că nu sunt satisfăcuți de eforturile guvernului propriu de a combate antisemitismul.

Sondajul a acoperit 13 țări UE, în care trăiește 96% din populația evreiască a blocului: Austria, Belgia, Cehia, Danemarca, Franța, Germania, Ungaria, Italia, Olanda, Polonia, România, Spania și Suedia.

E cel de-al treilea raport de acest fel, anterioarele fiind publicate în 2013 și 2018.

(Articol de Euractiv.com și AFP; Traducere: Andrei Suba, RADOR RADIO ROMÂNIA)