Marea păcăleală din piața imobiliară. Care sunt regulile de care ar trebui să ții cont, de fapt

Marea păcăleală din piața imobiliară. Care sunt regulile de care ar trebui să ții cont, de fapt Un dezvoltator imobiliar a intrat în faliment / Sursa foto: korter.ro

Cumpărarea unei locuințe în această perioadă poate fi un pas riscant pentru mulți, de aceea specialiștii recomandă să se utilizeze regula AVR, pentru a nu întâmpina dificultăți în plata ratelor.

Criza actuală a dus și la scăderea parțială a apartamentelor, lucru mult așteptat de cumpărători. Cu toate acestea, inflația în creștere poate reprezenta un impediment atunci când vine vorba de achiziționarea unui apartament.

Regulile de care trebuie să ții cont când îți cumperi o locuință

Atunci când vrei să-ți cumperi un apartament, specialiștii recomandă utilizarea regulii AVR. Aceasta este o prescurtare și reprezintă:

(A) - Avansul nu trebuie să fie mai are de 20% din valoarea totală a locuinței

Ne puteți urmări și pe Google News

(V) - Venitul anual al cumpărătorului să egaleze suma totală de vânzare în patru ani

(R) - Ratele să nu depășească 20-25% din venitul lunar al cumpărătorului.

Prin urmare, o persoană care are un venit lunar de 1.000 de euro, nu ar trebui să cumpere o locuință mai mare ca valoare de 48.000 de euro. De asemenea, nu ar trebui să dea un avans mai mare de 10.000 de euro și să nu aibă o rată mai mare de 350 de euro pe lună, potrivit ziare.com.

Prețurile apartamentelor, în scădere ușoară

Prețurile apartamentelor au început să scadă ușor în prima lună din această toamnă, comparativ cu luna precedentă, arată cele mai noi statistici.

Deși rămân semnificativ mai mari decât aceeași perioadă a anului trecut, în mai multe orașe din țară prețurile sunt mai mici.

Cele mai mari scăderi de prețuri pe septembrie s-au înregistrat în Constanța. Aici a avut loc o scădere de -3,2% față de august, de la 1.475 la 1.428 de euro pe metru pătrat util.

Prețurile au scăzut și în Brașov, cu -1,7%, în Iași, cu -1,4% și în Cluj-Napoca, cu -1%. În acest oraș prețurile au ajuns la 2.394 euro pe metru pătrat util, comparativ cu 2.418 euro pe metru pătrat în august.

Creșteri au avut loc doar în Capitală. Astfel, pe parcursul lunii septembrie s-a înregistrat o creștere de 0,4% al prețului mediu solicitat de proprietari, până la un nivel de 1.737 de euro pe metru pătrat util de la 1.730 de euro pe metru pătrat la sfârșitul lui august