Marea Neagră, împânzită de senzori subacvatici. Proiectul este finanțat cu aproape 5 milioane de euro de Comisia Europeană
- Daniela Șerb
- 25 septembrie 2015, 13:51
Un proiect de cercetare marină finanțat de Comisia Europeană prin care sunt monitorizate cu tehnologie de ulrimă oră zonele costiere, ecostemele și posibilele catastrofe va include și Marea Neagră.
Un proiect de cercetare marină finanțat de Comisia Europeană prin care sunt monitorizate zonele costiere, ecoistemele și posibilele catastrofe va include și Marea Neagră.
EMSODEV (European Multidisciplinary Seafloor and water-column Observatory Development) îşi propune să lanseze senzori subacvatici care se bazează pe o tehnologie de ultimă generaţie standardizând studiul apelor oceanice şi al ecosistemelor din nordul Marii Britanii, până în Marea Neagră.
Tehnologia se numeşte EGIM (EMSO Generic Instrument Module) și va utiliza un set complet de senzori și dispozitive care colectează diverse tipuri de observații, inclusiv temperatura, presiunea, salinitatea, oxigenul dizolvat, turbiditatea, clorofila fluorescent[, curenții, și acustica pasivă.
Aceste informaţii vor fi stocate în bănci de date publice. Pe baza modelelor statistice, se trasează comportamentul specific al acelei zone acvatice, calitatea ecosistemului, pericolele la care este expus.
Țările partenere la acest proiect sunt: Italia (care-l coordonează), Franța, Spania, Marea Britanie, Germania, Irlanda, Suedia, Grecia, Portugalia, Olanda, Norvegia, și Turcia și România, prin Institutul Național de Cercetare Dezvoltare GeoEcoMar. În proiect sun implicați oceanografi, geologi și biologi marini.
EMSODEV este un proiect trei ani finanțat de Comisia Europeană (4,6 milioane de euro), ca parte a Orizont 2020 și a fost lansat în această săptămână în Heraklion, Grecia.