Accidentul bizar s-a produs vineri seară, pe data de 11 septembrie. O macara s-a prăbuşit peste Marea Moschee din Meca, locul sfânt de pelerinaj al întregii lumi musulmane. Iniţial s-a anunţat că rafelele puternice de vânt sunt cauza accidentului. În dimineaţa zilei de sâmbătă, 12 septembrie 2015, mai multe publicaţii on-line americane au prezentat informaţia potrivit căreia macaraua a fost lovită şi de un fulger, înainte să se prăbuşească peste locul în care se rugau mii de musulmani. 

Efectele accidentului sunt oribile. Imaginile de la faţa locului expun distrugerile masive provocate de structura metalică a macaralei dar şi zeci de cadavre mutilate de utilajul prăbuşit şi de materialele de construcţie pe care le-a dislocat macaraua când a căzut.

EVZ nu recomandă persoanelor sensibile să acceseze galeria foto ataşată pentru că ea conţine imagini care pot provoca reacţii emoţionale puternice.

"Marea Moschee (Masjid al-Haram) era plină în momentul producerii accidentului, în contextul în care zeci de mii de musulmani din întreaga lume se află la Mecca înaintea pelerinajului anual programat la sfârşitul lunii septembrie", scrie Mediafax.

Jurnaliştii americani au marcat coincidenţa bizară care a făcut ca exact în ziua de 11 septembrie să aibă loc un asemenea accident. Aceştia au mai consemnat faptul că luna aceasta a început un pelerinaj la capătul căruia ar trebui să ajungă la Mecca sute de mii de musulmani.