„Marea electrificare“, un eşec total

„Marea electrificare“, un eşec total

Mii de români nu au curent, deşi guvernul Tăriceanu promisese că toate locuinţele vor fi racordate la reţeaua electrică în mandatul său.

Programul „Electrificare 2007- 2009“ era anunţat, în urmă cu doi ani, ca soluţia salvatoare care va aduce lumină în casele celor care încă citesc la opaiţ cu ulei, în România secolului al XXI-lea. În prezent, când deja programul trebuia să fi fost pus în aplicare şi să se apropie de un final fericit, constatăm că niciuna dintre locuinţele care sunt încă în beznă nu a fost racordată la reţeaua de electricitate cu ajutorul acestui proiect, care este un eşec total.

Asta deoarece guvernul nu a alocat nici măcar un leu în acest scop. În martie 2007, hotărârea de guvern care legifera programul arăta că, la data de 15 mai 2006, la nivelul ţării existau 67.738 de gospodării neelectrificate, din care 41.706 în zona arondată Electrica (Muntenia Nord, Muntenia Sud, Transilvania Nord, Transilvania Sud) şi 26.032 în cadrul operatorilor privaţi de distribuţie (Enel Banat şi Dobrogea, CEZ Oltenia şi E.ON Moldova).

Acelaşi act normativ arăta că investiţiile necesare racordării tuturor acestor gospodării se ridică la 479 de milioane de lei, costul unitar pentru o locuinţă fiind între 10.000 şi 240.000 de lei, în funcţie de amplasament. Astfel, pentru 2007 urma să fie alocată suma de 95 de milioane de lei, iar, în următorii doi ani, să fie utilizate câte 192 de milioane de lei. Cu o mână s-a dat, cu alta s-a blocat  Reprezentanţii Unităţii de Management a Proiectului din cadrul Ministerului Internelor şi Reformei Administrative (MIRA) aduc argumente care să-i dezvinovăţească de responsabilitatea eşecului. „În anul 2007 nu a fost posibilă prevederea în bugetul de stat a sumelor corespunzătoare finanţării programului, această situaţie fiind cauzată de o serie de constrângeri legislative legate de regimul proprietăţii şi cel al finanţării de la bugetul de stat a obiectivelor de investiţii reprezentate de reţelele electrice“, au precizat, pentru EVZ, reprezentanţii ministerului.

Astfel că regulamentul de implementare a programului a fost definitivat abia la jumătatea anului 2008. În baza prevederilor acestui regulament, Unitatea de Management a deschis, în septembrie 2008, prima sesiune de depunere şi evaluare a dosarelor de finanţare, fiind primite 221 de proiecte, valoarea celor eligibile totalizând 133,5 milioane lei, potrivit datelor furnizate de MIRA.

Totuşi, în ordonanţa de urgenţă privind rectificarea bugetară din 24 septembrie 2008 se prevede transferul din bugetul de stat la bugetul autorităţilor locale a sumei de doar 18 milioane de lei pentru finanţarea programelor de electrificare, singurii bani alocaţi anul trecut în acest scop. Însă nici măcar aceşti bani nu au putut fi utilizaţi. Oficialii MIRA au precizat că aprobarea finanţărilor pentru proiectele eligibile a fost blocată la ultima rectificare bugetară, din noiembrie, din cauza „constrângerilor bugetare“. MIRA uită oraşele care se extind

După ce nu a făcut nimic în doi din cei trei ani pe parcursul cărora trebuia să se întindă programul, MIRA consideră că perioada de derulare ar trebui prelungită şi solicită Ministerului Finanţelor ca bugetul proiectului pe acest an să conţină şi fondurile nealocate până în prezent, ceea ce ar însemna întreaga sumă preconizată, de 479 de milioane de euro.   Oficialii MIRA au mai arătat că, potrivit ultimelor date ale operatorilor de distribuţie, la nivelul anului 2008 au fost raportate 39.079 de gospodării în localităţi rurale parţial electrificate şi 3.078 de locuinţe în aşezări rurale total neelectrificate. Însă, conform informaţiilor furnizate către EVZ de Electrica, numai în zonele în care activează acest distribuitor (Muntenia Nord, Transilvania Nord şi Transilvania Sud, după ce Muntenia Sud a trecut în proprietatea Enel), mai există încă 60.758 de gospodării lăsate în beznă. Dacă Electrica a raportat 32.469 de gospodării rurale în localităţi parţial electrificate şi 1.856 în zone rurale total neelectrificate, reprezentanţii MIRA au scăpat din vedere casele din zonele urbane care necesită extinderi.

Electrica a identificat un număr foarte mare al acestora, în zonele pe care le deserveşte, numărând 26.435 de gospodării. Doar pentru racordarea tuturor locuinţelor fără curent din zona unde activează Electrica este nevoie de 542 de milioane de lei, estimează compania.   FONDURI

Singura soluţie: investiţiile private

Numărul total de gospodării alimentate în anul 2007 a fost, la nivelul întregii ţări, de 5.833, din care Electrica a realizat racordarea a 1.997 de case, pentru care a alocat, din surse proprii, 10,5 milioane lei. Restul investiţiilor au provenit de la investitorii privaţi care au achiziţionat distribuţii de electricitate - Enel, E.ON şi CEZ. În cursul primelor trei trimestre din 2008 au fost racordate la reţea, la nivel naţional, un total de 1.948 de locuinţe. Din acestea, Electrica a reuşit să branşeze la reţeaua electrică 469 de gospodării amplasate în 16 localităţi, pentru care a cheltuit şase milioane de lei. Fondurile de care dispune Electrica pentru aceste racordări provin, în cea mai mare parte, din privatizarea celor cinci filiale de furnizare şi distribuţie.

Ne puteți urmări și pe Google News