Editura Evenimentul si Capital

Marea CONFUZIE FISCALĂ. Cum riști să fii executat silit de ANAF fără să te aștepți. Sute de mii de români s-ar putea trezi cu popriri pe conturi

Sute de mii de români riscă să se trezească executați silit de Fisc
Autor: | | 12 Comentarii | 52406 Vizualizari

Faptul că PFA-urile care s-au trezit cu sume imense de plată către Fisc din cauza încadrării veniturilor ca fiind dependente vor scăpa de aceste datorii este o victorie a contribuabililor, însă are un efect pervers în societate: mulți români cred că nu mai trebuie să-și plătească impozitele.

Sute de mii de români riscă să se trezească executați silit de Fisc, din cauza unei confuzii extrem de periculoase care s-a creat în ultimele săptămâni în legătură cu plata impozitelor.

Numeroase persoane care obțin venituri din activități independente au înțeles din recentele discuții publice despre recalificarea activităților independente în dependente și apoi despre amnistia fiscală a PFA-urilor cărora statul le-a cerut să achite contribuții sociale și penalizările aferente că nu mai trebuie să plătească nici ele impozitul pentru venitul de anul trecut. Deoarece s-au limitat la a citi doar titlurile știrilor din presă care vorbeau despre „amnistia fiscală a PFA-urilor” fără să studieze situația în detaliu, acești români care obțin venituri ca PFA, profesii liberale sau în baza unor contracte de colaborare sau de prestări servicii s-ar putea trezi cu popriri pe conturi dacă nu-și vor plăti la timp impozitele stabilite de ANAF. De fapt, pentru aceste persoane, situația nu s-a schimbat cu nimic, ele având aceleași obligații fiscale ca și până la discuțiile și proiectele legislative privind dependența activităților profesiilor liberale.

Specialist în fiscalitate: Impozitul și contribuțiile, bune de plată

„Această măsură legislativă (amnistia fiscală – n.r.) se referă doar la retratarea fiscală a veniturilor care au fost considerate până acum venituri din activități independente”, precizează expertul în fiscalitate Gabriel Biriș (foto dreapta) partener fondator al casei de avocatură Biriș Goran. „În niciun caz acest lucru nu înseamnă că persoanele care obțin venituri din activități independente și care aveau de drept să plătească impozite și contribuții sociale nu trebuie să le plătească. Aceste impozite pe venit și contribuții datorate rămân bune de plată”, subliniază Gabriel Biriș, pentru EVZ.

Patronat: PFA-urile respectă vechile reguli

La rândul său, Anca Vlad, prim-vicepreşedinte al Confederaţiei Naţionale a Patronatului Român (CNPR), ne-a declarat că „toată această experiență neplăcută de reconsiderare de către ANAF a unor activități ale profesiilor liberale în dependente, deși erau exceptate de la reconsiderare, trebuie privită ca un accident”. Aceasta și-a exprimat dorința ca „viitorul Cod Fiscal, care numără deja 825 de pagini să conțină exceptarea clară a profesiilor liberale în corpul său, nu în norme metodologice. Actualul text trebuie completat imediat cu exceptarea - și acesta ar fi efectul pozitiv al întâmplării cu reconsiderarea”.

Anca Vlad a precizat că PFA-urile „trebuie să respecte aceleași reguli ca și până acum până la intrarea în vigoare a noului Cod Fiscal, ale cărui condiții de independență nu au fost încă stabilite. Faptul că unele PFA-uri vor fi amnistiate este un lucru bun pentru ele, dar nu credem că această fereastră de oportunitate se va mai deschide curând”.

Stupoare la Loto, astazi! Ce s-a intamplat cu numerele! LIVE

Pagina 1 din 2

Stirile zilei

Alte articole din categoria: Afaceri

Alte articole din categorie

capital.ro
libertatea.ro
rtv.net
fanatik.ro
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
playtech.ro
unica.ro
dcnews.ro
stiridiaspora.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE ŞI