Marea Britanie se dotează cu primele sale drone de luptă

Marea Britanie a anunţat, la sfârșitul anului trecut, cele mai mari cheltuieli militare de la Războiul Rece până în prezent.

Marea Britanie se dotează cu primele sale drone de luptă. În acest sens, autoritățile au semnat, luni, un contract de 30 milioane de lire sterline (41 milioane de dolari).

Este vorba de proiectarea şi fabricarea unui aparat care va avea primul test de zbor în următorii trei ani.

Potrivit unui comunicat guvernamental, dronele vor avea rolul unui „coleg de aripă loial” pentru avioanele de luptă Typhoon şi F-35. Alături de care vor zbura pentru a doborî avioane inamice.

Marea Britanie vrea să pună capăt erei de retragere

Marea Britanie a anunţat în noiembrie cele mai mari cheltuieli militare de după Războiul Rece. Londra s-a angajat să pună capăt „erei de retragere”.

Cele 1,5 miliarde de lire de investiţii în cercetare-dezvoltare militară vor ajuta la finanţarea noilor drone, scrie Agerpres.

Contractul a fost semnat cu filiala din Belfast a Spirit AeroSystems, grupul american care a achiziţionat anul trecut fosta unitate Bombardier din Irlanda de Nord.

Contractul include un program de teste de zbor până la finele lui 2023. Din acest program, denumit Team MOSQUITO, mai face parte filiala britanică a Northrop Grumman.

Dacă programul va avea succes, dronele ar putea deveni operaţionale mai devreme de sfârşitul acestui deceniu. Contractul pe trei ani va asigura peste 100 de locuri de muncă la Belfast, a precizat guvernul de la Londra.

Marea Britanie se dotează cu primele sale drone de luptă. Apărarea, înainte de toate

Anul trecut, premierul britanic Boris Johnson a anunțat un efort fără precedent de la sfârșitul Războiului Rece în favoarea forțelor armate.

„Am luat această decizie (…) pentru că apărarea Regatului trebuie să vină înainte de toate”, a explicat chiriașul din 10 Downing Street.

Cu o investiție suplimentară de 16,5 miliarde de lire sterline (18,5 miliarde de euro) pentru următorii patru ani. În plus față de 7.6 miliarde de lire sterline care erau deja planificate, scrie Opex 360.

Acest efort suplimentar ar trebui să permită Londrei să pună capăt unei „ere de retragere”. Să „își consolideze influența în lume” și „să fie un pionier în noile tehnologii”.