Marea Britanie schimbă strategia. Statele din sud-estul Asiei participă la următoarea întâlnire G7

Marea Britanie schimbă strategia. Statele din sud-estul Asiei participă la următoarea întâlnire G7 Sursa Foto: Arhiva EVZ

Marea Britanie a invitat națiunile din sud-estul Asiei să participe, luna viitoare, la o întâlnire a miniștrilor de externe G7 la Liverpool, într-o mișcare care riscă să evidențieze îngrijorările că noua alianță dintre Marea Britanie, SUA și Australia va alimenta o cursă regională a înarmărilor nucleare.

Statele din Asociația Națiunilor din Asia de Sud-Est sunt împărțite cu privire la noul parteneriat Aukus, însă unele dintre acestea, în special Indonezia și Malaezia, l-au criticat aspru. Invitația la Merseyside de pe 10 decembrie a venit la o săptămână după atacul terorist din fața spitalului de femei din Liverpool. Alegerea Liverpool ca loc de desfășurare a evenimentului, cea de-a doua întâlnire a miniștrilor de externe G7 în timpul președinției G7 de către Regatul Unit, a venit înaintea incidentului.

Australia a enervat Franța

Secretarul de externe, Liz Truss, a spus: „Vreau să construim o rețea mondială care să promoveze libertatea, democrația și să încurajeze țările care au aceleași idei”. Singura țară din ASEAN care nu a fost invitată este Myanmar, căruia i s-a cerut să prezinte un reprezentant care nu face parte din guvern pentru a participa prin video.

China este probabil să vadă această extindere a G7, care reprezintă cele mai avansate puteri economice ale lumii, ca o încercare de a determina regiunea să susțină Aukus. În septembrie, Australia i-a înfuriat pe francezi anulând un contract pentru submarine și anunțând că formează un parteneriat cu SUA și Marea Britanie pentru a construi submarine cu propulsie nucleară și pentru a lucra împreună la tehnologii precum inteligența artificială și calculul cuantic.

Ne puteți urmări și pe Google News

Ministrul apărării din Indonezia, Prabowo Subianto, a spus despre Aukus: „Poziția noastră este că Asia de sud-est ar trebui să rămână fără energie nucleară, iar teama este că acest lucru va declanșa o cursă a înarmărilor. Cred că multe alte țări pot avea, foarte curând, submarine nucleare.”

China consideră organizația exclusivistă

Ministrul apărării din Malaezia, Hishammuddin Hussein, a declarat: „Miza este prea mare și costul nu merită riscul, deoarece nimeni nu dorește sau își poate permite o astfel de confruntare. Trebuie să ne lăsăm deoparte ego-urile, mândria și furia noastră pentru a merge înainte. Declarațiile combative, fie din interiorul sau din afara regiunii, nu sunt de ajutor și ar putea servi doar ca o scânteie pentru o potențială tragedie.”

De asemenea, Hussein a vorbit împotriva Aukus, spunând: „Preocuparea mea cu privire la evoluția Aukus este că nu ar trebui să ducă la incidente neprevăzute și neintenționate în Marea Chinei de Sud. Dacă Marea Chinei de Sud este plină de mișcări militare, șansele de a avea loc accidente sunt mari. Acum, aceasta este o problemă care necesită curaj, necesită multă răbdare, necesită diplomație.”

Stephen Lovegrove, consilierul pentru securitate națională al Regatului Unit, a declarat că submarinele australiene cu propulsie nucleară planificate „vor transporta arme asemănătoare cu submarinele pe care Australia urma să le cumpere de la francezi”, și a adăugat că „guvernul australian se angajează să asigure că sunt menținute cele mai înalte standarde de administrare și funcționare”.

Vineri, Kurt Campbell, consilierul SUA pentru Indo-Pacific la Consiliul de Securitate Națională, a recunoscut resentimentele provocate de parteneriatul Aukus și a susținut că ar putea să nu fie o organizație exclusivă, ci deschisă altor națiuni europene să se alăture în viitor. Ambasada Chinei la Washington a contestat caracterizarea lui Campbell, susținând că „Aukus este o clică închisă și exclusivistă cu puternice nuanțe de securitate militară”, a declarat Liu Pengyu, purtătorul de cuvânt al ambasadei.