Autoritățile din Marea Britanie iau în calcul să introducă pașaportul COVID pentru a le permite cetățenilor accesul în supermarketuri și restaurante.
Autoritățile din Marea Britanie analizează posibilitatea de a introduce pașaportul COVID pentru accesul cetățenilor în supermarketuri și restaurante. Dominic Raab, ministrul de Externe din Marea Britanie, susține că aceasta măsură este dezbătută de decidenții politici, urmând ca o decizie finală în acest sens să fie luată în viitorul apropiat, scrie The Telegraph.
„Mecanismele de punere în aplicare a schemei încă „trebuie rezolvate”. Este ceva care nu a fost exclus, este în curs de examinare. Dar, bineînțeles, trebuie să faci această propunere funcțională”, a adăugat Raab.
Marea Britanie analizează posibilitatea de a introduce pașaportul COVID pentru accesul cetățenilor în supermarketuri. Ce se întâmplă la Bruxelles?
Adina Vălean (PNL), comisar european pentru Transporturi a făcut precizări cu privire la introducerea în UE a unui pașaport Covid-19.
Aceasta a spus că între țările din Uniunea Europeană este o tenisune destul de mare cu privire la intorducerea acestei măsuri.
„Toată lumea îşi imaginează diverse scenarii sau soluţii prin care vom putea reveni cumva la normal în ceea ce înseamă libera circulaţie. Ne dorim cu toţii să se termine această perioadă de lockdown de restricţii peste restricţii.
Situaţia este foarte dificilă la nivel european, numărul de cazuri continuă să crească, epidemiologii sunt destul de îngrijoraţi cu toate noile mutaţii ale virusului.
Din cauza incapacităţii de secvenţiere în statele membre nici măcar nu ştim în ce măsură aceste noi tulpini de virus sunt, putem presupune că ele există deja în statele membre.
Asta apropo, că impunem tot felul de restricţii pentru cei care sosesc din alte ţări terţe cum ar fi Marea Bitanie sau altele în care au fost detectate aceste tulpini, în condiţiile în care le avem deja în Europa”, a spus Adina Vălean la Antena 3.
Estonia testează un paşaport de vaccinare
Estonia colaborează cu Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) pentru a dezvolta paşapoarte vaccinale digitale, care vor include un cod QR ce ar putea fi recunoscut la nivel mondial, informează AFP.
Proiectul reprezintă una dintre numeroasele iniţiative vizând paşaportul vaccinal digital care au fost lansate la nivel mondial, dar care ridică, totuşi, o serie de întrebări urgente în legătură cu respectarea vieţii private şi a drepturilor omului.
OMS a dat la rândul său dovadă de prudenţă şi nu recomandă pentru moment paşapoartele de vaccinare pentru călătorii, întrucât nu le consideră o garanţie suficientă ce asigură protecţie împotriva transmiterii noului coronavirus.
Cu toate acestea, certificatele digitale deschid o perspectivă atrăgătoare, în special pentru sectoarele de activitate afectate de pandemia de COVID-19, precum companiile de transport aerian.