Evenimentul Zilei > International > Marea Britanie inventează Vălul Islamic steril, de unică folosință
Marea Britanie inventează Vălul Islamic steril, de unică folosință

Marea Britanie inventează Vălul Islamic steril, de unică folosință

Ideea i-a venit unei doctorițe chirurg malaysiene, căreia i s-a cerut să-și scoată hijabul (vălul) la intrarea în blocul operator.

În comitatul Derbyshire, în inima Angliei, spitalul Royal Derby a aprobat portul unui nou tip de hijab, relatează site-ul musulman Oumma.

Pentru a se adapta la condițiile aseptice dintr-o clinică medicală, acesta este steril și de unică folosință.

După ce a fost testat și aprobat de autorități, acest nou tip de văl islamic pentru femeile chirurg va putea de acum fi folosit în timpul operațiilor.

Ideea îi aparține unei tinere doctorițe de origine malaysiană:

„Îmi era imposibil să-mi scot vălul pentru a lucra, chiar dacă eram perfectă conștientă de riscul infecțiilor”, explică Farah Roslan. „Țin să precizez că îmi schimbam vălul în fiecare zi. După ce mi s-a cerut, cu tot respectul, să nu mai intru în blocul operator, mi-a venit în minte ideea unui hijab steril.”

Ea a apelat la țara sa de origine pentru confecționarea noului tip de văl.

„Sunt cu adevărat fericită că acest hijab a putut fi creat și că a fost acceptat, fără nici cea mai mică obiecție, de direcția spitalului Royal Derby.”

Și doctorița a adăugat:

„Abia aștept să văd dacă va putea fi acceptat și în alte centre spitalicești din Marea Britanie.”

Sistemul medical britanic a lăsat la latitudinea fiecărei clinici să decidă dacă dorește să includă acest hijab steril printre ținutele medicale obligatorii.

Marea Britanie rămâne una dintre țările europene cele mai tolerante față de vălul islamic. Vălul, chiar și integral, este permis inclusiv pentru funcționarele publice, deși, potrivit sondajelor, majoritatea britanicilor se opun.

Publicat in categoriile: International
Ne puteți urmări pe Facebook, Telegram sau pe Google News
Accesează: