Evenimentul Zilei > Social > Alertă pentru românii din Marea Britanie. Ce se întâmplă cu locurile de muncă
Alertă pentru românii din Marea Britanie. Ce se întâmplă cu locurile de muncă

Alertă pentru românii din Marea Britanie. Ce se întâmplă cu locurile de muncă

Prinsă între provocările erei post-Brexit și efectele crizei sanitare, Marea Britanie se resimte și la nivel economic. Rata șomajului a atins un nivel record, în ciuda măsurilor menite să combată criza ecnomică.

Marea Britanie între  post-Brexit și pandemie! Rata şomajului în Marea Britanie a ajuns la cel mai ridicat nivel din ultimii aproape 5 ani, în trimestrul 4 din 2020. Pandemia a afectat semnificativ piaţa forţei de muncă, transmit BBC şi Reuters, citate de Agerpres.

Marea Britanie între post-Brexit și pandemie! Rata şomajului este la cel mai ridicat nivel din ultimii 5 ani

Conform datelor publicate marţi de Oficiul Naţional de Statistică (ONS), rata şomajului a urcat la 5,1%, de la 5%. Este o cifră în acord cu estimările analiştilor. Este cel mai ridicat nivel din primul trimestru din 2016.

Pe statele de plată din ianuarie ale companiilor erau cu 726.000 mai puţini angajaţi decât la debutul pandemiei. Segmentul principal se referă la tineri sub 25 de ani, arată datele ONS. Comparativ cu decembrie, numărul angajaţilor a crescut luna trecută cu 83.000, economiştii apreciind că piaţa forţei de muncă a avut o evoluţie mai bună decât s-a prognozat.

Șomajul s-a menţinut la un nivel relativ redus cu ajutorul schemei de sprijinire a locurilor de muncă. Ianuarie 2021 a fost a doua lună consecutivă de creştere a numărului angajaţilor, când s-a înregistrat cel mai semnificativ avans din ianuarie 2015.

Schema de sprijinire a locurilor de muncă a salvat economia, dar cu un preț piperat

Schema de sprijinire a locurilor de muncă reprezintă cea mai scumpă măsură de sprijin economic adoptată în Marea Britanie. Până la expirarea programului, în 30 aprilie, costurile totale sunt estimate la 70 miliarde de lire sterline. În prezent, aproximativ 1,9 milioane de angajaţi sunt incluși în această schemă.

„Perspectivele economiei britanice devin mai clare. Cu sprijinul continuu al Ministerului de Finanţe, este posibil ca prognoza Băncii Angliei privind un nivel al şomajului de 7,75% să se dovedească prea pesimistă”, a apreciat Jon Hudson, manager de fond la Premier Miton.

Numărul locurilor de muncă vacante în perioada noiembrie 2020-ianuarie 2021 era cu 26% mai redus decât în urmă cu un an. Este un declin mai redus decât cel de aproape 60% înregistrat în vara lui 2020.

Creşterea salariilor a fost cea mai solidă din 2008 încoace

Creşterea salariilor a fost cea mai solidă din 2008 încoace, în Regatul Unit. Câştigurile totale, incluzând bonusurile, au urcat cu 4,7% în trimestrul 4 din 2020, faţă de perioada similară din 2019. În perioada octombrie- decembrie 2020, numărul şomerilor a atins 1,74 milioane, în creştere cu 454.000 faţă de trimestrul 4 din 2019.

Premierul a declarat luni că speră la o revenire la o viaţă aproape normală până la sfârşitul lui iunie în Anglia. Remarca a fost făcută de Boris Johnson cu prilejul prezentării strategiei sale de ieşire din izolare. Aceasta se vrea „prudentă”, dar „ireversibilă”. Strategia va începe prin redeschiderea şcolilor la începutul lui martie.

Guvernul britanic şi-a bazat strategia de ieşire din criză pe campania de vaccinare, lansată la începutul lui decembrie, care este acm la apogeu. Un adult din 3 a primit deja o primă doză, respectiv peste 17,5 milioane de persoane. Guvernul a promis că toţi adulţii vor putea să se vaccineze cu o primă doză de vaccin anti-COVID până la sfârşitul lui iulie.