Cum au furat românii ajutoarele oferite în Marea Britanie. Sumele sunt astronomice

Cum au furat românii ajutoarele oferite în Marea Britanie. Sumele sunt astronomice

Bande infracționale din Europa de Est au furat 26 de milioane de dolari din ajutoarele oferite de Marea Britanie contribuabililor şi firmelor afectate de pandemie.

 

 

Conform unor surse care sunt la curent cu o anchetă aflată în desfăşurare, escrocii au furat o parte din banii alocaţi pentru pandemie prin falsificarea documentelor. Într-un caz, 30 de persoane care au solicitat ajutoare guvernamentale având domiciliul declarat la aceeaşi adresă.

Ne puteți urmări și pe Google News

Într-un alt caz, cineva a încercat să fugă din Marea Britanie cu 80.000 de euro ascunşi în bagaje.

Escrocii au profitat de faptul că schema guvernamentală prevede acordarea mai întâi a ajutorului de bani în numerar şi abia apoi furnizarea dovezilor, notează Daily Mail. Potrivit anchetatorilor, este vorba de „cea mai mare campanie de fraudă”, iar autorii ei sunt în principal bande infracţionale din Europa de Est. Sunt menţionate în special Albania, Bulgaria, Polonia, Turcia şi România, scrie flux24.ro.

Marea Britanie a oferit mai multe tipuri de ajutoare, multe dintre ele date și până în pandemie. Multe persoane din Europa de Est, printre care și români au deneficiat tipuri de ajutoare sociale cuprinse în Universal Credit.

Universal Credit (ajutor social) este un program de beneficii sociale pentru persoanele cu venituri reduse, nu este un împrumut; sumele primite, se modifică în funcție de venituri și de circumstanțele dvs; puteți cere un avans la prima plată, pe care îl veți plăti înapoi, fără dobândă, în 12 luni.

Dreptul la indemnizatii sau alocații de sprijin îl au în Marea Britanie persoanele care obțin venituri foarte mici sau, din cauza unor motive personale, au costuri suplimentare inevitabile. În multe cazuri, în scopul de a beneficia de prestații sociale trebuie să ai Numărul de Asigurare Naționala (în engl. National Insurance Number), dar în cazul aplicării pentru UC acesta nu este neapărat necesar, spun reprezentanții Ambasadei României în Marea Britanie pe site-ul oficial al instituției.

Universal Credit cuprinde șase tipuri de beneficii sociale, printre care și ajutorul de șomaj de tip necontributiv (Jobseeker allowance) și ajutorul pentru locuință (Housing benefit).