Marea Britanie este avertizată de Uniunea Europeană: Acordul Brexit se prăbușește!

Marea Britanie este avertizată de Uniunea Europeană: Acordul Brexit se prăbușește! Sursa: Facebook

Vicepreședintele Comisiei Europene, Maroš Šefčovič, a avertizat că întregul acord privind Brexit între Regatul Unit și UE s-ar putea prăbuși dacă Marea Britanie ar decide să declanșeze articolul 16 din Protocolul cu Irlanda de Nord. Totodată, în timpul negocierilor cu Elveția, el le-a spus oficialilor elvețieni să demonstreze un „angajament politic” de a discuta cu Uniunea Europeană, pentru a se asigura că relațiile rămân bune.

Pe de altă parte, Uniunea Europeană a fost acuzată că a arătat cu degetul către alți factori atunci când propriii oficiali sunt vinovați, chiar dacă britanicii sunt dezamăgiți de rezultatele Brexit.

Politicianul conservator din Irlanda de Nord, Aaron Rankin, a sugerat că UE ar trebui să înceteze să dea vina pe ceilalți pentru eșecurile negocierilor și să ia în considerare implicațiile propriilor acțiuni. Într-o postare pe Twitter, el a scris: „UE spune că va înceta relațiile cu Regatul Unit al Marii Britanii dacă acesta din urmă își exercită drepturile conform unui tratat convenit de comun acord. Se spune că relațiile cu Elveția se pot întrerupe dacă aceasta nu se supune legilor Bruxelles-ului. I-a trecut Uniunii Europene prin minte că poate ei sunt problema?”

În ultima sa amenințare la adresa Regatului Unit, Maroš Šefčovič a avertizat că „sistemul se prăbușește”, spunând că avertismentele guvernului britanic „sunt un element extrem de perturbator în negocieri”. Declanșarea articolului 16 ar permite ignorarea unor părți ale protocolului dacă impactul lor asupra vieții de zi cu zi ar fi critic.

Ne puteți urmări și pe Google News

Schimburile comerciale post-Brexit între Marea Britanie şi provincia Irlanda de Nord sunt guvernate de articolul 16 (Protocolul privind Irlanda de Nord) al Acordului de retragere a Regatului Unit din Uniunea Europeană, cunoscut şi ca Acordul Brexit. Acest protocol a fost conceput pentru a proteja principiile Acordului din Vinerea Mare din 1998 şi pentru a păstra deschisă frontiera dintre Republica Irlanda şi provincia Irlanda de Nord prin menţinerea regiunii în interiorul pieţei unice a UE.

Vicepreședintele Comisiei a adăugat: „Încercați să realizați ceva împreună și brusc apare amenințarea articolului 16”. Negociatorii din Marea Britanie consideră că poziția Curții Europene de Justiție ca un supraveghetor al comerțului care are loc în conformitate cu legislația Uniunii Europene este un punct major de conflict.

Presiuni asupra Elveției

Uniunea Europeană pare să nu dorească să dea înapoi, acest lucru devenind o sursă de tensiune pe masa negocierilor. Šefčovič a insistat: „Fără protocol, sistemul se prăbușește. Trebuie să prevenim asta cu orice preț”, a declarat acesta potrivit Express.co.uk.

Separat, Šefčovič a spus că revine Elveției, nu Uniunii Europene, sarcina de a arăta interesul de a discuta despre actualizarea acordurilor dintre cele două părți. El a sugerat că Elveția nu va fi pedepsită cu „măsuri negative” dacă discuțiile nu vor fi inițiate, dar a subliniat că relațiile vor avea parte de o schimbare greu de oprit.

Politicianul slovac a spus: „În primul rând, aveam nevoie de un angajament politic din partea guvernului elvețian că este serios să vorbească cu noi” pe o serie de probleme.