Spania solicită vizitatorilor teste PCR. Ţările vizate şi de când intră în vigoare noua măsură

Spania solicită vizitatorilor teste PCR. Ţările vizate şi de când intră în vigoare noua măsură

Spania a anunțat că va începe să solicite călătorilor din țări grav afectate de Coronavirus (Covid-19) să prezinte un test PCR cu rezultat negativ la sosirea lor prin aeroporturi sau porturi.

Pentru a putea intra în Spania vizitatorii vor trebui să arate că au testat negativ pentru Covid-19 făcut în termen de 72 de ore înainte de călătorie.

Noua măsură va intra în vigoare începând cu 23 noiembrie

Aşadar, Spania va impune, începând cu 23 noiembrie, călătorilor internaţionali provenind din ţări cu risc prezentarea unui test PCR cu rezultat negativ pentru noul coronavirus, nu mai vechi de 72 de ore, a anunţat miercuri Ministerul spaniol al Sănătăţii.

Această măsură se va aplica în punctele de intrare în ţară, respectiv aeroporturi şi porturi, frontierele terestre nefiind în acest moment nevoite să se supună unor controale precum cele din primul val al pandemiei.

Ne puteți urmări și pe Google News

Astăzi, 11 noiembri, numai  Norvegia , Finlanda și anumite părţi din Grecia  nu sunt țări din „zona roșie” (cu risc ridicat)

Agenţiile de turism, operatorii turistici şi companiile de transport aeriene sau maritime trebuie să-şi informeze călătorii despre adoptarea acestei noi obligaţii, se mai spune în comunicat.

Până acum, călătorii din alte ţări trebuiau să completeze un chestionar de sănătate înainte de a sosi în Spania şi să se supună unui control al temperaturii corporale.

Sintagma zonă sau ţară cu risc, se referă, explică Spania, la criteriile europene pentru înscrierea sau neînscrierea unei ţări în această categorie. Pentru statele din Uniunea Europeană, se ţine cont, în primul rând, de ratele de incidenţă cumulate pe 14 zile, rata de pozitivitate a testelor, rata de depistare.

Pentru statele terţe, referinţa va fi incidenţa cumulată la 100.000 de locuitori în ultimele 14 zile

Această măsură răspunde unei recomandări europene care vizează uniformizarea modelelor de control sanitar în cazul ţărilor membre, a precizat Spania.

Întrucât cel de-al doilea val al pandemiei a afectat sever Europa, Grecia a impus teste PCR tuturor călătorilor, indiferent de ţara lor de provenienţă. În Franţa, teste COVID-19 obligatorii şi rapide sunt disponibile în aeroporturi pentru pasagerii care provin din ţări non-europene, în timp ce Italia impune, la rândul său, astfel de teste cetăţenilor din anumite ţări, scrie spainenglish.