Evenimentul Zilei > Actualitate > Mare atenție în aceste zile! Se dau amenzi uriașe. Măsura a fost adoptată în regim de urgență
Mare atenție în aceste zile! Se dau amenzi uriașe. Măsura a fost adoptată în regim de urgență

Mare atenție în aceste zile! Se dau amenzi uriașe. Măsura a fost adoptată în regim de urgență

Chiar dacă suntem în plină pandemie, stațiunile montane sunt pline. Persoanele care încalcă regulile impuse de autorități vor fi sancționate cu amenzi usturătoare.

Primarul orașului Sinaia, Vlad Oprea, a anunțat că aceste amenzi pentru încălcarea regulilor pe domeniul schiabil vor fi de 2.500 de lei. Măsura a fost adoptată după ce, în ultima perioadă, s-a constatat o creștere a numărului de turiști care nu se conformează reglementărilor.

Potrivit unui comunicat de presă al Primăriei Sinaia, autoritățile au constatat că turiștii refuză să coboare de pe munte, spre finalul programului de lucru al operatorilor de cablu, în ciuda faptului că acesta este afișat în toate locațiile publice.

Mai mult, se arată în comunicatul Primăriei, turiștii aflați pe munte după încheierea programului de lucru al instalațiilor de cablu apelează la ajutorul echipelor de salvamontiști, pentru a-i ajuta să coboare în oraș. De asemenea, vor fi amendați și operatorii economici care desfășoară activități de alimentație publică – chioșcuri de alimente și băuturi – care nu-și vor corela programul de lucru cu cel al instalațiilor de transport pe cablu.

„Ne dorim ca iubitorii muntelui să rămână în siguranţă pe domeniul schiabil al oraşului Sinaia, de aceea am solicitat sprijinul forţelor de ordine care să îndrume oamenii pe pârtiile de schi şi să se asigure că respectă regulile sanitare stabilite prin lege. O măsură suplimentară pe care am stabilit-o vizează sancţionarea persoanelor care nu respectă programul de lucru al instalaţiilor de transport pe cablu şi care sfidează regulile bunului simţ”, a arătat primarul Vlad Oprea.

Edilul a dat ca exemplu situații în care turiști, aflați sub influența alcoolului, au apelat la salvamontiști ca și cum ar fi fost o companie de transport. Vlad Oprea a precizat că o astfel de atitudine este intolerabilă și va fi sancționată de acum înainte.

„Nu tolerez exprimările de tipul «Hai că a venit taxiul!» ale celor aflaţi sub influenţa băuturilor alcoolice, care confundă serviciile de transport în comun cu cele de salvare montană”, a declarat primarul oraşului Sinaia.

Autoritățile au probleme cu turiștii

La finalul săptămânii trecute, numărul mare de turiști care s-au înghesuit pe pârtiile de schi au dat de furcă autorităților locale din Sinaia, care au solicitat intervenția jandarmilor și poliției. Sute de oameni s-au înghesuit la coadă la telescaun sau telegondolă, încălcând regulile de distanțare precum și celelalte măsuri de restricție impuse de autorități în actualul context epidemiologic provocat de noul coronavirus.

Confruntată cu o asemenea situație, Primăria Sinaia a solicitat ajutorul jandarmilor și polițiștilor pentru a menține ordinea și pentru a impune respectarea restricțiilor. Primarul orașului, Vlad Oprea, a cerut ca numărul jandarmilor și al polițiștilor să fie suplimentat, astfel încât măsurile sanitare să fie respectate de cei care au ajuns la Cota 1000, 1400, 2000, în Valea Soarelui şi Valea Dorului.