Marcel Răducanu: „Robben nu mai dă un gol ca ăla!”

Marcel Răducanu: „Robben nu mai dă un gol ca ăla!”

Stabilit din 1981 în Germania, fostul internaţional susţine că nemţii au avut noroc în fazele eliminatorii ale Ligii Campionilor şi analizează execuţia care i-a calificat pe bavarezi în semifinale.

Spectacol grandios în sferturile de finală ale Ligii Campionilor la fotbal. Pe „Old Trafford” din Manchester, Bayern München a pierdut, scor 2-3, dar s-a calificat uluitor în semifinalele Ligii (în tur câştigase cu 2-1).

Englezii au pornit ca din tun, au condus cu 3-0 (goluri Gibson - 3 şi Nani - 7 şi 41), dar Olici (43) şi Robben (74) au întors miraculos, în condiţiile în care britanicii au evoluat din minutul 50 în zece oameni (eliminat Rafael).

În semifinale (pe 21 aprilie - turul, iar o săptămână mai apoi - returul), Bayern München o va înfrunta pe Olympique Lyon (calificată după 3-1 şi 0-1, miercuri, cu Bordeaux).

Fostul internaţional stelist Marcel Răducanu, stabilit la Dortmund, a salutat performanţa bavarezilor, dar nu-i vede bine în continuare.

EVZ: Cum s-a văzut meciul de la Manchester din Germania? Marcel Răducanu: A fost un joc extraordinar. În prima repriză, englezii au alergat ca nebunii, au făcut repede 3-0, apoi n-au mai avut energie. Deşi a pierdut de două ori, şi la Florenţa, în optimile de finală, şi acum, la Manchester, Bayern s-a calificat de fiecare dată.

Golul lui Robben? A fost o fază studiată. Centrarea din corner a picat la marginea careului. Robben a nimerit un „şiret” perfect. Astfel de execuţii ai o dată sau de două ori în carieră. Dacă l-am pune să mai dea o dată aşa, nu i-ar mai ieşi. Dacă aş fi fost eu în locul lui Robben la acea fază, aş fi oprit mingea şi aş mai fi driblat vreo doi jucători! Robben e un jucător de sclipire. Şi când te gândeşti că făcea tuşa la Real Madrid...

Mentalitatea nemţească a contat în acest meci? Da, şi încă foarte mult. Aşa e neamţul. Vine peste tine. Este muncitor, insistent, te ia cu lupta. Totuşi, Bayern a avut şi „bulan”. N-o văd jucând finala. Şi-a atins limitele. Plus că nu-i place stilul celor de la Lyon.

Unde a fost dârzenia englezilor? Dacă Rooney ar fi fost în vână, le-ar fi pus mari probleme nemţilor. Cei de la Manchester au alergat ca drogaţii în prima repriză, iar în a doua n-au mai putut da nimic.

Cine va juca finala? Finala va fi Barcelona - Lyon. Şi tot Barça va câştiga. O să fluiere în finală. Messi ăla nu e sănătos la cap! Are valoare mare, dar totul jocul îl fac Iniesta şi Xavi, care ştiu când să-i dea mingea lui Messi.

Unu la unu, argentinianul nu poate fi oprit de nimeni. Poţi să pui pe cine vrei la marcaj, că nu poate fi oprit. E fotbalist de cursă lungă. Astfel de jucători se nasc o dată la 25-30 de ani. A fost Pele, apoi Maradona, iar acum - el. Messi poate decide de unul singur un meci, plus că e un tip mai plăcut decât Cristiano Ronaldo, care pare mai încrezut şi face scheme cu mingea pe loc, pe când Messi face totul în mare viteză, cu o plecare de pe loc fenomenală. E comparat cu Maradona… O să fie mai mare decât toţi. Deja e mai mare decât Maradona la vârsta lui. Joacă fotbal într-o perioadă mai dură, când viteza e mai mare.

În ţară când reveniţi? Ce să caut? Nu m-ar recunoaşte nimeni. Aş veni să-mi iau pensia, că doar am jucat opt ani şi jumătate la Steaua. Am plecat din Armată cu gradul de locotenent- major. Cred că mi-ar da o indemnizaţie lunară de un euro şi jumătate!       

PRECEDENTE

Minunile produse de nemţi în lume

„Fotbalul e un joc frumos în care câştigă întotdeauna nemţii”, spunea, cu ani în urmă, fostul mare internaţional englez Gary Lineker. Istoria confruntărilor naţionalei Germaniei sau ale echipelor de club din această ţară în cupele europene oferă nenumărate exemple de răsturnări incredibile de scor.

Bayern München, echipa care a uimit miercuri prin revenirea senzaţională avută contra celor de la Manchester United, a mai oferit un moment memorabil. În turul trei al Cupei UEFA, în ediţia 1988 -1989, bavarezii i-au eliminat miraculos pe italienii de la Inter Milano.

Nemţii au pierdut acasă cu 2-0, dar au câştigat pe „San Siro” cu 3-1. Werder Bremen este o altă echipă nemţească specialistă în răsturnări de rezultat uluitoare. Memorabil rămâne meciul din 1994 cu Anderlecht: 5-3, după ce, în minutul 66, scorul era 0-3!

Iată şi alte rezultate fantastice ale celor de la Werder în cupele europene: 1-4 şi 6-2 cu Spartak Moscova, 0-3 şi 5-0 cu Dinamo Berlin, 0-3 şi 4-0 cu Olympique Lyon! Bayer Leverkusen a câştigat Cupa UEFA în 1988 în dauna celor de la Espanyol Barcelona, după un scenariu de infarct: 0-3 în deplasare, 3-0 acasă şi 3-2 la loviturile de departajare.      

Uerdingen a dat şase goluri în mai puţin de o repriză!

Cea mai spectaculoasă răsturnare de situaţie din istoria fotbalului s-a produs în 1986, la duelul dintre două echipe nemţeşti, chiar dacă atunci reprezentau două ţări diferite: Bayer Uerdingen (RFG) şi Dinamo Dresda (RDG).

„Comuniştii” de la Dresda învinseseră acasă cu 2-0, iar în retur, în deplasare, conduceau cu 3-1, în minutul 53. Uerdingen a câştigat cu 7-3, după o revenire istorică.

Naţionala Germaniei are două meciuri de poveste încheiate cu reveniri de referinţă. În finala Cupei Mondiale din 1954, Germania a învins Ungaria cu scorul de 3-2, după ce maghiarii aveau 2-0 din minutul 8! În „sferturile” Cupei Mondiale din 1970, Anglia a condus Germania cu 2-0, dar nemţii au întors la 3-2. (Octavian Cojocaru)

Ne puteți urmări și pe Google News