Ciolacu spune, din nou, că efortul României pentru Ucraina e înțeles la Bruxelles

Ciolacu spune, din nou, că efortul României pentru Ucraina e înțeles la BruxellesMarcel Ciolacu renunță la Legea plăților cash. Sursa foto: Razvan Valcaneantu EEC

Marcel Ciolacu, prim-ministrul României, s-a deplasat la Bruxelles acum o săptămână pentru a discuta despre posibilitatea ca țara noastră să poată depăși ținta de deficit bugetar pentru anul curent.

Marcel Ciolacu a susținut la Bruxelles că România a alocat sume semnificative pentru sprijinirea Ucrainei. El a subliniat că acesta este motivul principal pentru care deficitul a depășit ținta propusă.

Marcel Ciolacu anunță că Bruxelles-ul înțelege situația României

La începutul ședinței de Guvern, premierul a precizat că situația României a fost înțeleasă la Bruxelles. Prin urmare, executivul a finalizat toate calculele necesare, urmând să transmită documentele respective Comisiei Europene.

În absența unei înțelegeri, există riscul suspendării fondurilor europene pentru România, din cauza nerespectării țintei de deficit.

„Avem și câteva proiecte de investiții-strategice în infrastructură. Două dintre acestea, însumând 1.4 miliarde de lei, au legătură cu extinderea și modernizarea Portului Constanța. Domnule ministru al Transporturilor, Sorin Grindeanu, mă bucură faptul că asta se întâmplă chiar a doua zi după Forumul de Afaceri al Inițiativei Celor 3 Mări, de la București.

Aceasta este dovada concretă că România face eforturi serioase în vederea sprijinirii Ucrainei, prin susținerea tranzitului de cereale, dar și pentru a interconecta regiunea pe zona de infrastructură. Deoarece puterea noastră economică este esențială pentru siguranța noastră ca stat și pentru construirea unei securități regionale extinse”, a transmis primul-ministru.

Marcel Ciolacu a adăugat că, în paralel, este esențial să purtăm discuții cu cifre concrete. Asta cu privire la impactul pe care conflictul din Ucraina l-a avut asupra bugetului de stat al României. Acest aspect a fost analizat și la Bruxelles, în săptămâna precedentă.

„Am analizat acest aspect și la Bruxelles, săptămâna trecută, iar oficialii europeni înțeleg situația României și așteaptă să le trimitem date actualizate în acest sens”.

Bruxelles. Sursa foto: Inquam Photos / George Călin

Negocieri pe baza deficitul excesiv înregistrat de țara noastră

Ministrul Economiei, Antreprenoriatului și Turismului, Ștefan Radu Oprea, a subliniat necesitatea unei abordări flexibile din partea Comisiei Europene în discuțiile legate de deficit. Dat fiind că bugetul României a fost afectat atât de costurile directe, cât și de cele indirecte ale conflictului din Ucraina.

El a avut o întâlnire cu vicepreședintele Comisiei Europene și comisarul pentru comerț, Valdis Dombrovskis,

Ministrul Economiei a efectuat o vizită de serviciu la Bruxelles în zilele de 4 și 5 septembrie, în timpul căreia a avut o întrevedere cu Valdis Dombrovskis.

Comisarul european a mulţumit României pentru eforturile susţinute depuse şi a apreciat buna cooperarea pentru eficientizarea tranzitului cerealelor ucrainene prin teritoriul românesc, prin „coridoarele solidarităţii”.

Demnitarul român a subliniat în discuţii faptul că bugetul României a fost afectat de costurile directe şi indirecte ale războiului din Ucraina, sens în care a făcut apel la nevoia de flexibilitate din partea Comisiei în discuţiile pe tema deficitului”, se menţionează într-un comunicat postat pe pagina de Facebook a Ministerului.