Marcel Ciolacu anunță că va urma o restructurare a Guvernului cu scopul de a-i crește eficiența.
Marcel Ciolacu spune că multe decizii au fost luate cu întârziere și din acest motiv pandemia și criza energetică au fost gestionate cu mari probleme. Cele două mari provocări pentru perioada următoare sunt PNRR și aderarea la OCDE, a mai declarat premierul.
În următorii șapte ani, România trebuie să facă încă 1000 de km de autostradă
Premierul României crede că implementarea fondurilor din PNRR și aderarea la OCDE reprezintă obiectivele strategice ale țării:
„Avem două mari provocări, avem PNRR, care înseamnă atât resurse financiare dar cel mai mult înseamnă reforme de fond, nu de formă și cred că sunt cele mai dure reforme de implementat post-decembristă şi avem cea mai mare provocare, aderarea la OCDE. Amândouă am putea spune că pot crea un plan pentru România.
Trebuie să ţinem cont de contextul extern, de crizele de securitate, energetice și trebuie să învățăm din ultimii doi, trei ani, ce înseamnă cu adevărat provocările, iar Guvernul trebuie să fie mult mai eficient.
Iar ca să fie mai eficient trebuie să se restructureze, fiindcă am văzut în pandemie, în timpul crizei energetice, că nu s-a ridicat la adevăratele provocări”, a spus Ciolacu Ciolacu în cadrul conferinţei de lansare a proiectului „RO 3.0. Viziunea Viitorului”.
PNRR, modul prin care Marcel Ciolacu vrea să implementeze noile reforme
Premierul susține că „s-au luat multe decizii întârziate în trecut”.
„Creşterea economică a României, pe primul trimestru, mică, cât a fost, a fost pe investiţii şi avem investiţii în transporturi, s-au deblocat marile şantiere în ultima perioadă, în ultimii 2 ani de zile şi avem prima mie de kilometri. (..) În viitorii 5, 7 ani categoric trebuie să finalizăm încă 1000 km. Anul acesta şi la începutul anului viitor vor veni şi primele trenuri noi după Revoluţie. Asta e realitatea românească. În sfârşit schimbăm garniturile de la Metrorex, asta înseamnă PNRR şi asta înseamnă un plan bine stabilit”, a mai spus Ciolacu.
Premierul a mai spus că investiţiile din sănătate au intrat în sfârşit în linie dreaptă. De asemenea, acesta laudă și viitoarele investiții din educație:
„Este pentru prima oară când odată cu finalizarea autostrăzii Moldovei deja avem centre pentru învăţământ dual în zona Moldovei de unde am avut cea mai mare migraţie de români şi de forţă de muncă de plus valoare către restul Europei”, a mai spus el.
Marea reorganizare a aparatului de stat trebuie să fie gata până la cel mai târziu la 1 ianuarie
Ca să elimine corupția, Guvernul vrea ca toți cetățenii care vor să obțină avize să facă solicitarea online. În fiecare minister va exista un singur departament pentru avizare, indiferent câte agenții are acel minister în subordine.
Guvernul cere ca toate ministerele și instituțiile subordonate să își reducă organigramele.
Miniștrii trebuie să taie posturile neocupate. De asemenea, instituțiile trebuie să reducă cu 15% cheltuielile cu personalul și cu funcționarea.