Autonomia Ținutului Secuiesc. Maghiarii din România, sfătuiți să învețe limba română

Autonomia Ținutului Secuiesc. Maghiarii din România, sfătuiți să învețe limba românăSursa foto: EVZ

Marcel Ciolacu a anunțat că nu va susține nici o lege care să promoveze autonomia Ţinutului Secuiesc. El a catalogat astfel de inițiative, înregistrate în mod regulat la Parlament, de politicieni UDMR, drept prostii.

Marcel Ciolacu a făcut o serie de declarații pe tema autonomiei Ținutului Secuiesc, în judeţul Harghita. El a declarat că nu va accepta legi care să favorizeze „anumiți români”, de altă etnie. Totodată, a dat asigurări că nimeni nu va împărţi Ardealul.

Marcel Ciolacu și autonomia Ținutului Secuiesc

Premierul a cerut „să terminăm cu prostiile cu autonomia Ţinutului Secuiesc”. El a spus că autonomia nu a existat și nu va exista vreodată. Mai mult, a spus Marcel Ciolacu, nimeni nu va împărţi Ardealul. De asemenea, a subliniat că nu va accepta să existe legi care să favorizeze anumiţi români de altă etnie. Politicianul social-democrat a participat la conferinţa judeţeană a PSD Harghita, la Casa de Cultură din Topliţa.

„Şi eu şi dumneavoastră vrem să ne creştem copiii într-o ţară normală. Pentru a face acest lucru, în primul şi în primul rând trebuie să ne comportăm noi normal. Haideţi să terminăm cu prostiile, cu autonomia Ţinutului Secuiesc. Nu a fost şi nu o să fie niciodată. În Constituţie României este un stat suveran şi niciodată nimeni nu va împărţi Ardealul”, a declarat Ciolacu.

Premierul a precizat că astfel de inițiative - privind autonomia - apar în perioada alegerilor. Astfel, politicienii care au interese în promovarea acestor idei caută să-și mobilizeze electoratul la vot.

„România este membră a Uniunii Europene, este membră NATO, toate aceste poveşti şi toate aceste învrăjbiri apar când sunt alegeri. Vezi Doamne, acesta este felul liderilor politici de a-şi mobiliza electoratul la vot. Am depăşit acele vremuri. Sunt familii mixte. Copiii noştri merg la şcoală împreună. Suntem în România şi ei sunt români”,  a afirmat Marcel Ciolacu.

Marcel Ciolacu

Sursa fiti: Facebook

Cetățenii maghiari ar trebui să învețe româna

El a precizat că cetăţenii de etnie maghiară care nu vorbesc româneşte se condamnă singuri la izolare în zona în care locuiesc. Aceasta deoarece nu vo avea acces la locuri de muncă sau educație în alte zone ale țării.

„Mai veneau la mine şi îmi spuneau am fost pe la Topliţa şi am intrat într-un magazin, iar doamna care mă servea nu ştia româneşte. Este posibil şi acest lucru. Dar, iertaţi-mă, se condamnă singură acea doamnă care nu ştie româneşte în inima României. Cine o îndeamnă să nu înveţe româneşte în România fiind cetăţean român, greşeşte.

De fapt şi de drept singură se izolează într-o anumită arie geografică. Dacă ar termina o facultate la Bucureşti nu ar avea nicio şansă să îşi găsească o meserie la Bucureşti sau la Iaşi sau în altă parte a ţării. Nu e ceva care îmi inspire mândria. Nu ştiu să vorbesc româneşte în România, de fapt, te condamni singur să nu evoluezi”, a mai transmis Ciolacu.

Marcel Ciolacu respinge legile pe tema autonomiei

Președintele PSD a declarat că nu este de acord cu promovarea legilor care să favorizeze anumite categorii de români, pe criterii etnice. El a spus că toți românii sunt egali și trebuie să se respecte, la fel cum trebuie să respecte și ordinea de drept. Acesta pentru că altfel, democrația se pierde.

„Lucrurile trebuiesc privite cu totul altfel. Nu noi de la Bucureşti trebuie să venim şi să vă dăm dumneavoastră lecţii, de altfel trăiţi acasă. Cu adevărat nu am să accept niciodată excese. Nu am să accept ca în România să existe legi care favorizează anumiţi români de altă etnie. Cu toţii suntem egali. Trebuie să ne respectăm.

În cazul în care nu ne respectăm, trebuie să primeze ordinea de drept fiindcă democraţia aşa se menţine. Nu este o anarhie, în rest, nu putem decât să ne dezvoltăm împreună, să investim mult mai mult în judeţele dumneavoastră, în specificul judeţelor dumneavoastră”, a declarat preşedintele PSD.

Autonomie

Sursa foto: EVZ

Proiectele privind autonomia promovate de UDMR

Izsak Balasz, președintele Consiliului Național Secuiesc (CNS) a anunțat pe 23 februarie, că Ziua Libertății Secuilor va fi organizată pe 10 martie, la Târgu Mureș. El a precizat că, în acest context, va depune o petiție la Prefectură prin care va cere din nou autonomia secuilor. Izsak Balasz a mai precizat că proiectul depus de CNS, la Parlament, privind autonomia Ținutului Secuiesc, a fost respins. Însă acest lucru nu-l împiedică să reia demersul pentru a șasea oară.

Periodic, politicieni din UDMR promovează în Parlament propuneri legislative prin care cer autonomia Ținutului Secuiesc. Un astfel de act normativ a fost respins în ultimele zile ale anului trecut. Parlamentarii s-au întors din vacanță, într-o sesiune extraordinară și au votat pentru respingerea actului normativ.

Proiectul a fost inițiat de doi parlamentari UDMR cunoscuți pentru inițiative considerate extremiste, de-a lungul timpului. Periodic solicită autonomia teritorială și culturală pentru zonele în care maghiarii reprezintă o pondere importantă din populație. Inițiatorii susțin că acolo unde minoritatea maghiară este în pondere de peste 10 procente ar trebui să-și poată alege proprii primari și să poată desemna șefii pentru instituțiile publice.

Ei cer ca limba maghiară să fie folosită în instituțiile publice, iar copiii să învețe tot în maghiară la școală. Deși nu-și însușesc astfel de proiecte, liderii UDMR le susțin, într-o formă sau alta.

Kelemen Hunor, pasionat de artă

Sursa foto: Razvan Valcaneantu EEC

Kelemen Hunor despre autonomie

Liderul UDMR s-a declarat favorabil unor astfel de probleme, pe care le îmbracă într-o formă atractivă, chipurile, pentru toată lumea. El vorbește doar despre anumite aspecte, precum împărțirea banilor colectați din impozite și taxe și despre o putere de decizie mai mare la nivel local. Evită strategic, să facă referire la alte aspecte de natură politică.

„Termenul de autonomie în 33 de ani a devenit un cuvânt de care se sperie toată lumea. Oare ce înseamnă? Autonomia universitară ce înseamnă? S-a rupt vreo universitate din România și s-a făcut rachetă spațială? Nu. Deci din acest punct de vedere lucrurile sunt extrem de simple, dar, bineînțeles, fără majoritate nu se poate. Avem un coleg care a anunțat un proiect. Eu n-am văzut proiectul, dar grupul nostru de fiecare dată a susținut, fiindcă e vorba de principiul subsidiarității pentru fiecare comunitate.

Marea majoritate a deciziilor ar trebui să meargă la nivelul autorităților locale, mai puțin cele legate de politica de Securitate, Apărare, Externe. Sunt câteva domenii care...bineînțeles impozite naționale ș.a.m.d. Restul deciziilor ar trebui să meargă la nivelul autorităților locale și ar trebui gestionate de comunitatea locală, fiindcă am văzut acele comunități care gestionează corect treburile și acele autorități care gestionează bine treburile se dezvoltă mult mai repede, mult mai bine”, a spunea Kelemen Hunor.

Astfel de proiecte legislative dau apă la moară mișcării revizioniste de la Budapesta. De altfel, liderii UDMR iau parte la acțiuni și eveniment epublice în care sunt promovate, mai mult sau mai puțin pe față, ideile revizioniste. Guvernul maghiar finanțează proiecte care îi susțin interesele în zona Transilvaniei. Iar premierul maghiar, Viktor Orban, afișează simboluri ale Ungariei Mari cu diferite ocazii.