UDMR nu renunță la proiectele privind autonomia Ținutului Secuiesc: „Intenția va fi prezentă mereu”

UDMR nu renunță la proiectele privind autonomia Ținutului Secuiesc: „Intenția va fi prezentă mereu” Sursa foto: Razvan Valcaneantu

UDMR nu renunță la proiectele privind autonomia Ținutului Secuiesc. „Intenția va fi prezentă mereu”, a spus deputatul Zakarias Zoltan, preşedintele Alianţei Maghiare din Transilvania (AMT).

Deputatul Zakarias Zoltan, liderul Alianței Maghiare din Transilvania (AMT), care a intrat în Parlament pe listele UDMR, a afirmat vineri, la Târgu Mureș, că intenționează să depună în Parlament cele trei proiecte de lege referitoare la autonomie "va fi prezentă mereu", însă nu crede că le va iniția din nou în acest an electoral.

Ce spune deputatul UDRM

„Intenţia va fi prezentă mereu. Regulamentul Parlamentului stipulează că acelaşi proiect de lege nu poate fi depus în aceeaşi sesiune. Deci din punct de vedere formal sau din punctul de vedere al regulamentului nu ar fi niciun impediment. Am depus cele trei proiecte de lege pentru a ţine în temă problematica autonomiei şi pentru a ne apropia de principalul scop, şi anume, să începem să discutăm în detaliu despre ce înseamnă şi ce dorim, comunitatea maghiară, prin proiectele de lege referitoare la autonomia culturală, respectiv autonomia Ţinutului Secuiesc. Din păcate, se pare că în momentul actual nici societatea întreagă românească sau reprezentanţii lor nu au fost pregătiţi să intrăm într-o discuţie pe fondul problemei. S-a făcut o respingere a celor trei proiecte de lege cu o procedură extraurgentă”, a afirmat Zakarias Zoltan, într-o conferinţă de presă.

Deputatul UDMR, contra deciziei Parlamentului

Deputatul susține că Parlamentul a stabilit un record, deoarece nu a mai întâlnit situația în care trei proiecte de lege să fie adoptate de ambele camere în decurs de trei zile.

Ne puteți urmări și pe Google News

„Dar s-a reuşit şi acest lucru, şi-l vom depune încă o dată şi probabil că o să încercăm să pregătim în aşa fel ca următoarea depunere să fie eventual precedată de nişte conferinţe, discuţii. Deci să fie abordată tema mai pe larg, pentru că avem încredere în faptul că dialogul pe această temă trebuie pornit. Nu cred că îl vom depune acum, anul acesta este un an viciat din acest punct de vedere, având cele patru alegeri, toată lumea se va concentra asupra acestor alegeri”, a spus Zakarias Zoltan.

La sfârșitul anului trecut, Senatul a respins cele trei proiecte de lege referitoare la autonomia Ţinutului Secuiesc, inițiate de doi parlamentari din cadrul grupului UDMR.

Zakarias Zoltan

Zakarias Zoltan. Sursă foto: Facebook

Liderul UDMR vrea autonomie

În decembrie, Kelemem Hunor susținea proiectul pentru autonomia Ţinutului Secuiesc. În acest context, liderul UDMR s-a întrebat de ce un om din Maramureş, Suceava, Botoşani sau Harghita trebuie „să plătească Metrorexul şi metroul în fiecare an cu sute de milioane, cu care poate că nu va ajunge niciodată să meargă”.

„Termenul de autonomie în 33 de ani a devenit un cuvânt de care se sperie toată lumea. Oare ce înseamnă? Autonomia universitară ce înseamnă? S-a rupt vreo universitate din România şi s-a făcut rachetă spaţială? Nu.

Marea majoritate a deciziilor ar trebui să meargă la nivelul autorităţilor locale, mai puţin cele legate de politica de Securitate, Apărare, Externe. Sunt câteva domenii care...bineînţeles impozite naţionale ş.a.m.d.

Restul deciziilor ar trebui să meargă la nivelul autorităţilor locale şi ar trebui gestionate de comunitatea locală, fiindcă am văzut acele comunităţi care gestionează corect treburile şi acele autorităţi care gestionează bine treburile se dezvoltă mult mai repede, mult mai bine. Finanţarea să se facă exact aşa cum se face peste tot în lume.

Anumite firme care au o cifră de afaceri de peste 1 milion de euro sau ceva de genul acesta, poate că s-a ridicat plafonul, automat plătesc impozitele în Bucureşti. Dar de ce? De ce Sectorul 1 trebuie să fie locul unde ajung banii din toată ţara? Dacă cineva poate să-mi explice şi mie acest lucru. De ce nu rămân la Harghita de la „Borsec”, de ce nu rămân de la „Izvorul Minunilor” în Bihor ş.a.m.d, ca să vă dau doar câteva exemple de la apa minerală. De ce? De ce ajung banii în Bucureşti?”, declara atunci Kelemen Hunor la Digi 24.

Viktor Orban, prietenul lui Putin, devine președintele Consiliului UE.

Viktor Orban, prietenul lui Putin, devine președintele Consiliului UE. Sursa- Facebook

Viktor Orban s-ar afla în spatele autonomiei Ținutului Secuiesc

Guvernul condus de Viktor Orban este suspectat că ar fi finanțat în secret un număr considerabil de organizații maghiare din România, cu accent pe zona Transilvaniei, care promovează ideea autonomiei în Ținutul Secuiesc, susținută public de UDMR.

Mass-media maghiară a dezvăluit că în anul 2011, Guvernul condus de Viktor Orban a oferit circa 277 de milioane de forinți, circa 3,5 milioane lei, către trei organizații maghiare din România care susțin autonomia Ținutului Secuiesc.

Totuși, această sumă constituie doar 35% din totalul sumelor direcționate de Ungaria către alte state unde partidul condus de Viktor Orban are susținători.

În ianuarie 2022, o inițiativă a Federației Mondiale a Maghiarilor a adus tensiune în Ținutul Secuiesc, organizând o campanie de strîngere de semnături.