Ciolacu cere reorganizarea ministerelor și prioritizarea investițiilor

Ciolacu cere reorganizarea ministerelor și prioritizarea investițiilor Marcel Ciolacu. Sursa foto: Arhiva EVZ

Marcel Ciolacu le-a cerut miniștrilor în ședința de guvern de astăzi, 29 noiembrie, să finalizeze reorganizarea ministerelor. Mai mult decât atât, premierul României insistă și asupra propunerilor cu privire la viitoarea lege a bugetului pe 2024.

Pentru prima dată în ultimii 30 de ani, Guvernul României nu a făcut o rectificare bugetară. Marcel Ciolacu a decis să apeleze la banii necesari din Fondul de rezervă al Executivului, atunci când au apărut diferite solicitări de suplimentare a fondurilor.

Reorganizarea ministerelor și bugetul pe 2024, temele lui Ciolacu de la conferință

Cabinetul condus de Marcel Ciolacu s-a întrunit în ședință de guvern miercuri de la ora 12.00. Pe ordinea de zi figurează noi alocări de sume din Fondul de rezervă. Premierul a făcut un apel către miniștrii din subordinea sa:

„Am două teme pentru început de decembrie, pentru toți membrii Guvernului: bugetul pe 2024 și reorganizarea ministerelor! Vreau să vă prioritizați atât proiectele de investiții, cât și resursele umane din instituțiile pe care le gestionați.

Ne puteți urmări și pe Google News

Ne bazăm pe oamenii care pot face performanță și pe investițiile care pot crea cele mai mari efecte de multiplicare! Ce știu sigur este că bugetul pe 2024 va fi tot cu cel puțin 7% din PIB alocați pentru investiții!”, a spus premierul Marcel Ciolacu.

Guvernul alocă bani primarilor din Fondul de rezervă

Săptămâna trecută, Executivul a alocat 13,6 miliarde lei din Fondul de rezervă bugetară pentru domeniile precum educație, drepturile de asistenţă socială și pensii:

„Vom acorda azi suma totală de 1,58 mld. lei pentru acoperirea cheltuielilor curente și de capital ale autorităților locale și pentru finanțarea lucrărilor de infrastructură. Îi asigur pe toți primarii că vom aproba acele cheltuieli esențiale de care autoritățile locale au nevoie", a declarat premierul Marcel Ciolacu.

Ministrul Finanţelor, Marcel Boloş, a precizat că acest mecanism va fi utilizat până la sfârşitul anului. Se încearcă un control corespunzător al cheltuirii fondurilor din bugetul de stat.

Marcel Ciolacu, ședință de Guvern

Marcel Ciolacu răspunde acuzațiilor cu privire la Pilonul II de pensii

Premierul Marcel Ciolacu a declarat, miercuri, că Guvernul era acuzat că vrea să naționalizeze Pilonul II de pensii. Acum este acuzat că vrea să îl supraimpoziteze, precizând că „nu are nimeni vreun asemenea plan”:

„Vreau în primul rând să lămurim din start orice speculație despre intenția ascunsă a statului legat de Pilonul II de pensii. Nu există așa ceva. Acum două luni eram cu toții acuzați că îl vom naționaliza. Acum că îl vom supraimpozita. Nu are nimeni vreun asemenea plan. Mai mult, vreau să îi rog pe domnii de la USR să răspundă pentru miliardul de la vaccinuri și pentru celelalte sute de milioane de euro furate din pandemie și să nu mai manipuleze în presă știri false, cum este aceasta că Guvernul României ar dori să supraimpoziteze sau să naționalizeze Pilonul II de pensii”, a mai spus Ciolacu.

Prim-ministrul i-a cerut lui Boloș să clarifice textele din Codul Fiscal care „au fost invocate” că lasă loc de speculații.