Marcel Ciolacu joacă tare. Capcana în care a nimerit Austria

Marcel Ciolacu joacă tare. Capcana în care a nimerit AustriaSchengen. Sursa foto: Arhiva EVZ

Un proiect vizând gazele din Marea Neagră este prins într-o serie de dispute diplomatice datorate opoziției Austriei față de aderarea României în Spațiul Schengen fără frontiere din Europa.

Marcel Ciolacu a găsit ac de cojoc pentru austrieci. În cazul în care cancelarul federal rămâne neclintit, Bucureştiul va face ca exploatarea din Marea Neagră să devină mai dificilă. Despre aceasta relatează Die Presse preluat de Rador Radio România.

Capcana lui Marcel Ciolacu pentru Austria

Refuzul Austriei faţă de aderarea României (respectiv a Bulgariei) ar putea avea pe termen lung consecinţe neplăcute pentru Viena. Faptul trebuie să fi fost înţeles într-un târziu de către toţi factorii implicaţi. Premierul României, Marcel Ciolacu, a precizat că daunele produse în urma veto-ului a ajuns în România la o estimare economică de 2%.

Primele consecinţe concrete ale respingerii clare a extinderii spaţiului Schengen de către guvernul austriac au devenit vizibile vineri:  potrivit unei relatări din "Financial Times". Guvernul român vrea să insiste asupra unei legi care să permită "în situaţii excepţionale" accesul Bucureştiului la procesul de exploatare a gazului până când Austria nu va fi de acord cu aderarea sa la Schengen.

Premierul României, Marcel Ciolacu

Sursa foto Razvan Valcaneantu EEC

Ce riscă Austria

Compania energetică austriacă OMV deține parțial platforma Neptun Deep de pe coastele României. De unde, începând din anul 2027, ar putea fi pompate 10 miliarde de metri cubi. Luna trecută, premierul român, Marcel Ciolacu, a declarat că guvernul său nu intenționează să modifice o lege pe tema comercializării gazelor de pe malurile țării. O decizie față de care OMV ridică obiecții. Atâta vreme cât Austria continuă să se opună aderării țării sale la Spațiul Schengen, relatează și Financial Times preluat de Rador Radio România.

„Vom continua proiectul bazându-ne pe forma actuală a legii din domeniu. România continuând totodată să își susțină argumentele cu privire la intrarea sa în Spațiul Schengen. Iinclusiv în fața instanțelor europene. În cazul în care Austria nu își schimbă poziția”, a declarat Ciolacu în fața jurnaliștilor după întrevederea avută cu o delegație OMV de la București.

În iunie, OMV a reclamat România la o curte internațională de arbitraj după ce Bucureștiul a schimbat o lege pe tema gazelor din largul mării, ea prevăzând un veto al guvernului asupra unor contracte private “în situații de urgență”. Statul român controlează 50% din platforma Neptun Deep, cealaltă jumătate fiind deținută de OMV Petrom.

Anterior, Ciolacu a amenințat să dea în judecată Viena. Şi să pretindă până la 2% din totalul veniturilor țării. Ddrept pagube datorate faptului că România este ținută în afara Spațiului Schengen. După mai bine de 10 ani de la data stabilită inițial pentru aderarea sa.

Ne puteți urmări și pe Google News