Marcel Ciolacu, despre vizita pe care o face împreună cu Florin Cîțu la Kiev. "Era normal să avem o abordare comună de această dată"

Marcel Ciolacu, despre vizita pe care o face împreună cu Florin Cîțu la Kiev. "Era normal să avem o abordare comună de această dată" Sursa foto: Razvan Valcaneantu/EEC

Marcel Ciolacu și Florin Cîțu vor merge într-o vizită oficială la Kiev. Liderul PSD a ținut să sublinieze încă de la început că este normal "să existe o abordare comună" pe această temă. Mare parte a programului a fost stabilită, însă oficialii români nu știu momentan dacă vor avea o discuție și cu președintele Volodimir Zelenski.

Marcel Ciolacu, președintele Camerei Deputaților, a confirmat că va merge într-o vizită oficială la Kiev, alături de Florin Cîțu, șeful Senatului. Social-democratul a ținut de la început să precizeze faptul că vizita este o abordare comună, normală din punct de vedere diplomatic.

Liderul PSD a susținut că este stabilit deja o bună parte din traseul și întâlnirile care vor avea loc, însă nu a primit confirmarea cu privire la dată. Cel mai probabil, oficialii români vor merge în Ucraina pe 27 aprilie.

"Se merge la Kiev. Nu ştim exact dacă ziua e 27 (aprilie - n.r.), dar categoric se va merge la Kiev şi este stabilit în acest moment şi traseul şi parte dintre întâlniri. Am fost invitat atât eu, cât şi preşedintele Senatului. Era normal să avem o abordare comună, cel puţin diplomatic este corect să ai o abordare comună şi o să mergem împreună", a afirmat Ciolacu, la DC News.

Ne puteți urmări și pe Google News

Social-democratul a precizat că pe calendarul vizitei la Kiev se află și o întrevedere cu președintele Volodimir Zelenski, propunere care nu a fost concretizată momentan.

Marcel Ciolacu vorbește despre o determina comună a clasei politice

Vizita celor doi oficiali români în Ucraina va fi un prilej bun pentru a se ridica problema comunității de românești de pe teritoriu vecin. Aceștia sunt implicați, alături de alte minorități, în războiul provocat de Rusia.

"În acest moment, 70% din ajutorul umanitar îndreptat de către România şi restul lumii, mai preponderent SUA şi UE, tranzitează teritoriul României. (...) Putin a creat un precedent foarte periculos: în 2022 a atacat un stat suveran, nu membru al UE şi NATO, dar un stat suveran, al cărui popor îşi decisese drumul, respectiv european şi membru NATO. (...) Trebuie să fim solidari cu poporul ucrainean care, la acest moment, duce o luptă inegală militară", a arătat Marcel Ciolacu.

Președintele Camerei Deputaților este încântat de această vizită, mai ales că vorbim despre o acțiune comună. El a ținut să sublinieze faptul că se vede o terminare a clasei politice, care "vorbeşte aceeaşi limbă".

"Când faci astfel de majorităţi contra firii, aş spune, pentru că suntem din două familii diferite - PPE şi social-democrată, le faci ca să faci lucruri îndrăzneţe şi lucruri pe care le aşteaptă oamenii de foarte mult timp, nu le faci conjunctural. De aceea, am zis că această coaliţie cu certitutine va funcţiona până în anul 2024 şi este nevoie de aceasta şi după 2024, pentru că trebuie abordate lucruri şi de reformă şi de sistem şi continuate marile proiecte", a explicat Marcel Ciolacu.