Cum explică Ciolacu creșterile de taxe și faptul că nu se reduc cheltuielile
- Iulia Moraru
- 26 septembrie 2023, 12:38
Premierul Marcel Ciolacu a încercat să explice, într-un editorial, de ce a ales să crească taxele și imppozitele și să nu reducă nici numărul uriaș de bugetari, și nici salariile mult mai mari decât în mediul privat ale acestora.
Într-un editorial publicat pe Digi24, Marcel Ciolacu explică decizia sa de a asuma răspunderea în Parlament cu privire la un pachet de măsuri orientate către restrângerea cheltuielilor publice, combaterea evaziunii fiscale și reformarea sistemului fiscal pentru a promova principiile echității.
Aceste hotărâri au fost subiectul discuțiilor timp de mai multe săptămâni. În tot acest timp au fost organizate consultări extinse cu toți actorii sociali relevanți, inclusiv sindicate, patronate, organizații neguvernamentale și autoritățile locale.
Numeroase dintre propunerile acestora au fost integrate în proiectul actual, subliniind importanța unui dialog public autentic și onest.
Marcel Ciolacu își argumentează deciziile privitoare la pachetul de măsuri fiscale
„Am decis, cu orice risc de imagine publică, să spun adevărul. Toți consultanții politici m-au sfătuit să nu fac asta înaintea anului electoral: mai bine să încerc să trag de timp sau să mimăm că luăm niște măsuri.
Eu nu pot face asta, nu vreau să-i păcălesc pe români (cum au făcut alții în 2008) și să pun în pericol viitorul țării. Iar adevărul crud este că România nu-și mai permite facilități și privilegii de 75 de miliarde de lei, plus o evaziune fiscală de 150 de miliarde de lei pe an. Adunate înseamnă 15% din PIB, adică o frână sinucigașă trasă în calea dezvoltării unui stat modern. Nu există țară europeană care să poată funcționa în asemenea condiții”.
Premierul Marcel Ciolacu subliniază că România se confruntă cu o realitate în care sistemul fiscal și bugetar este afectat de probleme și incoerențe semnificative.
Țara noastră are unul dintre cele mai scăzute niveluri de taxe și impozite pe capital din Europa. Dar, în același timp, înregistrează cea mai înaltă impozitare a muncii din Uniunea Europeană.
O altă problemă majoră este reprezentată de faptul că aproximativ 35% din TVA nu este colectată,. Fapt ce contribuie la sporirea profiturilor evazioniștilor.
La nivelul impozitului pe profit, România colectează doar o parte infimă din suma potențială. Și asta din cauza unor strategii fiscale elaborate, iar în cazul impozitului pe venit, colectarea atinge doar 80% din sumă. Este evidentă nevoia de a corecta aceste disfuncționalități.
Bugetul României la limita sustenabilității
„Ca premier, eu sunt obligat să pun interesul României mai presus decât interesele unor grupuri nemulțumite că fac profituri nu de miliarde de euro, ci „doar” de sute de milioane de euro. Și există un interes vital: acela să nu ajungem la stoparea fondurilor europene și a reformelor din PNRR.
Însumat, vorbim de o miza uriașă, de peste 70 de miliarde de euro! Mai există o miză la fel de importantă pe care nu voi accepta să o pun în pericol: aderarea României la Organizația pentru Cooperare și Dezvoltare Economică. Aceasta reușită ar aduce României un aflux uriaș de investiții străine, iar eu nu-mi voi accepta să subminez aceste obiective strategice pentru țară- investiții și reforme fără de care România nu se poate dezvolta sustenabil”.
Marcel Ciolacu a subliniat că au existat diverse interpretări cu privire la aceste decizii, unele sugerând că acestea implică austeritate.
Premierul a afirmat că această interpretare este incorectă. A explicat că a luat în considerare experiențele din trecutul recent al țării, când românii au fost afectați de sărăcie și puterea lor de cumpărare a scăzut semnificativ.
Prin urmare, el a insistat că a fost foarte atent și hotărât să nu afecteze negativ nici firmele locale, nici angajații din țară.
Noile taxe ce vor fi adoptate de Guvern
Marcel Ciolacu spune că TVA nu va crește peste 19%. Astfel, premierul cucține că nu există un risc pentru creșterea prețurilor.
Asta deoarece una dintre măsurile-cheie ale guvernului său este creșterea salariului minim cu 10%, de la 3.000 la 3.300 de lei. Precum și o creștere cu 12,5% pentru salariul minim în construcții, până la 4.500 de lei, beneficiind astfel mai mult de 2 milioane de oameni.
Cu toate acestea, Ciolacu a menționat că vor plăti mai mult impozite cei care dețin proprietăți valoroase de peste 500.000 de euro sau mașini scumpe de peste 75.000 de euro. El consideră că este corect ca cei bogați să contribuie mai mult în perioade dificile.
„Vom taxa însă în plus toate corporațiile cu cifră de afaceri de peste 50 de milioane de euro, care declară profituri infime.
Este profund inechitabil ca IMM-urile românești să plătească minim 1% din cifra de afaceri, dar o multinațională să declare pierdere sau să stea cu un profit de doar 0,1% din cifra de afaceri de decenii întregi!
Cred că este mult mai corect ca aceste corporații să vireze statului minim 1% din cifra de afaceri dacă impozitul pe profit de 16% este inferior acestui plafon. În acest fel, asigurăm mai multă echitate în economie, așa cum PSD a cerut încă de acum doi ani.
Am avut însă grijă să scoatem din calculul acestui impozit investițiile și amortizarea lor, dar și accizele, în așa fel încât să nu existe vreun obstacol pentru vreo companie serioasă în a-și continua planul investițional în România – inclusiv cu măsuri de sprijin din partea statului”, mai scrie primul-ministru în editorialul pentru Digi24.
Premierul vrea oprirea risipei bugetare
Liderul PSD menționează că una dintre principalele direcții ale guvernului său este oprirea risipei bugetare.
Aceasta implică un efort semnificativ de cumpătare pentru bugetarii cu venituri mari. Cei cu salarii mici vor continua să beneficieze de vouchere și alte măsuri menite să susțină veniturile lor.
Cu toate acestea, se vor face schimbări în structura aparatului bugetar. Astfel că, mii de posturi de conducere vor fi desființate, alături de consilieri, șoferi și secretare.
Acest demers reprezintă cea mai ambițioasă reformă a aparatului bugetar din perioada post-revoluționară. Deși ar fi fost de dorit să fie inițiat mai devreme de către alte guvernări, acum este momentul să fie implementată.