Marcel Ciolacu anunță planul de negociere cu Comisia Europeană pentru reducerea deficitului bugetar

Marcel Ciolacu anunță planul de negociere cu Comisia Europeană pentru reducerea deficitului bugetarMarcel Ciolacu. Sursă foto: Facebook

Premierul Marcel Ciolacu a anunțat că România se pregătește pentru negocieri dificile cu Comisia Europeană în privința deficitului bugetar. Planul vizează o proiecție pe șapte ani pentru reducerea deficitului, care începe de la un nivel asumat de 6,9%. Aceasta vine ca răspuns la speculațiile conform cărora negocierile ar porni de la un deficit de aproape 8%.

Negocieri dificile cu CE pentru reducerea deficitului bugetar

"Avem o proiecție asumată de 6,9%, așa cum s-a stabilit la ultima rectificare bugetară", a declarat Ciolacu. Premierul a subliniat că situația nu reprezintă o „catastrofă”, ci mai degrabă o provocare, subliniind că mare parte din acest deficit este alocat investițiilor, în special în infrastructura mare.

Ciolacu a atras atenția că anii 2025 și 2026 vor fi esențiali pentru finalizarea proiectelor mari de investiții, multe dintre acestea fiind cofinanțate prin Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR). Premierul a estimat că România va încheia anul 2024 cu investiții record, între 110 și 120 de miliarde de lei, o realizare „istorică” pentru țară.

Comisia Europeană, anchetă

Comisia Europeană. Sursa Foto: Arhiva EVZ

Următorii doi ani vor fi critici pentru investiții

"Sunt foarte multe granturi pe care nu ne permitem să le pierdem, iar următorii doi ani vor fi critici pentru a menține acest ritm de investiții", a adăugat Ciolacu, subliniind că o mare parte din investiții sunt destinate infrastructurii rutiere.

Premierul a făcut aceste declarații la plecarea de la evenimentul „Ziua Unității Germane”, organizat de Ambasada Republicii Federale Germania la București, conform Agerpres. Ciolacu a menționat că România va trebui să facă față unor provocări majore pentru a-și reduce deficitul bugetar și a menține în același timp ritmul investițiilor critice, esențiale pentru dezvoltarea țării.