Consiliul Fiscal critică guvernul Ciolacu. Situația este comparabilă cu criza din 2008-2009

Consiliul Fiscal critică guvernul Ciolacu. Situația este comparabilă cu criza din 2008-2009 Marcel Ciolacu Sursa foto: Captură video

Guvernul Marcel Ciolacu este pe cale să îndrepte România spre o criză comparabilă cu cea din 2008-2009. Avertismentul vine din partea Consiliului Fiscal, condus de Daniel Dăianu.

Consiliul Fiscal a transmis un punct de vedere cu privire la proiectul primei rectificări bugetare din acest an. Potrivit documentului, în condițiile în care guvernul nu poate ține sub control deficitul, ne îndreptăm spre o criză comparabilă cu cea din 2008 - 2009.

Avertisment pentru Marcel Ciolacu

În opinia semnată de Daniel Dăianu, președintele Consiliului Fiscal, sunt prezentate o serie de considerații legate de actuala situație. Documentul se dorește un avertisment pentru premierul Marcel Ciolacu și guvernul pe care îl conduce. Dăianu atrage atenția că, în contextul actual, o criză poate apărea în orice moment, iar România ar fi prinsă descoperită. Situația este comparabilă cu cea din perioada crizei din 2008 - 2009.

„Piețele financiare pot «îngheța» din nou, din varii motive, iar țările care sunt prinse pe picior greșit (deficite mari) plătesc scump. România a mai trecut printr-un episod amar ca urmare a efectelor crizei financiare din 2008-2009”, arată Consiliul Fiscal.

Ne puteți urmări și pe Google News

Opinia Consiliului Fiscal conține o serie de critici cu privire la măsurile propuse de guvern. De asemenea, potrivit sursei citate, multe dintre declarațiile publice ale lui Marcel Ciolacu sunt „hazardate” și nu corespund realității. Consiliul Fiscal face referire la afirmațiile conform cărora deficitul se bazează pe investiții, iar din acest motiv ar fi sustenabil.

„Este hazardată afirmația că deficitele se explică prin investiții și că ar fi sustenabile; efectele investițiilor depind de compoziție, de măsura în care se dezvoltă producția de bunuri exportabile și ce pot înlocui importuri (așa numite tradables). În plus, mare parte din resursele europene se văd în bugetul public atât pe partea de cheltuieli, cât și la venituri”, arată Consiliul Fiscal în opinia prezentată.

Daniel Dăianu, despre situația gravă din învățământ. Ce spune despre lipsa banilor din buget şi împrumuturile mari

Sursa foto: arhiva EVZ

Deficitul poate ajunge la 8%

Consiliul Fiscal îi atrage atenția premierului Marcel Ciolacu că deficitul bugetar ar putea ajunge, la finalul anului, la peste 8%. În opinia prezentată, instituția susține că este nevoie de o estimare corectă a riscurilor generate de cheltuielile care cresc rapid. În cazul subetimării acestor indici, deficitul va scăpa de sub control și va depăși procentul de 8%.

„Pe baza noilor date, CF evaluează că deficitul bugetar cash va fi în jur de 8% din PIB în 2024, fiind în linie cu analiza din raportul său anual (…) O subestimare a riscurilor generate de cheltuieli în creștere rapidă poate conduce la un deficit semnificativ peste 8% din PIB”, se arată în document.

Taxe, economie

Economie. Sursă foto: Freepik

Marcel Ciolacu ratează și absorbția fondurilor europene

Datele despre absorbția fondurilor europene, mai arată Consiliul Fiscal, arată că nivelul este foarte scăzut. Guvernul Marcel Ciolacu nu a reușit să atragă nici un euro din sumele alocate pe actualul exercițiu bugetar al Uniunii Europene, 2021-2027. Aceasta, în condițiile în care am ajuns la jumătatea exercițiului bugetar.  Guvernul încă mai folosește banii din precedentul exercițiu bugetar 2014 - 2020.

„Absorbția de fonduri europene în primele 8 luni din anul 2024 s-a limitat la rambursări însumând circa 2,5 mld. euro din CFM 2014-2020 (beneficiind de Regula N+3)”, se mai arată în document.

În ciuda declarațiilor premierului și a apropiaților săi, situația nu este optimistă. Pe lângă faptul că nu s-a reușit atragerea fondurilor pe actualul exercițiu bugetar, nici la PNRR, lucrurile nu merg bine. Guvernul Marcel Ciolacu nu reușește să implementeze programul.

„În cazul CFM 2021-2027, rata de absorbție a fondurilor structurale și de coeziune era zero la nivelul lunii august 2024, iar în privința PNRR, cererea de plată nr. 3 depusă în decembrie 2023, în valoare de circa 2 mld. euro, se găsește încă în curs de evaluare de către CE. Aceasta relevă slăbiciuni instituționale în atragerea și absorbția fondurilor europene”, mai arată instituția condusă de Daniel Dăianu.

Revista presei