Apocalipsă economică! Ce ştie primul om care a prevestit criza economică din 2008?
- Daniel Magureanu
- 31 mai 2020, 08:57
Economistul Nouriel Roubini, cunoscut mai ales pentru faptul că a prevestit înaintea multora criza economică mondială din 2008, are o nouă previziune care face deja ocolul planetei.
De data aceasta, cel poreclit de presa internaţională Dr. Doom, dar căruia îi place să i se spună mai degrabă Dr. Realistic, crede că pandemia de coronavirus va provoca omenirii poate cea mai gravă criză economică din istorie.
Conform BBC, Nouriel Roubini a avertizat asupra unei crize prelungite și a unei recuperări lente din cauza efectelor pe care coronavirusul chinezesc le va avea asupra economiilor mondiale.
Poreclit dr. Doom pentru previziunile sale sumbre, profesorul Roubini a spus că există unele locuri de muncă care pur și simplu nu vor mai fi valabile după această criză.
Chiar dacă economia globală se va recupera în acest an după impactul coronavirusului, ea va fi „anemică”. El a avertizat asupra recesiunii „fără precedent”.
„În timpul crizei financiare globale a fost nevoie de aproximativ trei ani până când producția a scăzut brusc. De data aceasta nu a durat trei ani, nici măcar trei luni. În trei săptămâni a existat o cădere liberă a fiecărei componente”, a declarat reputatul economist pentru programul BBC Talking Asia.
Profesorul Roubini are în prezent o casă în New York şi a mai spus că orice recuperare va avea forma a ceea ce economiștii numesc „U” sau chiar „ceva mai aproape de L”, ceea ce el o numește „depresiune mai mare”.
O recuperare în formă de U înseamnă că creșterea va scădea și coborî și apoi se va ridica numai după o perioadă prelungită de creștere lentă sau inexistentă.
O recuperare în formă de L este și mai drastică, căzând brusc și rămânând acolo o perioadă lungă de timp.
Asta din cauza numărului de locuri de muncă pierdute atât în țările bogate, cât și în cele sărace, ca urmare a blocajelor masive pentru combaterea virusului.
„Aceste locuri de muncă care au dispărut vor reveni doar parțial, cu salarii mai mici, fără beneficii, cu jumătate de normă.
Va exista și mai multă nesiguranță a locurilor de muncă, a veniturilor și a salariilor pentru persoana obişnuită care lucrează”, a completat Dr. Doom-Dr. Realistic.
Avertismentul său vine în condițiile în care numărul de cazuri de coronavirus a ajuns la cinci milioane pe toată planeta, multe țări observând un al doilea val de infecții și luptând să-și redeschidă economiile, un factor-cheie în cazul în care creșterea economică poate reveni rapid.
„Puteți deschide magazinele, dar întrebarea este dacă îşi vor reveni. Majoritatea centrelor comerciale din China sunt încă goale. Jumătate din zboruri nu sunt acolo. Magazinele germane sunt deschise, dar cine vrea să meargă la cumpărături?”, a subliniat Nouriel Roubini.
Asia în curs de dezvoltare va înregistra o creștere mai bună decât „alte economii avansate”. Dar va exista o divizare mai mare între SUA și China, iar multe țări asiatice vor fi obligate să aleagă între cele două superputeri.
„Fiecare dintre ei va spune restului lumii, fie sunteți alături de noi, fie împotriva noastră. Fie folosești sistemele mele AI, 5G, tehnologiile mele, robotica mea, fie le folosești pe cele ale rivalului meu. Prin urmare, va exista o lume mai împărțită”, a completat profesorul universitar al Școlii de Afaceri Stern din cadrul Universității din New York.
Supranumele Dr. Doom al profesorului Roubini a fost câștigat după ce a fost în repetate rânduri negativ și constant negativ cu privire la perspectivele economiei globale, chiar și în momentul în care SUA au intrat într-un deceniu stelar de profituri pe piața bursieră.
Când a fost întrebat dacă afişarea unei poziții negative atât de mult timp însemna că la un moment dat ar fi avut dreptate aproape sigur, el a spus că preferă numele de Dr. Realist în loc de Doom.
„Când toată lumea a spus că China va avea o aterizare dură în 2015, am spus că va fi cu hopuri. De fapt, am fost mai optimist decât a fost Wall Street. Oamenii care spun că sunt un ceas spart, care arată ora corectă doar de două ori pe zi, nu m-au urmărit”, a încheiat Dr. Doom.