Ministrul Finanțelor, Marcel Boloș, a anunțat tăieri salariale pentru bugetari, după discuția cu Premierul Marcel Ciolacu.
Marcel Boloș spune că unii bugetari vor suferi reduceri salariale, mai ales cei care beneficiau de diverse sporuri și avantaje. Ministrul Finanțelor a subliniat că, în primul rând, cumulul sporurilor în sectorul public nu va mai putea depăși salariul de bază.
Ce tăieri salariale a anunțat Boloș
Marcel Boloș a adus în atenție faptul că în sectorul public, pe lângă voucherele de vacanță, se acordau și indemnizații de vacanță, care vor fi eliminate. La fel se va întâmpla și cu banii acordați ca indemnizații de hrană, până la un anumit prag.
„Rămâne doar voucherul de vacanță, se elimină indemnizația de vacanță, și se limitează cuantumul până la care se acordă voucherul la sub 10.000 de lei brut”, a spus ministrul. Acesta a subliniat că voucherele de vacanță ale bugetarilor costă statul român 1,8 miliarde de lei.
Trecând la indemnizația de hrană, ministrul Finanțelor a punctat că această măsură costă statul român trei miliarde de lei și „se acordă fără limită și fără plafon”. „Nu este normal ca unui funcționar care are un venit de 30.000 de lei să-i mai acorzi și indemnizație de hrană”.
O altă schimbare se referă la introducerea unui plafon la cheltuielile cu telefonia mobilă. Conform noilor reguli, achiziția unui aparat de telefonie mobilă nu va putea depăși 500 de lei, iar abonamentul lunar nu va trece de 50 de lei. Orice sumă peste aceste limite va trebui suportată de către funcționarul public.
În același timp, oficialul a anunțat că funcțiile de șef de birou vor fi desființate, iar sporurile din sectorul public vor fi cumulate într-un mod nou, menit să aducă mai multă eficiență în sistem.
Reducerea cheltuielilor se va face în mai multe sectoare
Pe lângă măsurile anunțate, Marcel Boloș a dezvăluit că există mai multe paliere pentru reducerea cheltuielilor în sectorul public. Acestea includ administrația centrală, precum ministerele, primăriile și companiile de stat (la nivel local și național), precum și instituțiile autonome, cum ar fi BNR, ASF și ANRE, însă ministrul nu a specificat numele niciunei instituții.
Cu toate acestea, oficialul a evitat să ofere detalii despre posibile concedieri de bugetari în urma acestor măsuri de austeritate. El a menționat însă că aproximativ 204.000 de posturi neocupate din administrația locală vor fi desființate oricum, într-o încercare de a eficientiza sistemul.