Maraton de transplant în România! Medicii au efectuat mai multe operații în câteva ore
- Mihai Soica
- 26 august 2021, 00:15
Viețile unor români au fost salvate după ce în ultimele două zile, medicii au primit acceptul să recolteze organele de la două persoane aflate în moarte cerebrală.
O fetiță de zece ani, care a fost rănită grav în urma accidentului feroviar de la Urișor, județul Cluj, a fost declarată în moarte cerebrală, familia fiind de acord cu donarea organelor.
Astfel, viețile a patru copii au fost salvate după ce au primit organele recoltate de la fetița de zece ani. La Spitalul Clinic de Urgenţă pentru Copii Cluj-Napoca fetița a fost ținută în viață cu ajutorul aparatelor, până când echipele de medici chirurgi care au efectuat recoltarea au putut ajunge la Cluj. Agenția Națională de Transplant a anunțat că de la fetița de zece ani au fost prelevate ficatul, inima și rinichii.
„Echipele de prelevare ale Institutului Clinic Fundeni – pentru ficat și Institutului Clinic de Urologie și Transplant Renal Cluj – pentru rinichi. Intervențiile de transplant s-au realizat în cadrul celor două centre de excelență, acolo unde profesioniști dedicați au încheiat cu succes operațiile, aducând din nou bucuria de a trăi pentru trei pacienți a căror unică șansă era o intervenție de transplant hepatic sau renal. Deoarece în România nu a fost identificat niciun receptor compatibil, intervenția de prelevare a cordului a fost realizată de echipa centrului Gottsegen National Cardiovascular Center Budapest, salvând viața unui alt copil”, au anunțat cei de la Agenția Naționașă de Transplant.
Copil de 13 ani salvat de la moarte sigură
Rinichii fetiței de zece ani au ajuns la alți doi copii care avea nevoie de ei. Unul dintre aceștia are 13 ani și se afla în stare critică, după ce de mai bine de zece ani face dializă la un centru de specialitate.
Claudia Muscar, mama copilului transplantat, a mulțumit din inimă familiei fetiței pentru că a fost de acord cu prelevarea organelor.
„Băiețelul meu face din 2012 dializă, deci a fost cu șanse 1 la o mie. El acum avea ultima șansă, era pe ultima sută de metri. Nici nu ne mai așteptam la așa ceva. Mulțumim foarte mult! Mulțumim foarte mult”, a spus Claudia Muscar.
Intervenția de la Cluj a fost efectuată la Instititul de Urologie și Transplant Renal, de către o echipă de medici specialiști, coordonați de Silviu Moga.
„Putem spune că transplantul practic îi asigură viață acestui copil, el nu mai poate face dializă, iar transplantul acesta era șansa la viață. Transplanturile pediatrice sunt mai complexe, mult mai dificile decât transplantul făcut la adult. Sunt și foarte rare. Intervențiile sunt laborioase, multe ore de stat în sală, de pregătire al pacienților”, a spus doctorul Moga.
Tânără de 29 de ani pe lista donatorilor
Medicii care efectuează operațiile de prelevare a organelor au fost chemați din nou la Cluj, unde au prelevat inima, plămânii, rinichii și ficatul unei tinere de 29 de ani, din Satu Mare.
Brigitta Dachmann a suferit un accident vascular și a decedat la Secția de Terapie Intensivă de la Clinica de Chirurgie 2. Medicii spun că tânara a suferit un AVC extins și nu a mai putut fi salvată.
Familia și-a dat acordul pentru prelevarea organelor. Astfel, rinichii și ficatul au ajuns la pacienți români, în timp ce inima și plămânii au ajuns la Centrele de Transplant de la Torino și Bergamo.