Maraton contra cancerului pulmonar

Maraton contra cancerului pulmonar

700 de persoane vor alerga duminică, la București, în cadrul unei campanii împotriva cancerului de plămâni, care omoară cei mai mulți români.

Mai mult de 11.000 de români sunt diagnosticați anual cu cancer de plămâni și cei mai mulți dintre ei mor după doar un an de la depistarea bolii.  

Cancerul de plămâni poate fi prevenit prin câteva schimbări simple, atrag atenția medicii specialiști. „Renunțarea la fumat, o dietă echilibrată, mai mult sport”, explică Cezar Irimia, preşedintele Federației Asociațiilor Bolnavilor de Cancer (FABC).

Potrivit acestuia, cel mai greu este să ne schimbăm stilul de viaţă: „Dar dacă punem în balanță pe de o parte efortul și pe de altă parte beneficiile pentru sănătate, nu ar trebui să stăm pe gânduri”.

Cursă cu dedicație pentru bolnavi

Sportul este, de asemenea, foarte important în prevenţia cancerului pulmonar. Studiile arată că activitățile fizice protejează împotriva cancerul pulmonar.

FABC și Liga Română de Cancer desfășoară în acest an campania de informare privind cancerul pulmonar „Respiră sănătate”. Aceasta se adresează tuturor celor care doresc să ia decizii importante privind sănătatea lor şi să îşi schimbe stilul de viaţă. 700 de susținători ai campaniei  vor alerga duminică, 14 decembrie, în Pădurea Băneasa pe distanțele de 10,5 Km și de 21 Km.

Cel mai ucigător

Cancerul pulmonar este o boală care se diagnostichează cu dificultate și, adesea, la momentul identificării afecțiunii, boalaeste deja în stadiu metastazat. Durata de supraviețuire a bolnavilor din momentul diagnosticării este de aproximativ un an.

În România, cancerul pulmonar are cea mai mare incidență - 11.644 de cazuri noi pe an - și cea mai mare mortalitate - 10.071 decese anual - dintre toate tipurile de cancer. Cancerul pulmonar este, de asemenea, cea mai frecventă formă de cancer, în țara noastră. La nivel global, unul din cinci decese provocate de cancer este cauzat de un neoplasm pulmonar. 1,6 milioane de oameni mor din această cauză în fiecare an.

Este posibil ca tumora din plămân să nu determine niciun simptom în regiunea pieptului, însă ea se poate fi însoțită de alte semne care vă determină să vă adresati medicului: tuse, spută cu sânge, dificultate de a respira, durere, pneumonii sau bronșite reptate, oboseală, lipsa poftei de mâncare, scădere în greutate, răgușeală, transpirații ale feței și gâtului.  

Ne puteți urmări și pe Google News