MApN: rezerviştii păgubiţi vor primi banii înapoi

MApN: rezerviştii păgubiţi vor primi banii înapoi

În timp ce Ministerul Apărării susţine că militarii pensionari vor primi retroactiv sumele pierdute din cauza lipsei unor acte, rezerviştii sunt hotărâţi să se lupte cu guvernanţii în instanţă.

Sindicatul Cadrelor Militare Disponibilizate (SCMD), în rezervă şi în retragere, va depune în această dimineaţă, la Parchetul General, o plângere penală împotriva reprezentanţilor executivului, pe care îi acuză de reducerea pensiilor militare "în mod nejustificat", în urma procesului de recalculare, a declarat pentru EVZ avocatul sindicatului, Mariana Caloianu. Cei vizaţi de plângere sunt ministrul apărării, cel al internelor, şeful SRI şi premierul.

În timp ce ministrul internelor, Traian Igaş, a decis înfiinţarea, începând cu 17 ianuarie, a unui grup de lucru pentru a pune la punct, cu acte, recalcularea pensiilor foştilor poliţişti, reprezentanţii Ministerului Apărării Naţionale (MApN) susţin că acuzaţiile rezerviştilor sunt nefondate.

"Multe dintre pensiile scăzute sunt cele ale militarilor care nu au stagiul complet satisfăcut. (...) Din dosarele procesate ( aproximativ 20.000 din totalul de 80.000, deocamdată - n.r.), în rândul celor aproximativ 16.000 de pensionari cu stagiul incomplet şi cu pensie mai mică de 3.000 de lei, puţin peste 3.000 au pensia scăzută după recalculare", arată aceştia.

Ne puteți urmări și pe Google News

Acte lipsă la dosar

Mai mult, potrivit oficialilor MApN, o parte dintre pensii au fost reduse din cauza lipsei unor adeverinţe de venit la dosar şi, ca atare, s-a folosit la calcul salariul mediu pe economie.

"După primirea actelor, respectivii pensio nari vor primi retroactiv sumele lipsă", mai spun reprezentanţii MApN. "Avem dovezi, decizii de recalculare a pensiilor, care arată clar că pensia a fost redusă deşi persoana în cauză îndeplinea toate condiţiile de pensionare, pe care le vom ataşa la plângerea pe care o vom depune mâine (azi - n.r.) la Parchet", a declarat însă Caloianu.

De altfel, ipoteza a fost susţinută public în ultimele zile de mai mulţi foşti militari. "Cu o vechime de 32 de ani în sistem, plus grupa a II-a de muncă, am primit luna aceasta pensia tăiată de la 1.846 la 1.410 lei. Asta, deşi am depus dosarul complet cu veniturile obţinute", spune lt.-col (r) Ştefan Ştirbu. "Li s-a cerut să-şi ceară singuri recalcularea pensiilor, iar, dacă erau mai mulţi de 50%, guvernul nu mai putea fi acuzat de retroactivitatea legii. Însă cei mai mulţi au contestat deciziile de recalculare şi vor da în judecată statul", susţine Mircea Dogaru, preşedintele SCMD. 251 de foşti militari vor scăpa de recalcularea pensiilor după ce Curtea Supremă le-a dat câştig de cauză în procesul intentat anul trecut statului român, potrivit MApN

PROCESE

Statul se judecă cu zeci de mii de bugetari

În încercarea de a-şi recupera o parte din drepturile băneşti pierdute şi bazându-se pe o legislaţie încă ambiguă, mii de foşti şi actuali bugetari au dat în judecată instituţiile unde sunt sau au fost angajaţi, se arată într-un raport realizat de Alianţa pentru o Românie Curată.

"700 de rezervişti sau veterani din Armată vor pensii mai mari, în timp ce 12.000 de angajaţi ai MAI se luptă în instanţă cu ministerul pentru majorarea veniturilor. După analiza proceselor intentate de angajaţi agenţiilor guvernamentale, Româniacurată.ro prezintă situaţia litigiilor la zi în care sunt angrenate ministerele", se arată în materialul publicat pe site-ul organizaţiei.

Astfel, analiza realizată de cei de la Alianţa pentru o Românie Curată arată că, în timp ce Ministerul Sănătăţii nu a avut procese cu niciun angajat, iar cel al Justiţiei şi cel al Culturii consideră că astfel de date nu reprezintă informaţii de interes public, Ministerul de Interne este fruntaş la acest capitol. Concret, "în octombrie 2010, ministerul era chemat în judecată în nu mai puţin de 11.250 de dosare", potrivit romaniacurata.ro. Dintre acestea, aproape 10.000 vizau litigii de muncă.

Ministerul Apărării este în proces cu 71 de cadre militare aflate în activitate, 123 de magistraţi militari, 16 persoane civile, 720 de veterani şi rezervişti.

Cât despre Ministerul Mediului, peste 300 de angajaţi au dat în judecată instituţia, iar cu aproape 20 de astfel de procese s-au confruntat în perioada 2009-2010 Externele, Comunicaţiile, Turismul şi Transporturile.

În schimb, Ministerul Muncii a avut în 2009 un singur litigiu pe rolul Curţii de Apel, pe care l-a pierdut, angajaţii primind sporul de 10% pentru condiţii vătămătoare, Educaţia, Finanţele şi Agricultura nu au furnizat niciun răspuns, potrivit Alianţei.