Manuale pline de greșeli! Societatea de Geografie reacționează dur

Manuale pline de greșeli! Societatea de Geografie reacționează dur

Aproape în fiecare an există manuale pline de greșeli. Anul acesta a venit rândul manualului de Geografie, a autorului Marius-Cristian Neacșu al Editurii CD Press. Un profesor din Capitală a semnalat principalele mari greșeli, printre care și faptul că 20% din emisfera Nordică este ocupaă de Continentul Asia

Manualul de clasa a VII-a este plin de erori după cum atrage atenția profesorul Ioan Mărculeţ de la Colegiul I.L. Caragiale. Acesta spune că manualul a fost aprobat prin ordinul ministrului Educaţiei naţionale la începutul lunii septembrie deşi este plin de informaţii ştiinţifice greşite, dar şi cu multe hărţi eronate. La pagina 12 din manual, copiii învaţă că Asia ocupă cea mai mare parte din emisfera nordică a Pământului: „Continentul asiatic ocupă cea mai mare parte din emisfera nordică a planetei”. Informaţia se repetă şi la pagina 18: „Datorită întinderii sale pe aproape întreaga emisferă nordică a planetei (…)”. În realitate, spune profesorul de Geografie, dar şi cum se poate observa pe orice hartă a lumii, Asia nu ocupă o întindere atât de vastă, ci ocupă până la 20% din emisfera nordică.

„La pagina 67, pe harta fluviilor şi lacurilor din America de Nord şi America de Sud, lungimile fluviilor Colorado şi Columbia sunt reduse la aproape jumătate. În plus, nu este redat fluviul Sf. Laurenţiu, Marile lacuri nemaiavând „deschidere” la Oceanul Atlantic. Situaţia de la harta fluviilor se repetă parţial pe harta de la pagina 73 (Oraşele din America de Nord şi America de Sud), unde fluviul Columbia este redus la teritoriul Statelor Unite, deşi izvorăşte din Columbia Britanică (Canada). Tot conform unei hărţi din manual, fluviul Lena porneşte din Lacul Baikal, ceea ce este fundamental greşit. Lena nu izvorăşte din Baikal”, atrage atenția profesorul Ioan Mărculeț.

Președintele Societății de Geografie a reacționat dur în ceea ce privește greșelile manualului. „Este absolut regretabil ceea ce se întâmplă. Societatea de Geografie nu a fost implicată, din păcate pot spune, în evaluarea manualelor. Responsabilitatea este atât a autorului, cât și a referenților de specialitate din cadrul Ministerului Educației Naționale. Societatea de Geografie ar putea numi experți care să facă o corectură a manualelor de geografie. Noi nu am fost solicitați niciodată să facem ața ceva. Noi ca societate suntem foarte deschiși în vederea unei colaborări cu ministerul. Am încercat să discut și cu fostul ministru (n.r Ecaterina Andronescu), dar a mimat dialogul. Așteptăm să avem un ministru plin al Educației și apoi putem începe mai multe discuții. Dar șsteptăm și ministerul să fie la fel de deschis. Vrem să discutăm mai multe lucruri, printre care și situația manualele”, a declarat în EXCLUSIVITATE pentru EVZ, Corneliu Iațu, președintele Societății de Geografie din România.

Ne puteți urmări și pe Google News