MANOLESCU: Un preţ care nu trebuie plătit

MANOLESCU: Un preţ care nu trebuie plătit

"Am văzut, după oarece timp, câteva meciuri din prima noastră ligă de fotbal şi am urmărit totodată comentariile de după ele."

Am încercat să înţeleg ce se întîmplă într-o competiţie care face, din nou, obiectul unei nemulţumiri aproape generale. În jurul fiecărei partide se ţese, începând chiar din minutul 91, pânza de păianjen a celor mai aiuritoare declaraţii şi contestaţii. Patronii de cluburi sunt, cu foarte rare excepţii, tenorii acestui cor general. Niciodată înfrângerea propriei echipe nu e pusă pe seama jocului ei prost: totdeauna de vină sunt arbitrul sau patronul celuilalt club, care au făcut şi au dres. Câteodată lucrurile chiar aşa stau. Nimeni de exemplu nu pare să mai ţină la discreţie: în fotbal, toată lumea cumpără ori vinde pe faţă. Liga şi federaţia n-au auzit de conflictul de interese şi permit unui patron de club să finanţeze un alt club înscris în aceeaşi competiţie. Abitrii greşesc grav, influenţând rezultatul. Sunt suspendaţi o etapă, două, nouă, şi revin ca să greşească şi mai grav. Totodată însă această incapacitate generală de a-şi asuma greşeala, înfrângerea ridică un mare semn de întrebare cu privire la obiectivitatea, ca să nu spun la inteligenţa, patronilor de cluburi. Aruncarea răspunderii, şi deseori în cuvinte grele, pe seama celuilalt este plină de consecinţe negative asupra echipei înseşi, consecinţe pe care vorbăreţii patroni le ignoră cu nonşalanţă.

Nu mă pot pronunţa asupra opiniei tot mai răspândite că în Liga întâi a renăscut cooperativa. Dar mă pot pronunţa asupra atitudinii nefaste a patronilor care erodează ireversibil prestigiul competiţiei şi creează jucătorilor o stare emoţională care-i handicapează. Două greşeli psihologice majore fac patronii. Prima este aceea de a-şi ţine jucătorii într-o tensiune permanentă. Nicio echipă nu câştigă toate partidele. Niciun jucător nu joacă la fel de bine meci de meci. Aceste banalităţi par să le scape patronilor din fotbalul nostru. Care îşi judecă jucătorii public, pentru te miri ce fază fără importanţă, îi ameninţă cu excluderea din lot etc. Nicăieri în lume nu se întâmplă aşa ceva. Poate în cabine, după joc, niciodată însă în public. Becali şi compania îşi terorizează la propriu jucătorii. Şi confundă sportul cu afacerile lor, vrând să fie mereu în câştig. A doua lor greşeală este crearea la cluburi a unei instabilităţi permanente: terorizându-i şi pe antrenori, cerându-le imposibilul, nelăsându-le iniţiativa ori dându-i pur şi simplu afară (chiar şi după două victorii consecutive, sub mâna unui antrenor, Dinamo s-a trezit cu altul care n-a izbutit la primul lui meci decât un egal acasă). La niciun mare club european nu se procedează aşa. Şi ce scandal ar fi fost în Anglia dacă Wenger ar fi fost dat afară după 0-4 al Arsenalului pe teren propriu! Cu atât mai mare, cu cât, în partida care a urmat, Arsenal a învins-o în deplasare pe deţinătoarea Ligii Campionilor.

Nu poţi pretinde, în aceste condiţii, să ai un fotbal normal. Şi nici nu e o dovadă de înţelepciune să le treci totul cu vederea unor oameni care, vezi Doamne!, bagă bani în fotbal. Expresia mi se pare imbecilă. În fond, nu i-a obligat nimeni să prefere fotbalul altor domenii de afaceri. Iar dacă preţul e distrugerea fotbalului, atunci chiar că nu trebuie plătit.

Ne puteți urmări și pe Google News