Editura Evenimentul si Capital

Manipularea “Roşia Montană”. Un nou episod

14-05/marius-ghilezan-465x390
Autor: | | 18 Comentarii | 1305 Vizualizari

O mai veche propunere a mea, legată de necesitatea transparenţei fondurilor pentru ONG-uri, iată că prinde aripi chiar pe Voxpublica, tribună de luptă a stângii. Stelian Negrea îşi întreabă colegul Mihai Goţiu, mai mult activist civic decât jurnalist, care îi sunt sursele de finanţare. În cel mai simplu stil epistolar balcanic, acuzatul mai mult acuză, decât se disculpă. Aşa-i la noi prin Balcani.

Totuşi, Mihai Goţiu recunoaşte că ar fi primit o bursă de la Fundaţia Milena Jesenská din Viena pentru jurnaliştii din Balcani, în valoare de 1820 de Euro pe lună. Interesant este că dintre români doar Adrian Mogoş de la “Jurnalul naţional,” cel care a votat în mai multe state cu un buletin fals şi Marius Cosmeanu de la defuncta publicaţie “Corso” din Cluj, apărută şi dispărută din neant, recomandat de site-ul fundaţiei austriece ca un ziarist care a lucrat în mai multe proiecte de media româno-maghiare, au mai beneficiat de o finanţare similară.

Ca unul care a lecturat volumul “Afacerea Roşia” nu pot spune că m-am edificat asupra finanţărilor de cercetare, pe care îl invoca autorul în articolul de ieri.

Recent, Mihai Goţiu s-a lăudat că avut peste 170.000 de afişări pe “România curată,” publicaţie a SAR-ului Alinei Mungiu Pippidi, instituţie care s-a bucurat de mai multe ori de generozitatea Balkan Trust for Democracy, o fundaţie donatoare din concernul lui George Soros.

Numai că acolo a făcut iar o paralelă convenabilă luptei sale cu fructele pădureţe. A încurcat merele cu perele. Văicărindu-se că la mina Mount Polley de aur si cupru din Canada, regiunea British Columbia, dintr-un baraj de la iazul de decantare s-a revărsat multă apă în zonă, provocând un dezastru, iar a pişcat şaua ca să priceapă iapa. A găsit motiv de promova un comunicat al asociaţiei Salvaţi Roşia Montană, vădit tendenţios, făcând comparaţia între barajul Corna, ce urmează să fie construit în cazul demarării proiectului RMGC cu cel al Mount Polley, construit mai degrabă la fel ca cel din Kolontar, vinovat pentru devărsările din Ungaria, la catastrofa din 2010, din steril. Barajul proiectat de specialiştii RMGC va fi unul dintre cele mai solide şi durabile din lume, conform aprecierilor specialiştilor internaţionali. Construcţia va fi din piatră şi nu din steril ca cele din Kolontar sau Mount Polley, dar acest mic, mare amănunt nu avantajează lupta de clasă reaprinsă zilele acestea prin paranghelia Fâs-fest, cu participarea a câtorva sute de rătăciţi, în căutare de distracţie.

Acum patru zile, ministerul mediului din British Columbia a emis un memorandum prin care spune că, pe baza buletinelor zilnice de analiza a apei din unul dintre lacurile contaminate, a ajuns la concluzia că apa e nu pune probleme pentru viaţa acvatică.

La Roşia Montană aproape cinci sute de mineri au fost disponibilizaţi. Familiile lor cu greu vor suporta desantul ecologiştilor salvatori de libelule. Cine va răspunde în cazul unui nou scandal?

George Soros şi Alina Mungiu Pippidi sunt departe.

Cand pica ziua de Rusalii in 2019. Cate zile libere vor avea romanii

Pagina 1 din 1

Stirile zilei

Alte articole din categoria: Opinii EVZ

Alte articole din categorie

capital.ro
libertatea.ro
rtv.net
fanatik.ro
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
playtech.ro
unica.ro
dcnews.ro
stiridiaspora.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE ŞI