Manipularea de care se folosește Vladimir Putin. Totul este ascuns în limbajul său

Manipularea de care se folosește Vladimir Putin. Totul este ascuns în limbajul său Sursă: Malivoja | Dreamstime.com

Dacă ați fost atent la modul în care președintele rus, Vladimir Putin, vorbește despre războiul din Ucraina, este posibil să fi observat un model. Putin folosește adesea cuvinte pentru a însemna exact opusul a ceea ce reprezintă în mod normal. El etichetează actele de război „îndatoriri de menținere a păcii”.

El susține că se implică în „denazificarea” Ucrainei în timp ce încearcă să-l răstoarne sau chiar să-l omoare pe președintele Ucrainei, care este nepotul unui supraviețuitor al Holocaustului. El susține că Ucraina complotează să creeze arme nucleare, în timp ce cea mai mare amenințare actuală de război nuclear pare să fie Putin însuși.

Kira Rudik, un membru al parlamentului ucrainean, a spus recent despre Putin într-un interviu CNN: „Când spune „Vreau pace”, înseamnă „Îmi adun trupele ca să te ucid.” Dacă spune „Nu sunt trupele mele”, înseamnă „Sunt trupele mele și le adun. Și dacă spune: „OK, mă retrag”, înseamnă „Mă regrupez și adun mai multe trupe pentru a te ucide”.

Sursa foto Kremlin

În calitate de profesor de filozofie care îl studiază pe autorul britanic George Orwell, comentariile lui Rudik despre Putin amintesc de un alt set de afirmații: „Războiul este pace. Libertatea este sclavie. Ignoranța este putere.” Acestea sunt cuvintele gravate pe partea laterală a clădirii pentru agenția guvernamentală numită „Ministerul Adevărului” în romanul distopic al lui Orwell „1984”, publicat în 1949.

Ne puteți urmări și pe Google News

Orwell folosește această trăsătură a romanului pentru a atrage atenția asupra modului în care regimurile totalitare – cum ar fi statul fictiv al Oceaniei din carte – deformează limbajul pentru a câștiga și a păstra puterea politică. Înțelegerea ascuțită de către Orwell a acestui fenomen a fost rezultatul faptului că a fost el însuși martor la această strategie.

Dar, așa cum limbajul poate lumina gândirea și regenera politica, tot așa și limbajul poate fi folosit pentru a întuneca gândirea și a degenera politica. Putin vede acest lucru clar și încearcă să îl folosească în avantajul său.

Explicația lui Orwell

Orwell a explorat cum arată corupția reciprocă a limbii și a politicii într-un regim totalitar în distopicul său „1984”. În lumea „1984”, singura crimă este „crima gândirii”. Clasa conducătoare încearcă să elimine posibilitatea criminalității prin gândire eliminând limbajul necesar pentru a avea gândurile pe care le-au criminalizat – care includea orice gând care ar submina controlul totalitar al partidului. Limitați limbajul și limitați gândirea, sau așa spune teoria. Astfel, Parlamentul Rusiei a adoptat, iar Putin a semnat o lege care ar putea duce la acuzații penale pentru utilizarea cuvântului „război” pentru a descrie războiul din Ucraina.

Orwell folosește, de asemenea, „1984” pentru a explora ce se întâmplă atunci când comunicarea se conformează dorințelor puterii politice în loc de fapte demonstrabile. Rezultatul este „gândirea dublă”, care apare atunci când o minte fracturată acceptă simultan două credințe contradictorii ca fiind adevărate.

Sloganurile „Războiul este pace”, „Libertatea este sclavie” și „Ignoranța este puterea” sunt exemple paradigmatice. Această idee orwelliană a dat naștere conceptului de vorbire dublă, care apare atunci când cineva folosește limbajul pentru a ascunde sensul pentru a-i manipula pe alții, potrivit The Conversation.