Manevrele lui Putin în Europa și Statele Unite. Cum încearcă liderul de la Kremlin să câștige războiul din Ucraina. Analiza CNN

Manevrele lui Putin în Europa și Statele Unite. Cum încearcă liderul de la Kremlin să câștige războiul din Ucraina. Analiza CNN Sursa foto: Kremlin

Vladimir Putin încearcă să se mențină la putere și, în același timp, să-și atingă obiectivele de război în Ucraina, punând presiune asupra Occidentului. Pentru aceasta apelează la diferiți politicieni sau oameni cu influență care îi promovează interesele. Pe de altă parte, așteptând ca statele occindentale să renunțe la susținerea pe care o acordă Ucranei, Putin și maschează pe plan intern eșecurile militare, promovând o propaganda agresivă împotriva occidentului.

Vladimir Putin face eforturi pentru a nu pierde puterea, la Moscova, și, în același timp, pentru a păstra teritoriile ocupate în Ucraina. În timp ce, pe plan intern, ascunde eșecurile cu care se confruntă pe front, în război, în plan extern face presiuni asupra statelor occidentale pentru a determina o îndepărtare de Ucraina.

În primul rând, el încearcă să distragă atenția rușilor de la ceea ce este evident, eșecul de pe frontul din Ucraina și de la incapacitatea de a-și atinge obiectivele propuse la începutul invaziei.

În al doilea rând, trage de timp, sperând că sezonul rece și criza energetică vor secătui voința puterilor occidentale de a susține Ucraina și de a-i distruge mașinăria de război. Mai mult, prin intermediul unor politicieni pe care i-a cultivat, așa numiții „idioți utili”, încearcă să provoace o schimbare în opinia publică. Dacă nu în favoarea sa, măcar împotriva Ucrainei.

Ne puteți urmări și pe Google News
Un nou conflict stă să explodeze! Ucraina amenință Ungaria. Viktor Orban riscă să rămână fără petrol

Sursa: arhiva EVZ

Solidaritatea europeană subminată de „idioții utili”

În Europa există o multitudine de forțe pe care se bazează Kremlinul pentru a submina solidaritatea și voința Europei. În Uniunea Europeană există multe păreri divergente cu privire la sancțiunile aplicate și sacrificiile economice.

Germania și Franța sunt deja în conflict cu privire la multe dintre probleme, președintele francez Emmanuel Macron și cancelarul german Olaf Scholz încearcă să ajungă la un acord și chiar au avut o conferință telefonică.

În Italia, a venit la putere un nou guvern, condus de Giorgia Meloni, din care fac parte Silvio Berlusconi și Matteo Salvini, doi politicieni care susțin politica lui Putin. Situația este complicată și în Ungaria, unde Viktor Orban, un alt politician aflat în siajul Moscovei, se opune sancțiunilor și insistă pentru schimbarea politicii europene în favoarea lui Putin. La începutul războiului, când Rusia părea aproape de victorie, anumite voci de la Budapesta s-au pronunțat chiar în favoarea dezmembrării Ucrainei.

Himars

Sursa foto: Arhiva EVZ

Politicienii republicani au rețineri în raport cu Ucraina

Un complex de forțe similare par să lureze în favoarea Moscovei și în Statele Unite, în special în rândurile Partidului Republican. Kevin McCarthy, liderul republicanilor din Camera Reprezentanților, care se pregătește pentru poziția de speaker, dacă partidul său va câștiga alegerile din noiembrie 2022, a declarat că sprijinul pentru Ucraina nu va fi necondiționat.

„Cred că oamenii nu vor sta într-o recesiune și nu vor scrie un cec în alb Ucrainei. Pur și simplu nu o vor face”, a afirmat Kevin McCarthy.

În aceste condiții, Vladimir Putin pare că are la îndemână toate pârghiile și stimulentele pentru a prelungi conflictul astfel încât aceste forțe din Occident să intre în jocul său. O iarnă lungă și rece în Europa, inflația persistentă și ratele mai mari ale dobânzilor duc la recesiune în țările de pe ambele maluri ale Atlanticului. Iar acest lucru ar putea pune presiune semnificativă asupra liderilor sceptici pentru a-și reconsidera sprijinul financiar și militar pentru Ucraina.

Ucraina a înregistrat victorii pe front datorită sprijinului militar și a pregătirii forțelor sale militare de către statele occidentale. Armata Ucrainei înregistrează victorii pe câmpul de luptă în fața unei armate ruse subaprovizionată și prost pregătită. Dacă acestea se vor opri, lucrurile s-ar putea schimba.

Impactul sancțiunilor asupra Rusiei

În același timp, în vreme ce Vladimir Putin trage de timp și încearcă să provoace o ruptură în tabăra occidentală, occidentul crește presiunea asupra Rusiei. Săptămâna trecută, Departamentul de Stat a publicat un raport detaliat privind impactul sancțiunilor și controalelor la export asupra complexului militar-industrial al Rusiei.

Documentul arată că producția rusă de rachete hipersonice aproape s-a oprit din cauza lipsei semiconductorilor. Avioanele sunt transformate în piese de schimb, fabricile de sisteme antiaeriene se închid, iar Rusia a revenit la stocurile de apărare din era sovietică.

Rusia a dezmințit concluziile raportului printr-o acțiune de propagandă. Dmitri Medvedev a fost trimis de Vladimir Putin într-o fabrică de tancuri, de unde a transmis un mesaj în care dădea asigurări că producția de armament și echipament militar merge din plin, iar acest lucru se va vedea și pe front, în curând, după cum arată o analiză CNN.