Mamele atacă proiectul legii pensiilor: „Doamnă ministru, în loc să ne pensionați mai devreme, mai bine ne-ați ajuta să ne creștem pruncii”

Mamele atacă proiectul legii pensiilor: „Doamnă ministru, în loc să ne pensionați mai devreme, mai bine ne-ați ajuta să ne creștem pruncii”

Acum două zile, ministrul Muncii, Olguța Vasilescu, a afirmat că a fost abordată de mai multe mame, nerăbdătoare să iasă mai repede la pensie, în condițiile în care au trei sau mai mulți copii. Nouă, alte mame ne-au sesizat cu totul altceva.

Ministrul Muncii, Olguţa Vasilescu (foto mic), a declarat că viitoarea lege a pensiilor va cuprinde și prevederea ca femeile cu trei sau mai mulţi copii să se poată pensiona cu şase ani mai devreme.

Va crește sporul natural

„Un principiu pe care îl avem în programul de guvernare este acela ca femeile care au mai mult de trei copii trebuie să aibă vârsta redusă de pensionare (…) Vă spun că am întâlnit foarte multe persoane în această perioadă care mă întrebau, OK, de când se aplică? Adică, se aplică pentru mamele care au deja trei copii sau pe viitor, dar sunteţi siguri că nu va veni cineva care să modifice legislaţia, pentru că eu am doi copii şi mă gândesc să mai fac unul tocmai ca să beneficiez de această prevedere”, a afirmat Olguţa Vasilescu.

Ne puteți urmări și pe Google News

În schimb, am primit la redacție mai multe sesizări de la mame care se plâng că statul nu asigură condițiile elementare de trai pentru a crește și educa nici măcar un copil: „Doamnă ministru, în loc să ne pensionați mai devreme, mai bine ne-ați ajuta să ne creștem pruncii”. Cel puțin conform declarațiilor ministrului Muncii, această oportunitate ar amplifica sporul demografic, în cădere liberă de mai multă vreme. Este o măsură care, mai degrabă, te face să rememorezi perioada predecembristă, când trebuia să naști cât mai mulți copii pentru a asigura viitorul Societății Socialiste Multilateral Dezvoltate. Nu cumva în spate se ascunde, mai degrabă, lipsa acută de bani la buget și nevoia de a găsi noi resurse? Mai ales în condițiile noilor măsuri luate în acest sens.

Indemnizații pentru creșterea copilului, plafonate

Recent, Guvernul Tudose a adoptat prin ordonanță de urgență plafonarea indemnizaţiilor pentru creşterea copilului la 8.500 lei. Legea se aplică începând cu drepturile aferente lunii septembrie 2017, atât pentru persoanele care au drepturile solicitate sau stabilite anterior datei respective, cât și pentru situațiile ulterioare. Indemnizația lunară pentru creșterea copilului se va stabili ca și până acum, respectiv la 85% din media veniturilor nete realizate în ultimele 12 luni, din ultimii 2 ani anteriori datei nașterii copilului, cu menținerea cuantumului minim actual de 85% din salariul minim brut pe țară garantat în plată, însă cu limitarea la un nivel maxim de 8.500 lei.

Crește numărul bebelușilor abandonați!

Într-un fel, ministrul Muncii îndeamnă mamele să facă mai mulți copii. În schimb, lipsa banilor are urmări grave. Astfel, potrivit datelor furnizate de Autoritatea Națională pentru Protecția Drepturilor Copilului și Adopție, un număr de 245 de copii au fost părăsiți în maternități și în alte unități sanitare în primul trimestru al anului 2017. Dintre cei 245 de copii abandonați, 164 au fost lăsați în maternități, 71 în secțiile de pediatrie, iar 10 în secțiile de spital. De asemenea, 231 de copii au fost externați în perioada ianuarie-martie, iar 100 s-au reîntors la familiile lor, unul a fost plasat la familia extinsă, 7 la familie/persoană și 102 au fost dați în grija asistenților maternali.